Det finns inga dåliga väder bara dåliga kläder!

Vi stoppas inte av dålig väder inte! Det regnade som bara sjutton i måndags men det stoppar inte oss från att gå ut och träna.

Jag och Ebba hade bestämt att vi skulle skynda oss hem och sen skulle Ebba komma till mig så skulle vi gå ut och lägga spår. Men när jag satt där i skolbänken och tittade ut samtidigt som jag fick ett sms från Ebba var det stod "Det snöööar"
och klar gjorde det det! det kan ju inte snöa nu tänkte jag det ska ju vara vår!

Men när jag var hemma och Ebba kom så sa vi " det finns inga dåliga väder bara dåliga kläder" ;) ja och så är det ju, eller ?

Vi packade väskan med snittslar, apporter, lina, sele och godis. Nu ska det läggas spår!

Det blev två spår var för både Pelle och Maja. Första spåret var ca 200 m långt med tre apporter plus en leksak i slutet. Det var Majas spår. Pelles spår var också ca 200 meter, vi testade att lägga en apport i mitten av spåret istället för en leksak, sen läg det en leksak i slutet också. När vi lagt spåret gick vi tillbaks hem till mig, och väntade lite. Efter att spåret legat i 50 min gick vi tillbaks och satte på Maja på spåret. Starten var jätte fin, hennes näsa var lågt och hon letade mycket nära marken. Det som vi behöver öva mer på är apporterna, dom är inte alltid så roliga... Men det ska det bli ändring på. Men hon är ändå duktig, hon hittar dom men det är mycket roligare att fortsätta spåra.

Efter Maja fick Pelle gå sitt spår, Ebba var lite orolig eftersom det dels hade regnat och dels hade gått mer än dubbelt så lång tid som hans senaste spår låg innan han fick spåra det. Sen så var det ju apporten också. Men vi körde på, Pelle var väldigt duktig! Full fart fram ända till apporten, vilken han plockade upp och gav till Ebba, superPelle! Efter den apporten blev de tlite rörigt och han virrade bort sig lite, men efter ett tag hittade han rätt och så var det full fart till leksaken igen som han kampade lite med.

Andra spåret för Maja var ca 100m lång och låg i ca 15 min, tre apporter plus en leksak i slutet, som lite dragningskraft ;) fast det behövs inte egentligen för hon jobbar på så bra och är så snabb i alla fall, det är mer att jag får hålla in henne. Hon var jätte duktig och och spårade bra. Men apporterna var fortfarande inte så roligare, men lite roligare var dom allt ;) Så Läxan för Mig och Maja blir från denna spår tur är att få apporterna roligare.  Jag tänkte nästa att köra med ligg markering så hon får fortsätta spåra så fort som möjligt eftersom hon tycker det är roligare :)

Pelles andra spår var också ca 100 meter med en vinkel, en apport och en leksak. Efter ca 10 minuter fick han gå spåret och oj vilken fart han hade! Jag (Ebba) borde ha bomsa thonom lite mer men han inte riktigt med de först metrarna. Det gjorde att han kom fram väldigt fort och missade apporten och kom rakt på vinkeln, jag höll in honom och efter lite cirkulerande så hittade han den ch kom med den till mig. Efter det spårade han fint i vinklen och bra fram till leksaken, dock fick jag bromsa honom lite.




Kvällsjoggning

Okej, mobilinlägg igen då... Igår kväll var jag och Pelle ute och sprang igen. Kom hem runt halv 11. Det blev 2,2 km idag igen men nu gick det en en aning snabbare! Började med att gå runt skolan och fotbollsplanen så både jag och Pelle skulle få lite uppvärmning. Sen sprang vi, Pelle är duktig när vi springer. Denna gången var han dock lite långsam och höll sig inte riktigt längst fram i kopplet hela tiden men jag behövde inte dra ner tempot pga honom så det gjorde inte så mycket. Det är skön att avsluta dagen med en löptur, ska försöka få det till en vana :)

Spår med liten Ella

I Söndags efter att jag och Ebba varit på Göterborgs Horse Show aktiverade vi våra egna hundar, på horse show jobbade vi som funktionärer åt GHU. Allså hjälpte vi till inne på banan med att bära hinder, agilityhinderna. Det är alltid roligt att göra saker tillsammans med GHU-folk, alla är så himla trevliga. Det var jätteskoj och mycket spännande!

