sjukträning i dubbel bemärkelse

Hunden måste ju aktiveras även fast man är sjuk och vad passar då bättre än att hitta en annan sjukling så man kan aktivera dem tillsammans. Vi stämde alltså en snabb träff med Linda och Charlie och fick till riktigt bra träning mellan hostatacker och yrsel.
 
I momentväg tränade vi Fritt Följ, rutan och budföring. I det fria följet fortsatte han med att slarva i framförallt halterna. Jag fick tänka på att gå bättre så att Pelle kan förstå vad som väntas och Pelle fick träna på att vara mer uppmärksam och vaken på vad som skulle hända.
 
Rutan gick till störta delen klockrent och ett antal gånger inte alls. Det är så svårt med rutan, man vet aldrig riktigt hur man ligger till. Ena dagen går allt toppen medan nästa funkar den inte alls. Tror det bara är att nöta.
 
Budföringen var han superduktig på. Inget negativt uppstressande över huvud taget. Han tyckte det var skitroligt men exploderade inte vilket han har haft väldigt lätt till när vi har kört innan, vilket var typ ett halvår sedan.
 
Det vi fokuserade mest på var dock ren vardagslydnad. Att få Pelle att förstå att det INTE är ok att springa och jaga Charlie, att det INTE är ok att springa iväg med leksaken och att det INTE är okej att hetsa upp sig, slå över och börja skälla mot mig. Dock fick jag knappt chansen att visa honom eftersom han skötte sig så underbart bra! Med den säkerheten jag hade idag blev Pelle en fruktansvärt balanserad och harmonisk hund som lyssnade så bra att jag inte trodde jag hade samma hund med mig. Som till exempel när charlie gjorde en lekinvit mot Pelle, Pelle hänger på, de springer några meter tillsammans och sedan tvärvänder han när jag harklade åt honom. Eller att jag lägger honom medan Linda och Charlie tränar/leker och han frivilligt lägger ner hakan i backen, även när jag engagerade mig i deras träning. Man förvånas gång på gång hur fruktansvärt känsliga de är för våra sinnesstämningarmen det är lika häftigt varje gång.
 
Grym träning med fantastiska hundar. Nu har Pelle kollapsat på sin filt och jag sjunker ner i soffan och ska läsa brukshunden som passande nog låg i brevlådan när jag kom hem.

Pelle är redo för vintern!


utebelysning = kvällsträning

Vi har nyligen (under dagen) fått intallerat utelampor i varje hörn av huset. Så när vi var ute i trädgården nu på kvällen kunde man plötsligt se vart man gick och hur allting såg ut. Så trots att jag är sjuk kunde jag inte låta bli att träna en liten stund när jag hade en glad, studsande pudel brevid mig! Pelle hittade en frisbee som fungerade utmärkt som belöning. Idag körde vi bara externbelöningar och Pelle gick förvånansvärt bra på det.
 
Började med Fritt Följ i långsam march. Han var väldigt taggad, inte på väg att explodera men han inte inte riktigt koll på huvudet och flöt ut i svängar och halter. Men ju långsammaer vi gick desto mer fick han skärpa sig och det tog sig rätt bra tillslut.
 
Sedan körde vi några snabba hopp, där en solstol fick agera hopphinder. Inga problem här inte. Innan vi gick in igen nötte vi uppsitande i fjärren. Frisbeen låg precis bakom honom och de första gången låste han sig och blev superlångsam/reste sig inte alls. Då gick jag tillbaka, morrade lite och satte honom. Gjorde om det från början och då bjöd han på underbara sättandet. Inget klättrande över huvud taget. Om vi får till ett så bra sättande på träningen innan tävlingen kanske han iallafall sätter sig, hehe ;)
 
Har varit hemma och sjuk hela dagen, inget roligt alls men som sysselsättning har jag gått igenom bloggen och börjat på en årssummering. Den kommer bli jättefin, så nu har ni något att se fram emot, haha :)

valptider

hjälp vad många nya små söta valpar det finns överallt nu, massa hundbloggar som får nytillskott. Det är svårt att inte bli galet valpsjuk. Efter att ha haft Kalle här hade det varit mysigt med 2 hundar. Men jag vet att det kommer dröja åtminstone 1-2 år innan vi dras med. Pelles och Min bästa tid är nu och det ska vi njuta av på egen hand och jag klagar absolut inte. Får nöja mig med att läsa om andras valpresor och kolla på bilder av valp-Pelle ♥
 

Back on track!

Efter att jag hade fått skriva av mig lite igår hade jag ju ingen annat val än att bara gå ut och köra idag. Vi började med en lite längre morgonpromenad där jag bestämde mig för att lita på honom och an fick springa lös. Duktig och glad Pelle!
 
Sedan, efter att ha grubblat en rätt bra stund om vilken plan jag skulle gå till, traskade vi iväg runt lunchtid. Lydnadsträning stod på schemat! Hittade en ny plan och körde igenom det mesta. Rutan började han med att springa in med från sidan men rätt snabbt fattade han vad det var han skulle göra och gjorde ett par riktigt snygga skick.
 
Inkallningarna jobbade vi med att han inte ska börja bromsa in när han har kommit förbi mig utan att vända upp precis vid mina ben. Inga problem här, men det blir svårare när man lägger till höga avstånd där han får upp mer fart och därmed mindre huvud. Läggande under gång körde vi igenom och ibland fuskar han och lägger sig bara halvvägs. Tränade med baklängesmarsh och då reagerade han bra, tror det är en bra väg att gå. Så det får vi inte glömma bort att fortsätta träna.
 
