Höstpelle

Några av de bilder jag tog på Pelle igår, tyckte de blev rätt häftiga! :)
 

Spring i benen och lite sök

Sjuk idag med, men vi tog iallafall en lugn morgonpromenad där Pelle fick springa lös och göra slut på lite energi, jag tog med mig kameran och förevigade lite höstbilder. De kommer upp senare. Pelle hade mycket spring i benen! Så glad han var :)
 
 
På eftermiddagen gjorde vi en sak vi inte har gjort på väldigt länge, ett vanligt sök! Jag gömde 3 pinnar ute i tomten/skogen och skickade ut pelle med tjänstetecken och allt medan jag stod i dörröppningen och huttrade. Pelle var superduktig! Det blir skillnad på honom när han har på sig tjänstetäcket jämfört med när han inte har det. Utan det kan han stanna upp och fråga mig relativt ofta men med täcket är det som han vet att han ska söka tills jag säger något annat och han bara letar och letar. Finingen! 3 pinnar kom in med bra fart och det måste vi var nöjda med!

Välbehövd mental aktivering

Idag tog jag mig ut till fotbollsplanen och Pelle fick lite välbehävlig mental aktivering. De senaste dagarna har han bara fått kortare promenader så han var rätt glad att få komma ut och hitta på någonting. Vi tränade något vi har hört en hel del om men aldrig kommit ut och verkligen tränat - tändsticksruta! Jag trampade upp en liten (2x2 m) rutan och la ner 6 stycken tändstickor.  Pelle var rätt taggad och i kombination med mycket spring i benen var väl nästan hela planen avsökt innan stickorna var inne. Nej men i början var det mycket spring och lite näsa, men jag påminde honom om vad vi gjorde och det blev lite bättre. De tre första stickorna levererades rätt sanbbt och de tre sista kom in de med, fast då var det lite svårare tyckte Pelle. Bra aktivering iallafall och det märktes att han fick tänka. 
 
Sedan kastade vi lite boll för att han skulle bli lite trött i kroppen också och innan vi gick hem kunde jag inte motstå att köra lite lydnad. FF med bollen som externbelöning. Gick toppen, snurrar svängar och halter med bra kontakt! Vi körde även lite sättande under gång vilket han hade glömt bort lite men som gick bra i slutet av träningen.
 
Sammanlagt fick vi en bra träning som resulterade i en glad och trött Pelle och en glad men trött matte som nog ska sova resten av kvällen, elaka och envisa förkylning!
 
 

Vittringsapportering + film

Förkylningen börjar släppa lite, långt ifrån frisk dock...Vill så gärna upp till klubbens KM ikväll, får se om jag kanske kan övertala mamma :)
 
Här hemma har vi ägnat oss åt lite päls- och klovård, Pelle somnade i mitt knä medan jag klippte klorna och borstade igenopm pälsen, mysigt. Vi tränade också lite vittring och jag kan bjuda på en film från träningen. Detta är tredje gången vi tränar och jag tycker att han är såå duktig! Lägg också märke till hur duktig jag är på att blanda, haha! Andra gången markerar han rätt men jag är för långsam så jag hinner inte med att belöna, men som tur är så försökte han igen och tog rätt pinne :) Jättenöjd helt enkelt :)
 
 
Frågan är: Vad använder ni för kommando på vittringen? Jag har sagt "leta" hittils men det har jag ju i söket så jag vet inte...
 
 

Vi ligger lågt

Bloggnivån ligger låg nu men den matchar aktiviteten här hemma rätt bra, vi gör i stort sett ingenting. Lite rastrundor, lite klickerpass och sen bara vila och mys. Jag hatar att vara sjuk, man har ingen energi och orkar inte ta tag i någonting. Extra jobbigt blir det förstås när man missar så mycket roligt som vr planerat i veckan, måndagens träning, tisdagens kurs och dagens KM på klubben. Suck!
 