Men som sagt när vi kom hem så packade vi väskorna med selar, spårlinor, godis, leksaker och apporter och gick ut i skogen! När vi hade hittat ett bra ställe så knöt vi fast alla hundarna, Kajsa, Maja och Pelle i varsitt träd. Maja och Kajsa fick dela träd. Men av tidigare efrfarenheter så borde vi inte ha gjort det ....  När vi gått ner till gräs ängen där vi skulle lägga spåen, kom det en liten borzoi efter oss. Kajsa är en riktig koppelbitare. Hon bet till och med av Majas koppel. Men som den vältränad hund hon är satt hon kvar uppe i skogen ;) Mitt lilla hjärta. Vi hade ocksp med oss Ella, Ebbas lillasyster som bland annat fick agera spårläggare. Hon var jätteduktig och la två stycken elitspår ;)



Så när spåren var lagda satte vi oss och fikade. kolor, banan, Äpple, mariekex och lite toblerone is the shit! 
Efter 25 min gick vi tillbaka till spåren, först med Pelle. Hans spår var ca 200 m  med två leksaker och två vinklar.  I början var han lite velig men sen när han kom igång var han jätteduktig. Han markerade alla två leksakerna och lämnade dem till Ebba, och han klarade också vinklarna bra.

Sen var det Majas tur. Hennes spår låg i 45 min och var ca 200m långt och gick över en lite asfalterad väg och sedan ner för en stenmur. Precis som Pelle var hon lite velig i början men sen var hon jätteduktig. Hade näsan lågt och markerade apporterna, som var; en toarulle, en apport modell lång och en leksak i slutet. Valde att inte göra någon vinkel för vi körde med asfaltvägen och stenmuren som fick vara utmaningen :)  

Full fart med Ebba och Pelle :) Dom var Jätte duktiga, Pelle är som en raket i spåren!



















Maja bussar runt lite :)


Ella lägger spår :)







Bilder tagna av Tilda

Spår och sök på iPhone

Efter GHU's uppvisning på mässan var vi kvar en liten stund och kollade på de fina och duktiga hästarna. Efter det så åkte jag hem så jag skulle kunna få lite tid med Pelle också. Så när jag kan hem tig jag ut Pelle och väskan i det fina vädret och vandrade ut på berget. Jag hade ingen riktig plan över vad vi skulle hitta på men bestämde mig för att lägga ett spår.

Jag band fast Pelle, såg ut ett ställe och började gå. Problemet vara att jag han inte gå 10 meter förrän den bra marken övergick i berg, haha klantig Ebba! Hursomhelst så var jag tvungen att göra en ganska snäv sväng över en bergsskreva för att snabbast möjligt komma till bra mark igen. Efter det ville jag inte göra det så mycket svårare så spåret blev ganska kort. Jag la en tennisboll i slutet och en leksak i mitten. Sedan gick jag tillbaka till Pelle som lugn och stilla hade väntat på mig.
Vi satt där på berget i en kvart innan vi gick spåret. Passivitetsträning på hög nivå när jag sa till honom att lägga sig ner trots att det sprang förbi en katt. Duktig Pelle. Just när jag satt där och kollade på solnedgången och njöt över det sköna vädret så började det hagla... Vädret är knäppt! Det gjorde mig iallafall mer osäker på om jag ens skulle gå spåret men jag körde på ändå. Mot alla odds!

Pelle tog upp spåret bra, han var taggad innan och kanske lite för snurrig i början av spåret. Han sprang förbi första leksaken men han gick istället super över bergsklippan så jag lät honom hållas.'sedan blev jag förvirrad när vi kom till spårslutet, såg inte bollen men sen upptäckte jag att Pelle redan hade plockat upp den, haha! Berömde massa där och till min stora glädje så lekte han och kampade han jättebra trots spårselen på sig. Lekte jättemycket där!
Sedan gjorde vi ett sök också men det blev mindre lyckat. Sbk-västen ville han inte leka med och inte heller komma in till mig med sakerna. Inte duktig Pelle... Sedan körde vi några platsliggningar och inkallningar och det vägde upp det dåliga söket. Han är rolig Pelle!