Allra gladast är jag dock över apporteringen. Som jag har skrivit brukar Pelle inte vara så glad i apportbocken när vi tränar själva men idag var han taggad, tänkte, och jobbade för den. Vi tränade först på enbart gripanden där jag såg framsteg direkt, sedan tränade vi fart och han galloperade hela vägen ut och hela vägen in. Kändes skönt att få ett tillfälle att träna ordentligt med apporteringen och inte bara försöka få Pelle att tycka om den. Hoppas intresset för apporteringen kommer ligga kvar :)
 
 
Efter att ha kört några fler skick till rutan och ett pass med Fritt följ där han jobbade bra trots en skällande hund som gick förbi tänkte jag att det var dags att ge sig. Pelle var dock lika taggad som innan och vi körde därför lite fjärr. Efter ett långt pass hade han GRYMT snygga skiften och det kändes som om vi kanske kan få till den där fjärren någon gång ändå.
 
Det var skönt att komma ut och få köra lydnad igen. Jag hade jättekul och man såg på Pelle att han också hade det. Det bara lös om honom och han var så himla glad! Vi avslutade och gick hem genom skogen där Pelle fick sträcka ut och göra slut på de sista fysiska krafterna. En bra dag, nu sover han gott i soffan och mitt samvete kan andas ut :)
 
Sen måste jag ju bara tillägga - inte en enda regndroppe fick vi på oss! Otroligt!

tråkvila

Här händer i stort sett ingenting. Jag är halvsjuk och har varken motivation eller ork.  Det är bara mörkt, kallt och blött ute och det finns inget sug att gå ut över huvud taget. Begraven i plugg är jag också. Pelle har fått en del vila helt enkelt och än så länge klagar han inte överdrivet. Idag har han fått leta och gnaga på ben och ser rätt nöjd ut för tillfället. Samvetet har dock börjat gnaga rätt ordentligt. Någon får gärna tvinga med oss ut på promenad eller träning så att vi kommer igång igen. Imorgon är jag ledig och ska verkligen försöka ta tag i mig själv, ta en lite längre promenad och köra ett lydnadspass! Pelle kommer inte klaga i varje fall.
 
Gnällinlägg? Utan tvekan!
 

Skändlapromenad och film på kalle

Dagen började med att Kalle fick arbeta för sin frukost, något sådant har han nog aldrig varit med om men han förvånade mig positivt. Han kunde verlkigen behärska sig och framförallt lärde han sig supersnabbt. Här är en liten film på hunden som för två dagar sedan inte kunde"ligg"... :)Ikväll lämnar vi tillbaka honom och det ska bli jättetråkigt, han är en hund med underbar personlighet och bra potential bara man förvaltar den rätt. Får väl sno hit honom lite oftare :)
 
 
Sedan tog vi med oss hela familjen för lite promenerande i Skändla. Mysig och härlig skog! Pelle fick springa lös och "gick" nog minst dubbelt så långt som oss tvåbeningar/kopplade. fram och tillbaka, fram och tillbaka som ni ser i filmen. Superglad hela tiden! En bra dag helt enkelt
Väl hemma igen fick de ligga på tork ett tag innan de fick gå in i huset ;)

.

Det är rätt lugnt här hemma. Mådde inte riktigt på topp idag så hundarna har fått vila lite. Kalle den matglade fick arbeta för sin frukost och han lärde sig nästan ligg.. hehe ;) Nu är vi relativt nyinkomna från en lång och härlig promenad tillsammans med mamma vid röda sten. Pelle fick gå lös och skötte sig toppen.Det blev en väldigt fin kväll!
Kort och konstigt blogginlägg det blev nu, haha!

sa jag matglad?

Han är för rolig!
 

labbeägare under helgen

Från idag och över helgen passar vi mormor och morfars hund Kalle. Förmodligen blir det inte jättemycket lydnadsträning utan kanske lite mer längre promenader. Någon dag ska jag försöka hinna gå ut med bara Pelle och köra igenom honom ordentligt. Jag är inte van vid att ha hand om två hundar men det ska nog gå bra, de funkar väldigt bra tillsammans fast Pelle kan vara lite väl kaxig ibland, jag får vara på honom. På lördag ska vi eventuellt upp till klubben och träffa Hanna och Freja och då kommer jag minst sagt ha fullt upp! Han är rätt ny i familjen och inte världens mest uppfostrade lilla kille... ;) men han är ju labbe så med lite godis i handen lär väl det mesta fungera :)
 

Lunchlydnad

Vi tog en lång och skön lunchpromenad i skogen ovanför huset och passade på att ta ett lydnadspass på fotbollsplanen innan det blev mörkt. Först var det Fritt följ. Började utan kortkoppel och då är han väldigt luftig i helt om samt vänstersvängar och hängde inte riktigt med. Varvade lite med och utan koppel och körde även en hel del med externbelöningar. Då skärpte han verkligen upp sig och i slutet hade han riktigt snygga svängar.
 
Nästa moment var apporteringen och jag förstår mig verkligen inte på det momenten. Eller närmare bestämt hur Pelle tänker om det. Igår tyckte han det var bland det roligaste som fanns, idag ville han knappt ta den. Och isåfall bara om jag kastade och fick upp honom i jakt. Och den var inte blöt eller liknande som gjorde den "äcklig". Körde iallafall några där jag kastade ut den skickade honom och belönade för gripanden som han faktiskt gjorde bra.
 
Rutan börjar nog sätta sig i hans huvud nu tror jag. Skickade rätt många gånger och de flesta satt den jättefint. Han var lite trött så det var inte galopp hela vägen fram alltid men bra position.
 