Hittade en valpbild på datorn, underbaraste Pelle! ♥

sjuk och vittringintroducering

Jag har drabbats av världens sunderförkylning, usch! Missade träningsträffen igår och det ser inte särskilt ljust ut för kvällens kurs heller. Jag orkar inte vara särksilt aktiv så för att Pelle ska få lite aktivering sätter jag mig med ett stort varmt täcke, en klicker och lite korv och så får Pelle stå för det mesta jobbet :)
 
Vi fortsätter klicka in fjärrskiften vilket oftast går riktigt bra. Men vi har också introducerat vittringen, har haft ett par tillfällen och oftast går det bra, jag har en pinne som luktar och 2 andra och så klickar jag så fort han visar intresse för rätt pinne. Pelle tycker det är så roligt! Ibland blir han dock så glad att han bara  tar vilken pinne som helst och busar runt med, haha :)

Fördjupad inlärning - vilken helg!

I helgen har jag och Pelle varit ute på utbildning. Fördjupad inlärning för Tobias Gustavsson från SWDI (Scandinavian Working Dog Institute) och oj vad mycket vi har lärt oss! Väldigt många nya (eller halvnya) begrepp och termer och många intressanta tankeställare. Som några av kursdeltagarna sa så känner man sig rätt dum just nu, två dagar fullproppade med nya ideér gör att det blir rätt rörigt i huvudet. Men pennan har gått varm och jag hoppas det landar snart :)
 
Pelle har fått vara med båda dagarna, det var en utbildning med föreläsningar vilket gjorde att han fick en utmärkt passivitetsträning! Och han har verkligen imponerat på mig under helgen, under föreläsningarna tog han det helcoolt och sov konstant, i pauserna passade han på att mysa så mycket det vara gick med med alla andra, han är social den hunden! Vi lånade också hallen lite och tränade i pauserna, Pelle var underbart taggad eftersom han vilade så bra medan vi lyssnade.
 
Framförallt har vi tränat treans fjärr, och lite framsteg har det allt varit. Han lägger sig för det mesta riktigt snyggt men han börjar få svårt för skiftet ligg-stå, alltså tvärtom sen tidigare. Men det gick bra även på avstånd så det är jag nöjd med. Sedan har vi även tränat sättande under gång och det har han verkligen fattat så det kan vi näst intill bocka av :) Även backandet i det FF slipade vi lite på och jag kunda backa flera steg med snygg position.
 
Nu ska jag försöka smälta vad vi har lärt oss under helgen och sannolikt kommer flera tankesätt komma upp här allt eftersom!

Träning med Hanna och summering av Lk3

Mötte upp Hanna och Freja på klubben för lite lydnadsträning. Vi körde igenom hela trean (minus vittringen) mest för att se hur vi verkligen låg till, jag har ju knappt kört någon träning inför momenten i trean så det var väldigt intressant att se vart vi är. Till skillnad från hoppet från klass 1 till 2 så innebär klass 2 till 3 rätt många helt nya moment så det är mycket nytt att lära in. Men samtidigt är det ju väldigt roligt! Vi fick till en riktigt bra träning som vi lyckades tajma in rätt bra mellan ett antal regn och hagelskurar. Tack för idag!
 
Om jag ska försöka mig på en sammaställning av treans moment ser det ut ungefär såhär:
 
Sittande i grupp pch platsliggning - Det här tränade vi inte idag men har kört båda rätt mycket. Det fungerar bra så vi behöver bara regelbundna träningar så Pelle är trygg i situationen.
 
Fritt Följ - Idag gick det jättebra, han höll ihop bra och hade fin fokus (förutom två gånger när han totalt låste sig på hundar som gick förbi...) och bra position. Även vändningar på stället och stegförflyttningar gick bra.
 
Sättande - har vi aldrig kört, inte ens testat så det avr helt nytt för oss. Han la sig de första gångerna men mot slutet verkade han förstå. När han förstår vad det är jag vill kommer det lossna. Och det tror jag inte tar särskild lång tid.
 
Inkallning med ställande -  jag är väldigt nöjd med momentet som det är nu. Jag är dock lite trädd att han ska börja förvänta sig ett kommando och dra ner på takten. Men han har inte visat några sådana tendenser än iallafall. Belönar iallafall upp farten med släta inkallningar emellan åt.
 