Detta inlägget skriver jag på min iPhone, lär ha träningsvärk i tummarna imorgon. Det går iallafall inte att ladda upp nya bilder så de får duga med en redan uppladdad bild :) imorgon väntas ytterligare en dag på mässan!

Symaskinen ...

Efter nästan en hel dag på Göteborg Horse show och demostration har vi nu landat hemma.
Ibland får jag för mig undliga saker, helt änkel överabotjös i bland. Nu komm iden upp att ajg skulle sy ett "ta det kungt" tänke. Och när man klippt alla delar och fixat så det ska passa och är redo att sy i hop. Ja då vill inte symmaskinen vara med.. så typiskt..
Men men nu har jag ett halft tänke att sy. Maja som är JÄTTTE trött sommnade nästa stående, var nog inte så road men stog stilla iallafall. men sen när jag fixade fin detaljerna ;) (inte så noga dock) sommnade hon pladsk på golvet. Och då blev man rätt sugen på att sova också :)

Men nu så har pappsen  min fixat symaskinen och jag har lungtat min " frustation" på den.  Så nu ska det bli ett tänke ! Bilde på kllart täcke kommer senar :) (om jag lycks göra klart det ;) )



Pick o pack

2,2 klockan midnatt!

Kom precis hem från en härlig löprunda med Pelle. Var tvungen att hämta en sak hos mamma och passade då på att springa lite när man ändå var igång. Det blev ca 2,2 km långt på ca 11 minuter. Kanske inte så jättebra men jag är nöjd iallafall, har ju egentligen inte sprunigt sedan sensommaren...

Pelle var väldigt duktig, jag rastade honom lite innan men det borde jag kanske ha gjort mer för några pauser krävdes ändå. Han springer bra i selen, längst fram i kopplet utan att dra. Det funkar jättebra för mig för då kan jag ha honom i mitt midjebälte utan att snubbla på kopplet.

Det rekomenderas iallafall att gå ut och springa vid midnatt! Inga människor ute utan det är bara att springa på och fokusera på sig själv. Vädret var fortsatt skönt och den milda vinden jag hade mot mig var väldigt behaglig. Det här kommer nog upprepas. Vi måste ju ladda inför hundlöpet den 20 Maj!



Imorgon och på söndag befinner jag mig på Göteborg Horse Show och funktionärjobbar. Det ska bli otroligt roligt och spännande, samtidigt är det synd att jag inte kan vara med Pelle den tiden.  


Vår! ♥

Nu är det verkligen vår ute! All snön har smält bort, solen värmer faktiskt, fåglarna kvittrar och när jag var ute med Pelle på morgonpromenaden möttes vi av både krokusar, snödroppar och syrenknoppar. Underbart! Det har också blivit mycket ljusare  så nu kan man vara ute på eftermiddagen och faktiskt på riktigt se vad man sysslar med.

Jag tror att jag omedvetet gick in i någon sorts dvala denna vintern för nu har jag börjat sova bätte, vakna tidigare utan att snooza i en timma och sedan gå ut en hyffsat lång promenad med Pelle innan skolan. Man vill bara vara ute hela tiden, det var därför extra hemskt när jag var tvungen att sitta inne hela dan igår bara för att plugga.

Ella ställde upp och gick ut med Pelle, snällt! Det ser så häftigt ut när de är ute och går för Pelle går ända upp till midjan på henne, och så sköter han sig super också! De här bilderna är från förra året men det ser ungefär likadant ut nu, lite kallare kanske ;)



Nu ska vi gå ut och njuta av vädret!

Sociala hundar

Efter att vi hade varit i Sunne landade vi hemma hos Tilda några dagar. Där fanns det som vanligt många hundar och nu fanns det även en liten Ludvig med i bilden. Ludvig är en hjorthund på 9 månader som mellanlandadehär påväg tillbaka till uppfödaren.

I början var Pelle lite osäker på Ludvig och så men vi höll koll på honom och sa till honom om han blev för spänd så efter första dagen så funkade dem bra tillsammans. När jag kom hem och kollad epå kameran såg jag att jag hade fått många bilder med massa hundar (och en katt i). Det är nyttigt för Pelle att träffa så många olika hundar och katter när vi är hemma hos Tilda eftersom han inte annars träffar särskilt många andra hundar.