Sist men inte minst tränade vi lite treans ruta utan ruta igen. Pelle är jätteduktig på det. Vi har inte börjat med inkallningarna än men han lägger sig relativt snabbt och ligger bra när jag går förbi honom. Gjorde en liten film men det är ingen bra kvalitet, lite kanske man ser iallafall :)
 
Testade även att ställa Pelle ca 10 meter från rutan och backa så att han liksom stod i hörnet mellan mig och rutan. Alltså så att jag fick dirigera honom till den. Inga problem det heller. När jag sa rutan var det full fart mot rutan.
 
Avslutade med att nöta ännu mer Fritt följ så nu sover han gott här hemma.
 
 

Talangtrupssträning

Idag var det talangtruppträning på klubben. Vi var en liten grupp idag, 4 ekipage och två instruktörer närmare bestämt. Vi började med lite teori inomhus där jag bland annat fick bekräftad att jag inte ska bry mig om förra domarens åsikter om rutan.
 
Sedan gick vi ut och delade in oss i par. Jag och Pelle tränade med Catrine och duktiga Blinka. Först tränade vi Fritt följ. Efter en tid med mycket träning kändes det som han hade tappat en del men han tog upp det igen relativt snabbt. När han fokuserar och tänker går han galet bra. Det var några agilityhundar som tränade bredvid och när en av dem skällde blev Pelle väldigt störd. När den andra hunden körde var det inga problem men speciellt skällandet var jobbigt. Fick jobba mycket med honom för att gå med mig honom men när han väl tänkte till så fokuserade han bra på mig. Allt eller inget.
 
Sedan tränade vi apportering. Det är lite för mycket lek för Pelle. Han har inga tendenser till att springa och leka och ta ärevarv med apporten vilket är skönt men det är lite för mycket skutt och lekinviter. Arbetet borta vid apporten är inte bra men annars har han bra fart in och ut samt fina ingångar. Han tuggar ingenting men vi fick problemet att han gjorde ett ordentligt omtag innan han sprang in till mig. Vi funderade lite med olika gripövningar med apporten precis framför honom och där jag stod antingen bakom eller framför honom. Tror det är ett bra sätt så att han måste tänka på ett snabbt gripande. 
 
Det sista vi gjorde var fjärren. Tävlingsmässigt gjorde han det väldigt mycket bättre än på tävlingarna men rätt långsamt. Vet inte hur jag ska få honom att göra den bra även på tävling men för nu så tränar vi mycket på enskilda skiften åt olika håll.
 
Sedan gick vi in igen och pratade lite till. Bra träning där vi för en gångs skull hade uppehåll. Vi fick en hel del nya tankar och idéer som vi ska arbeta vidare med. Nästa talangtruppsträff blir i januari vilket vi ser fram emot förhoppningsvis har vi även vårat LP2 i hamn då.

Vilodag

Idag har vi helt tagit paus från lydnaden. Istället tog vi en lite längre promenad längs med hamnen nu på eftermiddagen. Lyckades tajma in dagens enda regndroppar men annars var det riktigt behagligt ute. Skönt för både Pelle och mig att få sträkc på benen!
 
 
 

spegel, spegel...

Nej, det gick inte idag heller... 150,5 slutade allting och en sur andraplats. Dock blev vi 3e placerade av 10 startande. Jag är både frukstansvärt nöjd men samtidigt otroligt besviken och ledsen.
 
Vi kom dit och fick startnummer 7. Platsen delades in i 4+3+3 och domaren berättade tydligt för oss att vad som än hände var vi inte tillåtna att hämta eller göra något med hundarna om inte han hade gett sin tillåtelse först... intressant tycker jag, min hunds trygghet kommer alltid gå före hur diskade vi blir eller vad annat som skulle kunna hända om jag skyddar min hund, det är ingen tvekan om det...  Hur som helst... jag och Pelle fick alltså lägga i kanten i andra gruppen.
 
Eftersom det var en inomhusträning kunde jag inte värma upp honom som jag hade önskat. Man var tvungen att i stort sett gå genom en trång korridor och sedan rakt in på plan. Pelle var helt galen när jag tog in honom. Energi till tusen, studig och ofokuserad. Fick ordning på honom och han la sig på första kommadot (yes!). Efter en stund reste sig mittenhunden och gick till föraren men Pelle låg kvar. Bjöd till och med på hackan i backen ett antal gånger. En 10 på den!
 
Sedan fick Pelle hoppa in i bilen igen medan vi väntade på vår tur. Tog ut honom och hade rätt bra tid att ta ner honom och lugna ner honom. Innan vi gick in hade han bra fokus och vi lyckades behålla det när vi gick in på plan. Skönt! Fokus in på plan är alltid en bra början. Det fria följet är jag sååå nöjd över! Jag fick neddrag för att jag saktar in för mycket i svängar men Pelle han var grym! Fokus genom hela! Domaren tyckte att det var jättefint :)
 
Läggande under gång och inkallningen inga större påroblem. Nöjd men tycker att domaren var lite snål.
 
Sedan var det rutan. Jag var dum och kommenderade honom när han tittade bort så det blev ett dubbelkommando. Vid prisutdelningen pratade domaren om att man måste få avdrag om hunden vänder upp i rutan, alltså så den har huvudet mot föraren. Eftersom det är olydnad om man säger stanna när hunden är i rutan och hunden vänder upp och stannar. Ligger det någon i det här ni som tävlar? Tycker det verkar helt orimligt. Vilken hund stannar upp bort från föraren?! Visst om den går massa steg efter stanna kommandot men den ska väl få vända upp. Han hade även samma resonemang i treans och elitens konskick. Även där skulle hunden ställa sig med baken mot föraren
 
 
Sedan började det. Kan nästan inte låt bli att skratta åt det. Hallen hade nämligen speglar och Pelle blev helt låst i dem när han såg dem. (kanske inte så konstigt när man är så snygg som han är...) Är inte riktigt säker på om det var osäkerhet eller fascination, kanske en blandning. Jag fick verkligen jobba med att få bort honom och tänka noga hur vi skulle gå för att han inte skulle få se speglarna. Apporteringen gick inte alls. Han sprang ut bra, tog den ok och sedan kunde han inte hålla sig längre utan var tvungen att spana in sig själv lite till. Det är väl tur att man har en hund med personlighet.
 