Rutan - Vi stannar kvar på tvåans ruta ett tag till, han ska veta exakt vad och var rutan är innan vi gör det ännu svårare.
 
Hopp-apport - Dagens hopp-apport var inga problem, första gången var han lite långsam så peppade upp honom lite och resterande gånger var i stort sett klockrena.
 
Metallapport - Lite äcklig tycker Pelle men när han väl har tagit upp den är det inga problem. Bra fart in och ut.
 
Vittringen - körde vi som sagt inte, men jag skulle gissa att det krävs en del träning för att få till en bra vittring.
 
Fjärren - Kan inte vara annat än supernöjd! Stog bara 1 meter ifrån honom och belönade ofta men han gjorde RIKTIGT snygga skiften. Rörde inte bakbenen en millimeter och han klarade även flera kommandon i följd. MYCKET jobb innan vi har treans fjärr men det känns ändå som vi är en bra bit på vägen :)
 
Det ska bli riktigt roligt att få lite nya saker att jobba med, men som sagt, vi ska försöka få ett LP2 innan vi startar trean.
 
 

Fin födelsedag

Jag har haft en riktigt fin födelsedag idag. Dagen har spenderats med att äta massa sötsaker, promererat med Pelle, pluggat lite lite, och byggt klart grinden som ni ser till vänster här. Snart snart är hela staketet klart :) Jag har även trimmat Pelle så nu är han riktigt snygg!
 
I present fick jag bland annat ett presentkort på XXL sport och vildmark så jag får se om jag hittar något fint där (eller snarare får försöka välja ut vad av allt jag vill ha jag ska köpa). Jag fick även en kurs så jag anmälde mig till klubbens lydnadskurs 3 helg, hoppas det finns plats kvar för oss bara :)
 
 
 
 

Kurs och lite framtidsplaner

Ikväll var det kurs på klubben och med tanke på att det var två löptikar med gick det jättebra! Det märktes på honom att han var berörs och jag fick säga till honom ett par gånger för att han skulle förstå och fokusera på mig och på hans uppgift.
 
Idag körde vi fjärren rutan och hoppapport. Fjärren gick riktigt bra, vi körde mycket med stå och han har riktigt snygga "uppskiften" men har svårare för sättande och läggande efter stå. Det var alltså det som låg i dagens fokus och det kändes som vi kom en bra bit - framörallt på skiftet ligg-stå-ligg. Momenten är dock låångt ifrån klart.
 
Sedan fick vi testa hoppapport. Här var det lite svårare för Pelle att fokusera och det gick sådär. Vi delade upp momenten och fokuserade på att det var roligt att hoppa över hoppet med apporten i hindret :)
 
Rutan gick inte särskilt bra idag. Det var mycket intressanta dofter i Rutan och han var itne riktigt intresserad av belöning. Jag ska försöka ta mig ut och träna imorgon och se hur det ser ut då och eventuelllt försöka räta ut ett par frågetecken.
 
Imorgon fyller jag 17 år och jag tycker jag har lyckats tajma in det rätt bra i och med att jag är ledig. Dagarna till körkortet räknas på riktigt nu, jag körde från klubben och tillbaka och det känns som jag börjar få koll på saker och ting nu, riktigt roligt!
 
Annars har jag funderingar på att anmäla mig både till rallylydnadstävling och en inoff. Utställning. Och sen även lydnad och bruks förstås! :) Vi får se hur det blir.
 

Tro det eller ej... :)

Tro det eller ej men jag vann ännu en tävling. Jag fick skjuta upp lördagens planer på tävling för under helgen ska jag nämligen på Utbildning! Det är Hundens hus som arrangerar utbildningen och tävlingen jag vann den genom. Temat är inlärning och så här står det på deras hemsida;
 

"Att förstå de grundläggande inlärningsprinciperna är inte alltid så lätt som man kan tro. En bidragande orsak är att detibland inte ens är möjligt att skilja dem åt. Likafullt har vi nytta av att kunna tänka ur ett inlärningsteoretiskt perspektiv när vi analyserar vår hundträning.