Pelle och Kajsa


Pelle och katten Kurt


Pelle och Maja


Pelle och Ludvig



Pelle, Ludvig och Kajsa


Pelle och Kajsa. Mys!

Film - Position

Värst vad jag blev bra på att filma nu helt plötsligt, hehe :) Och det ger ju så mycket att filma och kunna se vad man gör. Har ungefär 1000 saker att göra i skolan tills imorgon men lite hundträning kan man alltid klämma in, blogga däremot...hehe ;)

Idag fokuserade vi på rätt position i det fria följet. Det jag tyckte var bra med dagens träning är att jag inte belönar honom när han sätter sig snett som jag gjorde i gårdagens träning. Det negativa var att han satte sig snett nästan alla gånger. Inte bra, men jag har aldrig lagt märke till detta innan då jag inte är så bra på att filma. Ska testa detta igen lite senare idag och då tänkte jag att jag kanske ska belöna med vänsterhanden istället, och utifrån som många av er sa till förra inlägget.

Sen när jag började köra lite trick ville inte min kamera vara med längre och snurrade iväg (kameran stod på en snurrstol och jag märkte inte när den snurrade..) men annars skötte den sig och jag tyckte filmen blev ganska fin.



Sen är det något konstigt han har fått för sig, om man räknar långsamt till 3 så blir han jätteglad och lite knäpp, haha! Undrar vad det är som har fått igång honom så på det ;)

Lydnadsprojektet - Fritt följ

Egentligen ska ju jag köra på linförighet men det blir så mycket krångligare att belöna eftersom man måste ha koll på  hur man håller kopplet o.s.v. Det behövs ju också övas lite så det inte blir helt nytt på tävling men det är ju ändå position, glädje, uthållighet och fokus som är huvudpunkterna. Därför blev det ett fritt följ igår när vi filmade eftersom han redan var lös.

Det tog lång tid att få till den här filmen. Igår träffade vi Tilda och Maja för snabbträning och filmning av varandra på ängen. Jag skulle vara hemma senare på eftermiddagen och städa och hjälpa till på en middagsbjudning så vi hade inte särskilt mycket tid på oss. Först släppte vi hundarna lite eftersom de var så himla speedade, kanske dumt gjort när vi skulle träna efteråt..? 

Hur som helst så skulle jag och Pelle börja träna medan Tilda filmade, jag la in tennisbollen i fickan men Pelle ville ha den NUNUNU. Som den studsboll han är fick jag en stor Pelle rakt upp i näsan vilket resulterade i ett kraftigt näsblod. Suck. Hade inget papper heller så fick först försöka stoppa det med snö. Men på grund av vädret (som jag inte klagar på!) fanns det inte särskilt mycket  sådant kvar, inte heller gräs som inte var för lerigt fanns det så mycket av. Stackars mig, blodet rann nerför fingrarna och hade inga planer på att stanna av. Till slut hittade Tilda ett historiapapper i sin väska som hon kunde offra, tack för det!



På Grund av den här lilla accidenten fick vi ännu mindre tid på oss men vi kände ändå att vi ville filma. Träningen blev därför inte den bästa, egentligen borde vi kanske ha avstått från träningen men vi körde på ändå. Jag var stressad och förvirrad. Pelle påverkades såklart av mig och brukar vara mer på och alert. Jaja, vi fick till en film iallafall ...

Det jag tänker på när jag ser filmen är att Pelle överlag har en ganska fin position, sen att jag lyckas belöna honom massa gånger för de dåliga positionerna skyller jag på min näsa.. Han följer med hyffsat bra och är med i svängar med mera, men jag vill ha en lite mer studsig och engagerad hund, som verkligen älskar det här. Sådan är han ibland men det är svårt att motivera honom genom ett så pass långt moment.



Jag har tränat med att gå och samtidigt mata honom med godis, det har dragit upp motivationen rejält. Jag har också börjat leka mer i samband med det fria följet och det har också gett resultat. 

Lydnadsprojektet -

Denna helgen skulle egentlitgen lydnadsprojektet komma upp, och på den punkten har jag verkligen inte skött mig, dumma Ebba! Har väldigt mycket i skolan nu, men ska försöka hitta en filminspelbar kamera och någon som är villig att filma så att filmen kommer upp någon gång under veckan iallafall.