Hoppet stod i hörnet där speglarna stod och det var som dömt att misslyckas. Han hoppade och sprang fram till domarna (...) jag fick stopp på honom och han satte sig ca 10 meter väldigt snett från hindret. Han hoppade dock fint tillbaka, tog sig en titt i speglarna och kom sedan och satte sig.
 
Domaren var väldigt förstående och han insåg att speglarna var jobbiga för Pelle och räknade bort dem i sin bedömning. Sedan fick vi även lägga fjärren bort från speglarna vilket jag var väldigt tacksam för. Och fjärren... framsteg jämfört med den senaste tävlingen men vidare snyggt är det inte. Han gjorde iallafall alla skiften.
 
Att vi inte fick ett förstapris är jobbigt just eftersom jag vet att han kan alla momenten. Han gör allting skitbra på träningarna och det är just på tävlingar som olika saker stör ut honom.  Får börja träna med tävlingsstörningar helt enkelt. Små saker som kan tyckas obetydliga men som påverkar hunden. Och trots andrapriset så är jag så glad över min Pelle. Han behöll fokus in på plan och genom större delen av programmet. Både i moment och i förflyttningar. Det är stort! Jag hade pappa med mig och han filmade vår insats på plan, vad roligt det är att titta på efteråt, det måste jag försöka få till oftare! Lägg även märke till hur han får syn på sig själv i spegeln och spänner upp sig lite extra, älskade knäpphund! ♥ Nästa gång ska vi ta det.


leksakstillverkning

Genrepet gick så bra det bara kunde gå. Nu är det 100% vila för Pelle och sen kör vi järnet kl 12!! Håll tummarna för oss.
 
Igår när vi inte kunde träna underhöll jag mig med att pyssla ihop några hundleksaker. Hittade en film på Pshundarsblogg och om till och med jag klarar av det kan det inte vara särskilt svårt. Var lite pilligt men resultatet blev faktiskt väldigt bra. Tre repbollar blev det och Pelle är fullkomligt GALEN i dem. Roligt! 
 
Om någon av er vill testa att göra en så rekkomenderar jag att ni kör 5 rader av rep på varje sida istället för 3 som de har på filmen. Den blev väldigt liten då och risken för att de skulle få ner den i halsen kändes rätt mycket större.


orättvist

Varför kan man inte få ta körkort det året man fyller 18 istället för att behöva vänta tills det datum man fyller...ARGH! Hade tänkt åka upp till klubben i eftermiddag för genrep tillsammans med tjejerna men då ingen kunde skjutsa mig och jag inte kan köra själv blev det inget...Suck! Varför fyller man år så sent på året!?
 
Sen verkar det som om jag inte kan köra något genrep på hemmaplan heller då vi inte har några upplysta planer och jag helst inte vill köra sista passet i kolmörker...
 
Är otroligt tacksam över att jag har såna fina föräldrar och vänner som så ofta kör mig fram och tillbaka till klubben och hit och dit till olika tävlingar, hade inte klarat mig utan dem ♥ Men ibland känns livet lite för orättvist. :(


Planen nu är att gå upp relativt tidigt imorgon bitti istället. Gå ut och kör en snabb genomgång bara för att få lite koll på honom, det var ett tag sedan vi tränade ordentligt... Sen får Pelle bara vila tills vi åker iväg och kör järnet!

Vilodag

Idag har Pelle fått en vilodag då jag har varit tvungen att plugga matte hela eftermiddagen, mindre kul för mig... Pelle har fått lite småövningar och även fått tugga lite ben. Nu på kvällspromenaden fick han springa lös och jag hade en uppmärksam, överglad, lysande/blinkande pudel vid min sida!


kortis på klubben

Var på klubben i ca 30 minuter idag. kanske något slags rekord ;) Men efter att ha pratat lite med Boel och Meya och lagt en platsliggning blev det ett riktig kort men bra träningspass. På platsen låg han inte jättelugnt, inget hakan i backen men han nosade inte och han låg inte och spände sig. Dock har vi fått ett nytt problem, han lyssnar inte på mitt första kommando. När vi tränar ligg från position är det inga problem utan det är just själva situationen som han reagerar på. Är lite svårt att träna på själv så vi får se om jag får något liknande träningspass innan lördag.
 
Sedan körde vi lite FF. Utan kortkoppel och här var han hur duktig som helst! Bra position, bra fokus. Grymt bra helt enkelt! Tror mycket av vår positiva utvecklning i det momentet beror på att jag har lärt mig att gå bättre. Jag snubblar fortfarande omkring mer eller mindre (under inlärning!) men jag går inte och tittar på honom utan kollar rakt fram och sträcker på mig. Är så häftigt att de reagerar så starkt på hur vi rör på oss.
 
Sedan körde jag lite fjärr. Har kommit på att det går bättre om jag liksom "trycker" upp honom med handen i sitt istället för att bara vifta runt lite. Inte överdrivet såklart. Jag belönade oftast efter det första uppsittandet så att han ska få lite förväntan på det. Om han sätter sig första gången är det ju mycket större chans att han hänger med även i de resterande skiften.

Avlsutade med att par skick till rutan. Pelle älskar verkligen rutan! Han hamnade i rutan varje skick. Inte perfekt i mitten men det får vi finslipa efter tävlingen tror jag allt. Tills vidare är vi nöjda.

Ett toppenpass helt enkelt!