Just när vi tränar är vi kanske inte alltid hjälpta av teoretiska resonemang och begrepp. Men efteråt, när vi ska analysera hur det gick, då kan de vara ovärderliga. De kan hjälpa oss att förstå vad som gick fel eller vad som kan bli problem i förlängningen.

Inlärningsteorin kan också hjälpa oss att förstå varför det är så svårt att lära våra hundar vissa beteenden medan en del andra går betydligt lättare att lära in.

Under den här kursen har vi en grundläggande målsättning; de viktigaste inlärningsprinciperna ska sitta som ett rinnande vatten. Men det räcker inte. Principerna ska också kunna tillämpas i den praktiska träningen och vi ska även kunna förklara vad som händer i en given inlärningssituation."

Ska bli otroligt roligt och intressant att få gå och lyssna på det här som hålls av Tobias Gustavsson. Tänk att man får den här chansen, otroligt! Samtidigt känns det som om jag inte riktigt är värd den eftersom jag har vunnit så mycket den senaste tiden, men å andra sidan är det verkligen slumpen som avgör så jag får vara glad så länge den här turen varar :)


Idag blev det ingen träning för pelle utan endast ett par promenader. Imorgon är det kurs på klubben igen! :)


Träningsträff och lite spår

Idag träffade vi Amanda och Baloo för lite lydnadsträning. Vi tränade först med Baloo och både han och Amada är så duktiga, vi gick igenom momenten i klass 1 och det såg jättehärligt t ut. De har inte tränat just lydnaden så jättemycket innan men alla momenten såg så fina ut så. Det syns på Baloo att han älskar att jobba och jag tror att de skulle kunna komma långt tillsammans! 
 
Sedan var det Pelles tur men han var lite för taggad så han fixade inte att hålla ihop. Så det blev en del trots från hans sida så vi körde inte så länge. När vi hade blivit lite lagom blöta följde vi Amanda och Baloo till spårvagnen och vinkade av dem , Tack för idag, hoppas vi ses snart igen! ♥
 

Jag ville dock inte sluta med den nedtyngande känslan så jag och Pelle tog nya och gick tillbaka till planen. Jag band upp honom och la ett spår längs planen lång+kort+långsida med 2 apporter och bollslut. Det blev nog drygt 200 meter. Efter en halvtimma fick han gå spåret, under de 30 minuter när vi tränade han det komma en löpande schäfertik som tränade och kastade boll längs kortsidan och sedan gick tillbaka längs långsidan. Jag hade därför inte så stora förhoppningar om spåret. Men han spårade iallafall (om han spårade mig eller löptik vet jag ej) och han tog upp alla apporter och vinklar. På gräsmatta spårar han dock intevalls lika fint och han är mycket osäkrare så det får vi träna mer på innan appellen.
 
Lydnaden då, jag ställde upp en ruta, skickade från lite olika håll, flyttade rutan och skickade igen och jag är sjukt imponerad över honom. Han satte det! Alla gånger! Hur gick det till egentligen? :) Underbart hur som! :) Då kom jag på att man kanske ska träna på de moment lite smre poäng på så då körde jag lite fjärr och en apport, dock gjorde han båda två klockrent så det var inte så mycket att rätta till där.
 
Innan vi gick hem kunde jag inte låta bli att smygträna lite inför trean. Vi testade lite dirigeringar (är det ens i trean??) och körde rätt mycket inkallning med ställande. Vi körde varannan gång med ställande och varannan gång slät inkallning. Jag vill inte att han ska förvänta sig ett kommando så han saktar ner innan. Han var helt grym! Det här momenten är i stort sett tävlingsklart! Han stannade riktigt snabbt. Innan vi tränar trean nästa gång ska jag dock läsa igenom reglerna en gång, har ingen koll på trean vet knappt vilka moment som är med eftersom det har känts så overkligt. Men nu ska det bli ändring på det!
 
Jag är glad att jag gick tillbaka till planen för när vi lämnade denna gången var det en glad och förväntansfull Ebba samt en glad och trött Pelle som vandrade hemåt i regnet :)




 

slappdag

Idag har vi haft en riktig slappdag här hemma. Skönt och välbehövligt :) Imorgon ska vi dock träffa Amanda och Baloo och träna lite, det ska bli superkul! :) Om det är fint väder lär det bli lite bilder också!
 