Jobbigt att det var denna veckan jag halkade efter för linförigheten/fritt följ är något jag verkligen skulle behöva lite tips och råd om...


Genrep på Scandinavium

Igår var vi, utan hundar, på Scandinavuim. I helgen är det GBG Horse Show och GHU ska ha agilityuppvisning där. Det är alltid roligt att hjälpa till så vi ska vara funktionärer där under helgens uppvisningar.

Vi samlades där igår, många hundar och många hundmänniskor, roligt! Först bar vi fram hindrerna och satte de på rätt plats, sedan fick hundekipagen testköra banan några gånger. Sedan fick vi hinderfixare bära frsm toch tillbaka hindrena flera gånger för att vi ska ha koll på läget när det gäller. Det var himla roligt och en ny upplevelse.

Klicka här för att kommer till en artikel från gårdagen om du är intresserad.



Bild från årets MyDog

Spår

ojoj, vad dåliga vi blev på att uppdatera nu då... Vi har så himla mycket att skriva om så jag kan inte bestämma mig för var jag ska börja, haha! Sunnebilderna kommer att komma upp så småningom, vill ha lite mer tid så jag kan fixa i ordning bilderna.


I söndags åkte jag, Pelle och Pappa till Sisjön och la två spår. Båda var ca 100 meter långa med en boll i mitten och en kamptrasa i slutet av spåret. En mjukare vinkel blevb det också. Liggtiden blev ca 10 min på varje eftersom vi inte hade så väldigt mycket tålamod, hehe. Pelle var iallafall väldigt duktig på passiviteten, han stod lugnt och utan gnäll och väntadfe på att spåret skulle lägga till sig, dock blev han lite orolig när pappa gick iväg och la dem.



Pelle är duktig i spåret, han jobbar lugnt och sansat och stressar inte upp sig. Det första spåret krånglade dock lite eftersom linnan fastnade i en stor grangren, den hindrade honom från att komma framåt och när linan var upptrasslad försökte han gå åt andra håll. Jag backade honom och ledde honom mot rätt riktning och då klarade han det. Det andra spåret gick bättre och det jag är väldigt glad över är att han tar upp apporterna (bollen och leksaken) och jkommer till mig och lämnar av dem.


äventyr och nytrimmad Pelle

Snart ska vi ut på äventyr! Promenad i skogen med spårning och sen inköp av hundmat och konor på arken zoo. Skriver mer efteråt :)



Pelle fick en ny frisyr tidigare idag. Han har haft problem med sina öron som nu är under behandling, därför fick pälsen ryka så att de inte blir onödigt tunga. Nu är det lite svalt och luftigt istället :) Jag klippte till hans kamm också så den blev lite kortare. Jag tycker han fick ett fint utseende!

Morgonträning

Vi körde lite morgonträning här på förmiddagen. Sök efter tennisboll blev det, jag ska lära in Pelle sitt- eller liggmarkering i spåret senare (har inte riktigt bestämt mig för vilket ännu, några ideer?) Så försökte få honom att lägga sig ner för att få bollen. Han var inte så bra på att lägga sig som jag trodde att han skulle vara, det syns inte i filmen men han lägger sig några gånger iallafall. Däremot hade han mycket, mycket bättre uthållighet än vad jag trodde han skulle ha, så det är ju väldigt positivt. Lite korkad är han kanske som inte tar bollen ur öppningen, men jag är väldigt nöjd över hans insats ändå.


Sunne

I torsdags kom vi hem från några dagar fulla med aktiviteter. Vi har haft väldigt trevliga dagar uppe i värmland och kommer säkert att åka tillbaka dit någon gång. Vi har tränat massa lydnad, bruks och nya tricks. Vi har varit ute och spårat och vi har kört drag med hundarna. Sen har vi tagit otroligt många bilder men också många fina bilder, så efter ytterligare lite rensning kommer de att komma upp här på bloggen. Vi kommer sammanfatta veckan i någa mindre små inlägg om aktiviteterna var för sig istället så blir det nog intressantare att läsa.


Nytt tricks!