öppenträning inomhus

Idag fick jag ta det djupa andetaget innan träningen. Skulle nämligen träna på Göteborgs Hundarenas öppna träning och dit ta bussen. Det är inte det lättaste sent på kvällen kan jag lova. Efter att ha korsat mig genom halva stan och till slut kommit på rätt buss så stannar inte busschaufföreren där han ska (trots att jag har tryckt på stanna) utan vi blir istället avsläppta på en helt öde busshållplats på ett ställe jag inte hade någon aning om vart jag var. Avstånden mellan hållplatserna mitt ute på hisingen ligger inte särskilt nära varandra och det fanns ingen hållplats på andra sidan vägen. Slutade med att jag gav upp och ringde pappa som lyckligtvis kunde köra mig...
 
Vi kom fram till slut, en halvtimma sena och halvt dyngsura men glada och träningsugna. Vi körde igenom de flesta momenten i lydnadsklass två. Det mesta gick jättebra, fokuserade kanske mest på fjärren då han hade lite problem med det på tävlingen. Fick till några riktigt bra skiften men är svårt att veta hur det kommer sitta på tävling. Får träna lite mer på det. Hoppet som vi också nollade var inga som helst problem så det var bara mitt fel på tävlingen. Sen körde vi rutan och antingen kom han helt fel eller så kom han helt perfekt. Kändes bra för då kunde jag lätt belöna precis vad jag ville ha. 
 
Han blev dock trött rätt så snabbt och orkade inte riktigt träna under hela den tiden vi hade trots att vi hade flera pauser. Kanske inte så konstigt att de inte orkar träna i 1,5 h i sträck men han kändes lite annorlunda idag. Tror det kan ha berott på att det var så varmt där inne (sen att han inte ville dricka ur min vattenskål är ju bara fånigt...) Men det tar nog rätt mycket energi att tänka bort de andra hundarna också. För det var han jätteduktig på idag. 7 helt nya hundar och förare i en ny miljö och Pelle fixade det galant.
 
 

..

Blir påmind om tävlingen på Orust. Måste försöka ladda veckan med positiva tankar i den mån det går... Vi SKA visa dem men det känns inget roligt. Suck.


bakåt i helt om marsch

Träffade Linda och Charlie på deras plan för lydnadsträning. Av mig och Pelle var det helt klart jag som fick arbeta mest idag. Passet började med att han hittade nån god doft, och när jag sa till honom slog det över och trots var bara förnamnet på den unga herren. Han utmanade mig verkligen men idag var det jag som skulle vinna trots att det krävs mycket för att nå honom i såna situationer. Med stöd av Linda fick jag ordning på honom och vi körde igång direkt med Fritt följ och kortkoppel.

Tog ett djupt andetag, sträckte på mig och bara gick. Det märktes verkligen på Pelle att han tyckte det var skönt när jag bestämde och efter ett par gånger gick han sjukt bra. Samlad och fokuserad. Jag däremot gick lite sämre så vi tog ett pass med torrgående. Det är galet svårt att gå ordentligt samtidigt som man ska fokusera på att titta upp, gå rakt och ha någorlunda koll på hunden. Fick massa tips från Linda och i slutet gick det rätt bra, iallafall utan hund. Det jag måste öva på lite extra är helt om. Insåg att jag vänder om och går något steg baklänges innan jag fortsätter framåt. Varför har jag ingen aning om?! Hoppade runt på plan ett tag innan benen och huvudet till slut samarbetade någorlunda.
 
Avlsutade med lite till Fritt följ och Pelle var grym! Att han hade en matte som tänkte på hur hon gick och snarare snubblade än gick fram brydde han sig inte särskilt mycket om.
 
Sedan lyckades vi såklart pricka in dagens enda timma när regnet öste ner. Men regn är vi ju vana vid iallafall och det var mest Pelle som klagade på att han hade världens elakaste matte som satte på honom regntäcket när han inte tränade. Det är en av de sakerna som Pelle tycker allra minst om - täcken av alla de slag! Ett riktigt bra träningspass fick vi till iallafall!

shopping

Facebook är bra till mycket. Bland annat gick det runt ett rykte om att huvedröds hade 50% på hela sitt sortiment och vi åkte dit då vi behövde köpa mer mat och visst stämde det. Det var dock rätt utplockat. Jag hade egentligen velat ha en nomesele och ett BoT men som alltid så försvinner alltid de storlekarna man vill ha snabbast. Men vi plockade istället på oss en hel del andra saker som jag är jätteglad över. Sedan köpte vi även två stora fodersäckor så nu borde vi klara oss ett tag :)
 
 
 
Det blev:
  • 4 tävlingsmässiga koner
  • hundgodis
  • ett par tuggben
  • en klicker
  • en boll
  • två lampor så att vi ska synas när det är mörkt ute
  • samt en aktiveringsleksak som jag inte vet om jag ska behålla själv eller ge bort
  • och ett nytt skär till trimmern, det här är lite smalare så det ska bli enklare att klippa tassarna
Pelle var med inne i affären där det var MYCKET folk och hundar, bara kön var ca 10-20 meter genom hela tiden vi var inne. Han skötte sig perfekt. Brydde sig inte särskilt mycket om hundar. Fick vara provhund åt några som inte hade egen hund med sig. Följde med mig hela tiden och fick många fina kommentarer.
 
Nu borde jag klippa Pelle, han är aldelles för långhårig i ansiktet nu, såhär kan han ju inte se ut... ;)

full pott på rutan men det räckte inte hela vägen

Idag var det som sagt tävling och jag kan inte riktigt bestämma mig för om jag ska vara nöjd eller inte. Många saker gick riktigt bra, många saker gick mindre bra. Vi började med platsliggningen. Hunden bredvid Pelle skällde konstant men han låg kvar, relativt lugnt. Han la i hakan i backen men den for upp igen efter några sekunder. Sen var planen lika sumpig som en svamp så jag kan förstå att han inte vill ligga med huvudet i det (bortförklaringar, bortförklaringar...). Dock fick jag använda dubbelkommando i nedläggandet och så nosade han lite. En 8 fick jag på det och 8 helt onödiga avdragspoäng...
 