Kan fortfarande inte riktigt förstå att vi skulle kunna tävla klass 3 om vi skulle vilja.... Känns också bra att kunna kryssa för ett av årets mål (finns under fliken Pelle). En underbar känsla och jag blir lika gald och tacksam varje gång jag tänker på det. Det är inte många som har en underbar Pelle vid sin sida ♥
 

Förstapris i Lydnadsklass 2

Har nog aldrig varit så nervös för någon annan tävling än den här men som tur var försvann det nästan när jag kom fram till klubben. Där träffade jag bland annat Hanna och Boel som också skulle tävla. Roligt att vara med folk man känner och inte behöva vara ensam.
 
Jag fick nummer 11 och platsen gick bra, han låg inte så lugnt jag vill han honom men han låg kvar i det blöta gräset trots att hunden bredvid reste sig och fick hämtas. Sen fick vi vänta en stund innan det var vår tur, jag tog ut honom i rätt god tid innan vilket jag kanske inte borde ha gjort. Han var inte så taggad och koncentrerad när vi gick in på plan vilket resulterade i rätt låga poäng på det fria följet. Han var  lite borta och svävade ut en del, men jag ahr ju vant mig vid hans super FF de senaste dagarna så jättehemskt var det nog inte :)
 
Sedan flöt det på, läggandet gick halvbra, inkallningen gick bra och rutan gick HELT FANTASTISKT! Snabbt fart in, rakt in till mitten av rutan, stannade direkt på mitt kommando och stod helt stilla tills jag hämtade honom. Älskade bästa hund! ♥
 
Apporteringen fjärren och hoppet kan jag inte vara annat än nöjd med heller. Han gjorde det inte toppen men här var han glad och tyckte det var roligt. Han höll ihop bra men vi måste helt klart träna på att tävla så att jag vet vad som funkar bäst för honom. Totalt resulterade allt i 176,5 poäng och ett förstapris för oss :)
 
 
Planen nu är att börja träna inför trean men att på vägen dit tävla ett par gånger och förhoppningsvis få ett Lp så snart som möjligt. Under helgen ska vi nog ta en liten lydnadspaus. Om vi hittar tid kanske vi åker upp till klubben någon dag igen och kollar på tävlingarna.
 
Grattis också till alla andra fina resultat, Speciellt till Boel och Meya som fick ett väldigt välförtjänt förstapris i klass1, jätteduktiga! :)


Nu har en trött Pelle krypit upp i mammas knä, myshunden :)

 

Uppladdning

Träffade Hanna och Boel uppe på klubben för en sista träning innan morgondagen. Jag tog det ganska lugnt med Pelle men fick ett kommenderat Fritt följ där Pelle var lugn och sansad men hade bra position, snygg kontakt och han hängde med bra i svängarna. Körde även ett läggande, en fjärr och ett hopp. Fjärren krånglade lite men det fick vi utrett rätt snabb så en bra känsla överlag.

Jag ser fram emot morgondagens tävling väldigt mycket men har också ett sting i magen av nervositet. Phu... andas!

För övrigt klarade vi av en cykeltur imorse och Pelle pinnade på riktigt bra bredvid cykeln :) Imorgon kanske vi kör på liknande men vi får se. Pelle ska framförallt få vila ordentligt innan kvällen.
 

genomkörning av Lk2

Idag tog jag och Pelle bussen till dagens lydnadsträning som ägde rum på en stor fin plan. Vi mötte upp Linda och Hanna med Charlie och Freja och tränade i ungefär 2 timmar, härligt! Vi körde igenom en hund åt gången och körde på vad var och en ville träna lite extra på.

Jag och Pelle testade att sätta ihop hela tvåans program (utan hoppet) och jag måste säga att det gick över förväntan. Några småmissar här och där men han höll ihop väldigt bra under hela tiden, jag behövde inte peppa upp honom mellan momenten utan han var lika taggad rakt igenom trots att jag bara belönade med att klappa honom och ibland någon korv.