Under veckan har vi varit i Sunne (mer info kommer) , det har varit jättekul och hundarna har lärt sig en del nya tricks. Bland annat har vi börjat lära dom Highfive med varandra! Vi filmade lite igår och fick med lite innnan telefonen dog, så här får ni se resultatet. OBS! Under inlärning!


Dag 9 – Hur är din hund i hundmöten?

Helt okej, och det beror också på vilka hundar han möter. Vissa hunder är nästan ointressanta medan vissa andra är väldigt viktiga. Jag har inte tänkt på våra hundmöten som ett problem, och efter mötet har Pelle lätt för att gå vidare. Om vi möter en hund när han är lös brukar jag koppla upp honom men man kan släppa honom preis efter att man har gått förbi den andra, då slutar han vara intresserad.

Dag 8 – Ditt favoritutseende på hundar?

Hmm, väldigt svår fråga. Jag gillar utseendet på mång aolika hundtyper. Slanka hundar som till exempel Rhodesian Ridgeback, Dalmatiner och Dobermans är ju otroligt vackra och ståtliga. Pelle har ju det utseendet när han är nedklippt. Sen gillar jag också retrievers och vallhundar. Överlag tror jag nog att jag gillar utseendet på hundar som ser friska och sunda ut, hundar som är byggda för arbete.




Jag är inte lika förtjust i de mindre hundraserna. Visst kan de vara söta ibland men de flesta har inget utseende som tilltalar mig precis. Kan inte heller säga att jag gillar min egen ras utseende, tycker såklart att Pelle är den snyggast ehunden i världen (typ...) men pudlarna är snyggast om de är nedklippta, vilket ganska få tyvärr är.


Dag 7 – Hur aktiverar du din hund?

Med allt möjligt! Vi tränar som sagt massa olika aktiviteter. Vi är ute och promenerar, både kort och långt. Pelle leker gärna av sig med Maja också, favoritsysslan, hehe! Ibland kör vi lite godissök och gömmer leksaker han får leta efter. Denna frågan var väldigt lik den jag hade för någon dagar sen så om ni är mer intressarde kan ni ju kolla bakåt ;)


Dag 6 – Vilka kurser har du gått/vill du gå?

Detta är de kurser jag och Pelle har gått tillsammans:

Valpkurs, hundens hus 2010
Fortsättning vardagslydnad, Nya varvets hundskola 2010
Viltspårkurs, GHU för Emma Nicklasson 2011
Tävlingslydnad, GHU för Tina Perdell och Sarah Carlsson 2011
Agilitykurs nybörjare, GHU för Linn Magnusson 2011

Oj, det är väldigt många kurser jag vill gå! Denna terminen anmälde jag oss till 1) lydnadshelg LK1 och 2 på GMBK och 2) Tävlingslydnad LK2 på GMBK. Det är inte säkert at jag kommer med på dessa eftersom min dator krånglade när anmälan öppnade men jag hoppas att jag iallafall kommer med på någon av dem, båda två hade varit väldigt bra för oss.

Sen i framtiden hoppas jag att vi hinner med många kurser, än så länge har vi ju gått 1-2 kurser per termin och i den farten lär vi plöja igenom en hel del roliga kurser. Det hade varit väldigt roligt att gå kurs hos någon lite mer känd hundtränare eller hundperson. Sedan är det ju kul att gå lite annorlunda kurser så som Massagekurs eller specialsökkurs som vi tyvärr var tvungen att nerprioritera denna terminen. Som sagt vill vi lägga störst fokus på lydnaden och komma långt där så ett antal lydnadskurser/läger/föreläsningar kommer det nog bli.

Dag 5 – Vad tävlar du och din hund?

Vi har tävlat ett antal gånger i tävlingsöydnad, det är himla roligt, Jag älskar att tävla, speciellt de gånger det går br asåklart men även andra gånger, det är en sån mysig stämning och gemenskap mellan alla nervösa och tevliga hundtränare :)

Vi har också deltagit på ett klubbmästerskap i bruks, samt tävlat Rallylydnad på MyDog.

Mer om våra tävlingar kan ni läs aunder fliken Pelle.

Dag 4 – Vad tränar du och din hund?