Vi var startnummer tre och han fick sitta med mig bredvid plan tills det var vår tur. Då tränade jag igeonom lite FF med kortkoppel och sedan gick vi in på plan utan koppel. Ingången var inte helt klockren men jag fick chansen att ta ordning på honom för på Fria följet var han bra. Inte toppen, men väldigt bra för att vara Pelle på tävling. Han hängde med mig, hade bra fokus och tänkte på sin uppgift.
 
Nästa moment, läggande under gång, här slarvade han rätt ordentligt... inte nöjd. Inkallningen gjorde han dock bra, bra fart och trots att vi fick ett litet avdrag för avslutet tyckte jag inte det var mycket att klaga på. Duktig kille!

Sedan var det rutan och Bästaste Pelle drar in en full pott på den igen! Wohoo! 3 tävlingar, 2 tior på rutan.

Apporteringen gör han som han gör i äkta Pellestil. Många glada studs och lite slarvigt både in och ut. Dock är han glad, snabb tycker det är skitkul och har inga tendenser att varken springa iväg med den eller tugga på den. brabra

Än så länge ser det rätt bra ut i protokollet men här börjar vi tappa rätt rejält. Jag ställde upp mig framför hoppet innan tävlingsledaren hade rättat till rätt höjd. De stod alltså och fixade med hoppet samtidigt som jag ställde upp och väntade. Tänkte att han kommer ju hoppa i vilket fall som helst, det gör han ju alltid. Tji fck jag för Pelle verkade helt ha glömt bort vad hopp betyder och går fram och nosar på hindret. Jag tar tillbaka honom och stöttar honom medvetet så att han klarar det. Förståeligt blir det inga poäng. Och om jag hade hjälpt honom mindre hade han antagligen inte hoppat över huvud taget.

Sedan var det fjärren och vår "sista chans". Jag lägger honom, han känns taggad och glad. När jag vänder upp mot honom känns det fortfarande som det kan gå bra. "Sitt!" och hakan far ner i backen men en gång. haha, kunde inte låta bli att skratta lite åt honom. Sen låg han kvar där. När jag insåg att jag har kommenderat lite för många gånger för att få betyg ropade jag hans namn, visslade, klappade händer - allat för att få hans uppmärksamhet - hakan låg demonstrativt nere i backen. Jag gick och ställde mig ca 1 meter ifrån och han gör en lika snygg fjärr som alltid. Knashund!

Poängen
Plats, 8, dk, ngt orolig
FF, 7,5, vp, sns, luft, vid sväng, ls, långt fram i språngmarsch, fin kontakt!
Läggande u. gång, 8, luftig transport, LL, nosar
Inkallande, 9,5, avlsut
rutan, 10 (!!)
apportering, 9, slarvigt upptag
hopp, 0, för mkt förarstöd
fjärr, 0, nosar, dk, utför ej moment
helhet, 9, inleder bra, tappar fokus på slutet, duktig förare!
Pelle - glad, töntig, galen, knäpp, underbar!
 
Totalt blev det alltså inte mer än 138,5p och ett tredjepris det vill säga inte mycket att skryta med. Men de momenten vi fick betyg i är ju faktiskt rätt bra. Och om man leker med tanken på att vi skulle klarat även de sista, hade vi fått runt 180 p vilket känns lovande inför framtiden då vi faktiskt kan alla momenten egenligen.
 
Bra
  • Ligger kvar på platsen
  • *bra uppladdning
  • *bra fokus och koncetnration i FF
  • *Rutan!
  • *trots att vi nollade de två sista momenten hängde han med mig bra emellan. Bra kontakt, glädje, engagemang. Inte alls at than hängde efter och tyckte det var träkigt
 
Mindre bra
  • Dk och nos i platsliggnadet
  • *han gör inget bra läggande u. gång. Inga ursäkter.
  • *hoppar inte (väldigt mycket mitt fel)
  • *gör inte fjärren
 
De positiva sakerna verkar väga upp de negativa så jag får noga säga att jag är nöjd trots allt ;) Nu måste vi ju hitta massa fler tävlingar så vi kan ta de två till förstaprisen vi ska ha! Hade varit så skönt att ha det innan nästa år!
 
 
 
       Stort grattis även till Boel och Meya som gjorde ett fantastiskt jobb inne på plan och blev uppflyttade till lydnadsklass 3, med en inte ens 2 år gammal Meya!
 

ingen ork

Hade tänkt åka upp till klubben och köra en sista platsliggning med okända hundar innan tävlingen. Jag har dock ingen som helst ork i kroppen och det i samband med att det regnar och blåser ute och att jag har massa plugg så får det bli vila även idag för Pelle. Känns inte riktigt schysst heller att åka upp till klubben bara för att hunden ska få ligga en plats i regn och blåst. Vi får helt enkelt hoppas att det går ändå.
 
Jag ska försöka få ett litet träningspass imorgon så att han får göra slut på lite överskottsenergi.
 
stackars Pelle har en tråkig matte...

Inomhusträning med grymt sällskap

Igår tränade vi som sagt inomhus.3 timmar lyxträning i kungliga hundars nya lokal. Vi var fem tjejer och fem duktiga hundar. Träningen hade vi delat upp som jag skrev innan att alla fick en halvtimma att använda som de ville. Jag och Pelle fick börja och vi körde igenom hela tvåan tävlingsmässigt. Mycket för att se hur vi ligger till inför fredagen.
 