Fria följet gick han med mycket gjädje och intesitet. En del fokussläpp och sväviga svängar men han rättade sig rätt bra. Läggandet var tydligen jättesnyggt. Inkallningen bra den med förutom lite slarvig ingång. Rutan fixade han galant med tanke på att han inte hade sett den innan. Apporten och fjärren var näst intill felfria.

Annars visade han både positiva och negativa sidor idag. Han var, under vissa tillfällen, galet trotsig och sprang iväg med leksaken och liknande dumma påhitt vilket jag INTE accepterar. Dock är det svårt eftersom varken han eller jag ger mig vid sådana händelser. Sen så var han otrolig uthållig och väldigt störningstålig. När vi hade tränat klart  egentligen var "färdigtränade" gick jag lite fot med honom och han visade inte minsta tecken på trötthet. Jag kunde också gå nära förbi de andra utan att han brydde sig alls eller släppte kontakten.

Hur det går på tävlingen tror jag beror mycket på hur jag värmer upp honom innan. Ska jag låta honom tagga hela tiden, en liten stund eller bara i början och sen ta ner honom på jorden precis innan det är vår tur och träna lite innan? Det tål att funderas på!

Imorgon planerar jag att starta dagen med en cykeltur, vi får se hur det går med den planen. Sen kommer vi förhoppningsvis iväg till klubben imorgon kväll för ännu ett pass.
 
 
Såhär mysigt hade vi det idag :) Bilden är tagen och lånad av Linda!

Imponerad över min hund

Träffade Linda och Boel på klubben och hann med lite träning med dem. Pelle fick sig en kort omgång eftersom vi skulle på kurs sedan. Ett kommenderat fritt följ och sedan lite rutan. En väldigt övretaggad Pelle i det fria följet ledde till att han var lite luftig och hade några småmissar. Men han tappade inte bort sig utan kom tillbaka, och han var taggad och glad så då släpper jag igenom lite missar. Just nu. På rutan körde vi 3 klockrena skick och nöjde oss sedan. Mycket bra och givande träning både med egen och andras hundar :)
 
Sedan var det direkt kurs. Vi började inomhus så Pelle fick tid att ligga och vila lite. När vi kom ut igen var han lika taggad som innan. Vi började med en platsliggning och Pelle låg okej men inte super. Det var näst intill sumpmark på planen och platsen blev lite rörig, Pelle låg kvar men tittade sig omkring lite för mycket.
 
Sedan delade vi upp oss i två grupper. Fritt följ och rutan. Jag fick först vara "visningsekipage" för de som började med det fria följet där vi blev kommenderade i ett elit-fritt följ. Han gick otroligt bra och följde med i både vinklar och stegförflyttningar. Senare fick vi köra ett till och även då gick han snyggt och vi fick mycket positiv respons.
 
Sedan var det rutan och här imponerade han på mig. Jag skickade honom fyra gånger. Varje gång flyttade Annelie rutan utan att pelle såg det, och sista gången stog jag längre bort än vad jag nånsin gjort. VARJE skick sprang han rakt in i rutan och stannade. Jag ska tänka på att låta honom stanna ordentligt innan jag börjar röra på mig men idag kändes rutan riktigt bra. Så duktig var han!
 
Vi hade även en löptik som deltog idag men hon fick vara på en plan bredvid. Jag märkte på Pelle att han kände av det och när vi inte jobbade så blev han lite pipig och orolig. Men när jag krävde jobb så klarade han av att fokusera på mig och uppgiften istället. Härligt! :)
 
För övrigt tror jag att vi har hamnat i en bra grupp och jag ser fram emot resterande träningstillfällen denna terminen! Idag är jag imponerad och stolt över min hund!♥
 
 

Hemma!

Nu är jag hemma efter några underbara dagar i Italien. En väldigt glad Pelle mötte mig när jag kom hem men det är svårt att säga vem av oss som var gladast.

Ikväll väntar lydnadskurs och eventuellt lite träning innan med Linda och Boel, får se hur tiden räcker till. Det hade varit skönt om det slutade regna tills dess, men bor man i Göteborg så gör man :)


Separationsångest

Idag åker vi som sagt iväg till Italien. Separationsångesten till Pelle är stooor från min sida. Dock kommer han ha det väldigt bra här hemma hos mamma och vänner. Men han är inte med mig och det känns väldigt tungt... phu..
 