Efteråt kände jag att jag kanske inte gav Pelle den uppvärmningen han behövde. Samtidigt var det väldigt mycket störning för honom. Boel och Meya kom in i lokalen mitt i det fria följet. Pelle fick sitta kvar inför inkallningen med en Nyfiken Charlie sittandes ovanför honom i en trappa. Sedan har vi heller aldrig tränat i en inomhuslokal innan. Han var inte i topp helt enkelt. Han gjorde dock allt han skulle. Det fria följet var han lite ofokuserad i början och apporteringen slarvade han lite med. Annars är det inte mycket - rent momentmässigt - man kan klaga på. Nöjd!
 
Sedan körde vi platsliggning direkt efteråt. Även denna gången la han huvudet i backen och jag måste nog intala mig själv att min hund inte längre är osäker inför platsen. Nu är det i och för sig välkända hundar men för några veckor sedan hade det inte spelat någon roll för Pelle.
 
Platsliggning - hundarna ligger med runt en meter mellan varandra. Och helt plötsligt stod det även en kona framför dem. Även en ny "medlem" i gruppen - sötaste säl-Aske!
 
Sedan fick Pelle ligga på en filt i bortre ändan av lokalen medan de andra tränade. Oftast låg han lugnt och fint (även här huvudet i backen). Men ibland fick han nog och skällde ut mig. Att jag ägnar uppmärksamhet åt någon annan hund än honom gillar han inte riktigt, det får vi träna på!
 
tre duktiga passiva hundar
 
Vi avslutade vår träning med lite störnings-FF. Lite för luftig och okoncentrarad i början men efter att vi bestämde att nu var det fokus som gällde så klagade han inte. Gick runt både Charlie, Linda (med smarrigt godis i Pelles nos) och Hanna utan att Pelle brydde sig ett dugg. Vi körde rutan ett par gånger och han hamnade helt perfekt varje gång, rätt i mitten. Avslutade med apporteringen och även den gick toppen.
 
Det sista vi gjorde var, som Boel så bra uttryckte det - störningsträning á la Lindastyle - och jag kopierade direkt från Lindas blogg om hur det kan gå till när vi tränar:
 
"Fjärr där vi knör ihop hundarna så det ligger precis bredvid varandra, inkallning mellan två hundar, ettans hopp med Charlie och Freja SAMTIDIGT, fotgående där vi går så tätt att hundarna knappt får plats, fotgående där vi går bredvid varandra, platsliggning där en hund hoppar ÖVER den hund som ligger. Allt detta sker bara eftersom och det är inget som planeras. Alla hittar på så sjuka grejer som möjligt, men hundarna måste hålla fokus på sin förare!"
 
Och tänk er att Pelle gör allt det här utan att ens titta på de andra hundarna...! Vi har nog världens duktigaste hundar, och i världens bästa träningsgrupp kan det nog inte bli annat än bra! ♥
 
Meya - Charlie - Freja - Aske - Pelle(som för dagen hängde mest med mig bakom kameran)
 

en bild

Hinner inte skriva om gårdagen just nu, men det kommer komma ett inlägg. Här är iallafall två bilder som beskriver träningen rätt så bra :)
 

planering för kvällen

I kväll kommer vi ha ungefär 30 minuter på oss var till egen hundträning. Sen har vi en halvtimma för plats och sitt i grupp, samt lite uppvärmning och iordningställande. Min plan för ikväll är att dela upp den halvtimman i en 10min och en 20 min träning. Under de första 10 minuterna vill jag testa av hur vi ligger och bli tävlingsmässigt kommenderade genom hela tvåan, inklusive ingång på plan. Jag tror att de flesta momenten sitter rätt bra men mycket kan visa sig när man kedjar ihop det.
 
Under resterande 20 minuter tänker jag mig lite mer träning. Rutan måste verkligen nötas in och när jag har så mycket som 4 tjejer till min hjälp kan rutan flyttas runt i hela hallen utan att Pelle är så medveten var den finns och det ska vi såklart utnyttja. Sen ser jag om det är något från den tidigare genomkörningen som fungerade mindra bra och isåfall tar vi oss en titt på det med. Men det är rutan vi ska fokusera på.
 

treans ruta utan ruta

Gick ner till fotbollsplanen för lite hundträning i eftermiddag. Rutan stod på schemat. Jag hade ingen leksak i den nu eftersom jag ville se hur han gjorde utan. Skickade honom runt 10 gånger från olika håll. Alla gånger kom han in bra i rutan. Han hamnar ibland lite för långt ut i kanten men han fokuserar inte på konerna iallafall vilket är väldigt positivt. Känns bra! Sedan tränade vi lite fjärr och testade treans ruta minus rutan. Alltså skickade jag honom framåt, la honom, gick mot honom svängde av och kallade in. Full fart ut, stannade bra, la sig snabbt och låg kvar när jag gick förbi honom. Allting gjorde han jättebra förutom att han tyckte det var onödigt att gå in fot i inkallningen och sprang förbi mig istället. Men vad mer kan man begära av en sprallig och glad pudel som aldrig har tränat detta innan?! :)
Imorgon ska vi träffa vår träningsgrupp och vi har lyxat till det så träningen kommer att ske inomhus. Ska bli så skönt att slippa ta på sig hundra lager kläder och bli kall och blöt. Kameran får nog följa med också :) Längtar!