Vi fick iallafall till en väldigt bra dag hittils. På morgonen tränade vi lite rutan och Pelle träffade en liten goldenvalp så de fick busa runt lite. Pelle har itne så många lekkompisar så det var kul att se dem leka så fint.
 
Nu på eftermiddagen gick vi ut igen och tränade rutan. Efter ett par dagar med mycket osäkerhet kring rutan måste jag säga att det gick riktigt bra. Vi bytte ofta plats på rutan och skickade från olika håll och oftast blev det rätt med mycket fart och glädje. Och han jobbade så fint till han var helt slut. Älskade vän ♥
 
På måndag är vi hemma igen och då blir det hårdträning fram till tävlingen på fredag.
 

Brukspudelreklam :)

Tog en snabb tur till klubben för att få lägga en platsliggning och träna lite innan vi sticker till itralien imorgon. Så mycket träning blev det inte då jag träffade en del roligt folk så mycket snack vilket också var himla trevligt.
 
Bland annat träffade jag två tjejer som hade kelpie men som hade börjat intressera sig för storpudlarna. Så roligt, speciellt när folk gå från bruksraser till storpudlar. De fick kela lite med Pelle som visade sig från sin bästa sida, snacka om social hund! Vi pratade lite fram och tillbaka om vad vi sysslade med, MH, mentalitet m.m. Roligt att göra lite reklam för rasen som brukshund! :)
 
Platsen gick även den bra. Det blev en plats med 10 hundar och de fick nog ligga i 5-6 minuter. Pelle låg inte perfekt och han nosade en del i början men han låg överlag lugnt och stilla. Trots det var mycket ljudande hundar utanför planen och skott på skjutbanan bredvid. Så jag är nöjd!
 
 

Kursintro

Idag var det introduktion på vår lydnadskurs som jag och Pelle ska gå i höst. Det är smamma kurs som den vi gick förra terminen och var väldigt nöjda med så det ska nog bli riktigt bra. Vi började med att presentera oss för varandra. Det är ungefär hälften gamla ansikten och hälften nya, spännande :)
 
Sedan gick vi ut och skulle testa lite moment bara. Vi var först eftersom vi skulle åka lite tidigare. Pelle är supertaggad när vi ska gå in och det känns riktigt bra. Men efter bara några steg så blir han som förbytt. Börjar kolla bort från planen gny och pipa och kunde verkligen inte koncentrera sig. Sedan stack han till en schäfer som satt bredvid plan. Verkligen inte likt honom! Jag blev helt paff men gick såklart och hämtade honom med en gång. Fick höra att shcäfertiken hade gått in i löp och då var det ju lite mer förståligt (även fast han självklart INTE får springa ifrån mig). Han kunde inte jobba just då utan vi tog en annan hund emellan.
 
Jag gick iväg lite och körde lite och han var samma taggade hund som han var innan löptiken kom, han släppte alltså den känslan väldigt snabbt vilket var väldigt skönt! Vi fick köra igen sedan och då gick det väldigt bra. Länkade ihop FF+inkallning+läggande+hoppet utan någon belöning mellan och det gick super. Jag belönade lite i FF men med högerhanden vilket resulterade att jag störde honom i hans position och som också ledde till att han fokuserade mer på min hand. Bra med hjälpande ögon!
 
Trots den lilla incidenten är jag väldigt glad över att vi kunde gå in på samma plan bara några minuter senare och genomföra ett bra litet program. Han tröttnade inte trots att det inte kom någon belöning utan jobbade på bra. Både inkallningen och läggandet gick toppen trots att vi har haft lite problem med det de senaste. Glad Ebba!