Promenad vid Nääs

Tidigare idag åkte vi på utflykt med familjen till Nääs slott. Där fanns en jättefin promenad runt en sjö. Vi hann inte gå runt hela men vi gick en bra bit  innan vi gick tillbaka. Väldigt fin promenad trots att det regnade på oss emellanåt. Innan vi packade in oss i bilen och åkte hem satte jag upp en ruta och skickade Pelle några gånger. Med hjälp av mamma och syster blev rutan flyttad varje gång och de flesta gånger gick det toppen. Rutan är dock mitt orosmoment inför tävlingen nästa vecka så det blir fullt fokus på den de närmaste dagarna.
 
Och tusen tack alla som har kommenterat angående headern. Vad snälla ni är :)
 
 
Nya jackan invigdes och kan inte säga annat än att jag är jättenöjd!

redigeringspyssel

Laddade ner den nyaste versionen av photoshop, CS6, som en tesversion i 30 dagar. Har suttit och pillat med det och försökt lära mig hela kvällen. Jätteroligt men väldigt svårt. Här är några av de första hundbilderna iallafall.



Glömde även skriva att bloggen fyller ett år idag (eller igår om man ska vara petig med klockan), så grattis till den :)

sista utefikan och nya kläder

Idag har vi tagit det lite lugnare. Fick min jacka på posten (världens snabbaste leverans?) så åkte dit och hämtade den, tog med mig Pelle och systrarna och passade på att fika lite också. Årets eventuellt sista utefika? Pelle var duktig men jag hade glömt hans töcke hemma så det var nog lite kallt för honom. Han fick ett ben iallafall och var nog rätt nöjd. När vi väntade på spårvagnen på väg hem kröp han upp i mitt knä och myste lite. Finaste knähund helt klart!
 
Jackan sitter jättebra. Tusentals fickor som jag säkert kommer lyckas fylla på nolltid. Den är dock rätt tunn men om man har en tjock tröja under så är det nog inga problem :) Fick även hem klubbkläderna igår. En fleecejacka och en softshelljacka från lundhags. Och sen med klubbens märke förstås! Bra hundkläder kan man aldrig få för mycket av!

Äkta hundnördar

Idag tränade vi på klubben tillsammans med Hanna, Freja Linda och Charlie. Regnet öste ner och det var inte särskilt lockande att stiga ur bilen. MEN vi fick till en riktigt bra träning ändå. Jag glömde snabbt bort att det var skitväder och hade roligt med Pelle, Charlie och de andra tjejerna istället. I vår grupp litar man fullt ut på både hundar och förare vilket gör att man kan utmana sin hund lite extra. Idag gick vi omkring i stort sett på varandra, la dem plats med inte många centimeter mellan. Kastade bollar på någon annans hund (inte med mening dock) med ens egen tätt efter, leker som galna med den egna hunden och rivstartar den för att öva på störningar för hunden precis bredvid. Hur kul som helst! Sån här träning går inte att göra på klubbens öppna träning eller om man är själv men jag tror att den har stor betydelse. Är så himla häftigt att se när ens hund väljer matte istället för en hund som kommer i full knyck mot den! Har sagt det innan men jag är himla tacksam att jag har hamnat i ett sånt bra träningsgäng!
 
Dagens fokus låg - förutom på den extrema störningsträningen - på rutan. Jag varavade skick med leksak i rutan och skick utan och det sitter inte helt hundra. Men många gånger var det jättefint. Ska jobba mer med positionen men jag tror det bara är att nöta på.
 
Tränade även lite plats (tar förmodligen priset för världens elakaste matte då jag tvingade honom att ligga plats i ösregnet) Och det gick toppen. En aning oplanerat fick han en Charlie förbirusande tätt inpå men han låg kvar, höjde huvudet (förståeligt ;) )men sänkte det snabbt igen. Duktig! 
 
Det var inte förrän man bestämde sig för att åka hem man verkligen förstod hur blöt man var. Det är nog ett positivt tecken :)
Världens duktigaste (och blötaste) hundar! 
Bild lånad av Linda

idag har vi sällskap

Idag har jag och Pelle sällskap av mormor och morfars labrador Kalle. Jag och Ella åkte och hämtade Kalle och han fick åka spårvagn för första gången i sitt liv. Inga som helst problem där inte! Mötet mellan hundarna gick också toppenbra, egentligen hade jag velat ha hundarna lösa men kan inte riktigt lite på Kalle så han fick ha koppel. Men det gick så bra så, båda ute och inne, de vill inte leka med varandra men accepterar varandra absolut. Har filmat massa så ska gå igenom och lära mig massa hundspråk sen tänkte jag :) Snart ska vi ut och låte Kalle testa på att spåra. Pelle får nog mest vara sållskap då vi ska träna med tjejerna på klubben ikväll. Det ser vi fram emot!
 
 
 
 

inte en kotte ute

Jag och Pelle följde syster som skulle till en kompis nu på kvällen och det blev en mysig kvällspromenad. Inte en kotte ute så Pelle fick vandra omkring som han ville. Skönt att bara gå och inte tänka på så mycket. Pelle skötte de flesta inkallningarna toppen och kom galloperande till mig med världens gladaste blick. Ibland föredrog han dock någon god fläck men då påminde jag honom och sedan var det inga problem. Det var kul att se att han reagerade så tydligt på alla mina signaler. 
 
Jag invigde mina nya vinterskor som jag köpte idag, ett par höga HellyHansen som ska tåla långa promenader i snön, kan inte låta bli att längta lite :) Jag beställde även hem en vinterjacka från arrak outdoor, de hade rea så man fick passa på. Jag borde få den om ett par dagar så jag hoppas den passar :)
 
Annars har vi inte gjort så mycket idag. Pelle har fått leta tändstickor i vår fluffmatta (inspiration från Boel :) ), det märks att de blir riktigt trötta av det. Vi har också klickat lite tasstarget så får vi se om vi tar det ett steg längre, dvs in i lydnaden. Pelle tycker det är jättekul i alla fall!
 

RSS 2.0