 
-

Hundskolan

Igår var jag och Pelle nere vid hundskolan i nya varet och tränade. Det var första öppet hus för terminen vilket resulterade i mycket hundar! Pelle var lös hela träningen och kopplet låg i fickan oavbrutet. Han hade härlig attityd och lyssnade jättebra, de flesta hundar hade han inget som helst intresse av och andra så man att han fäste sig lktie extra på men han hade inga tendenser till att sprina från mig. Duktiga ♥
 
Träningen kändes både bra och dålig. Återigen imponerar han med sitt fria följ, han gillar det faktiskt! Rundade agilityhinder och hundar som drog mot honom men både kontakten och positionen var fin :)
 
Vi fokuserade lite på snabba lägganden och fjärren. Han är osäker och vet inte riktigt hur han ska göra vilket resulterar i väldigt långsamma skiften. I fjärren lossnade det nog lite men läggandet vet jag inte. Just nu lägger han bara ner armbågarna några få gånger så fokus är väl att få till ett läggande så vi får poäng. Att det är långsamt får vi fokusera på någon annan gång. Eller så lär jag honom snabba lägganden med en gång, vi får se...
 
Sedan körde vi lite apportering och han var långsam... Dock var han trött så det hade inte kunant bli så mycket bätte. Men vi sprang iallafall runt och jagade varandra och den vilket han tyckte var roligt.
 
Han fick gå lös hela vägen hem vilket han skötte jättefint. Bästaste Pelle!

 
Ikväll väntar träning på klubben och kursintro!

Träningstillfälle på GMBK

Igår träffades vi ett gång från den lydnadshelgen vi gick förra terminen för att träna lite tillsammans. Vi la två platsliggningar och en sitt i grupp och det märktes att vi inte har kört det med andra hundar på ett tag. Han är int eså lugn som jag skulle önska utan ligger och tittar sig omkring, nosar o.s.v. Andra gången var dock väldigt mycket bättre.
 
Sedan fick han ligga och tagga till medan de som var innan oss körde. När det välö var hans tur var han otroligt taggad och han bjöd på ett fantastiskt Fritt följ. Underbar kontakt, underbar följsamhet, underbar glädje, underbar hund! Riktig härlig känsla inklusive vändningar på stället och alla möjliga stegförflyttningar :)

Sedan körde vi rutan och fjärren vilket inte alls gick särskilt bra... Här hade han inget riktigt engagemang, det var som om han la ner all energi till FF och int eriktigt orkade med resten. Men samtidigt har vi haft mycket problem med fjärren innan så det var inte nytt. 

Efteråt tränade vi dock lite på egen hand och då var han lika taggad och härlig som vanligt. Många saker känns väldigt bra inför tävlingen. Bland annat inkallningen, hoppet och det fria följet, även apporten känns rätt bra. Sedan finns det några moment som kan vara super om han är på rätt humör som rutan, läggandet och fjärren. Men vi har ju en del dagar kvar att träna så vi får se vad som händer :)

Blev en hel del fina bilder mellan regnskurarna, dock är bloggen så dum och skär bort massa på högersidan.... Elakt! Någon som vet hur man fixar? Hur som helst får ni tänka hur det ska se ut :)















 
 

promenad och spår i Ängårdsbergen

Idag fick ängårdsbergen besök av mig, mamma och Pelle. Det var inte särskilt mycket folk ute och pelle fick springa lös hela tiden. Och han skötte sig fantastiskt. Vi passade på att träna lite fot varje gång det kom en joggare, en cyklist eller bara någon som gick förbi. Han var helt otrolig, inte ett enda blicksläpp trots att han vissa gånger inte visste att det skulle komma någon bakifrån. Superduktig, kontakt, glädje och fokus! Woho!
 
Jag la också ett spår till honom. Upp i skogen (väldigt mycket upp faktiskt, näst intill bergsklättring blev det, haha), ett antal vinklar (både snäva och runda), 2 apporter+slut, och varierad teräng. Det fick ligga runt en timma medan vi gick en runda och då var Pelle relativt trött redan innan spåret. Men han fick lite vila och vatten och så var det full fart i spåret. Han jobbar väldigt bra långt ut i linan nu, han tapppar lite och är inte så noggran som jag skulle vilja att han var. Apporterna är inget problem vilket är väldigt skönt. inte heller vinklarna utan det är bara att han måste vara lite mer noggran och hela tiden tänka på var spåret ligger. Men han gjorde ett bra jobb ändå! :)
 






RSS 2.0