Vi tränar väldigt mycket tillsammans, känns lite onödigt att ha en hund om man inte tränar den. Så mycket tråkigare det måste vara. Hur som helst så tränar vi ju främst lydnad, det är så roligt att hitta olika metoder för att få olika moment att fungera bra. Pelle gillar det också så det är vad vi främst satsar på.

Sedan kör vi också bruks, lydnaden är ju ganska liknande, iallafall i appelklassen. Sedan uppskattar vi de tillfällen man kan åka ut i skogen och lägga ett spår. Sedan tränar vi lite olika tricks och rallylydnad.

Till våren planerar vi att komma ut och springa lite oftare så det blir ju också en sorts träning :)

Dag 3 – Vad kan din hund för kommandon/trix?

Hmm, Jag har aldrig varit särskilt bra på att lära Pelle olika tricks. Jag orkar inte riktigt fullfölja utan lär honom och glömmer sedan bort att befästa det, haha! Trots det har han ju ändå en repertoar av lite olika kommandon och också tricks. Det kanske blir lättast i en lista...
  • Hit (tävlingssammanhang)
  • Stanna
  • Nej
  • Sitt
  • Ligg
  • Plats (på väg att lära sig)
  • stå
  • kom (vardags)
  • Snurra
  • Tass
  • Genom
  • slalom mellan benen
  • lägg
  • Varsågod
  • Sitt fint
  • Vinka
  • Hopp
  • Upp

Han kan säkert massa fler men inga jag komemr på nu, hehe! Här kommer en riktig häftig video proppfylld med inspiration.

Sunne

Imorgon kl 8.20 tar Jag, Tilda, Pelle och Maja tåget till vårat (Ebbas familj) landställe i Sunne. Vi tar tåget upp till Grums och därifrån får vi skjuts till huset med min morbror, vi åker via en mataffär så vi inte behöver ta med oss så mycket mat hemifrån.

Vi planerar mycket hundträning i form av lite av varje, Lydand, drag, spår, bruks m.m. Och också många långa promenader i skogarna runt området. Vi kommer också mysa framför brasan och ta många, många bilder. På tisdag kväll är det kvällsåkning i skidbacken berdvid huset så då planerar vi att hyra ett par skidor och åka ett par åk. Det var länge sedan jag åkte skidor.

Vi är borta ända till torsdag då vi tar tåg från Grums vid 14. Under tiden kommer det antagligen stå ganska stilla här då vi förmodligen inte har något internet där uppe. I slutet av nästa vecka kommer det komma en sammanfattning av veckan. Det ska bli väldigt roligt!

Dag 2 – Andra husdjur i mitt liv

Pelle är min allra första hund. När jag var liten hade vi en liten katt osm hette Ceasar. Jag minns inte särskilt mycket av honom nu mer än att jag tyckte han var väldigt fin och mysig. Dock mobbade alla andra katter i området honom och de sprang till och med in i vår kattlucka och trakaserade honom inomhus. Ceasar blev därför väldigt stressad och mina föräldrar minns bara allt jobb de hade med honom, stackarn. Hans liv fick ett tragiskt slut när han blev överkörd.

Sedan har jag haft akvariefiskar, dock var akvariumet för litet och det fick ingen balans. Algerna tog tyvärr över så jag hade inte de fiskarna särskilt länge.

Sen har jag också haft undulater, de hade jag precis innan jag fick Pelle. Selma och Alice, de hade jag i 1,5 år men det blev aldrig något speciellt band eller så mellan oss. En dag när jag kom hem från skolan låg Alice där, död. Sorligt eftersom de brukar bli väldigt många fler år. När Pelle sen kom flyttade Selma till mina kusienr där hon fortfarande bor, med en ny kompis.

När jag skriver det här ser jag att ingen av mina tidigare djur har det gått särskilt bra för, men jag har inte heller känt någon väldigt stark kärlek till dem. Jag är nog inte en sån där riktig djurvän som älskar alla sortsers djur, även fast jag kan tycka om dem och vara med dem. Jag har nog specialiserat mig på hundar istället, det räcker tycker jag :)

Tyvärr har jag inte bilder på nån av de tidigare djuren på denna datorn, ni får ett på det nuvarnade istället, såna finns det gott om..



GHU årsmöte

Igår var jag på Göteborgs Hundungdoms årsmöte. Jag har inte varit på något liknande innan men tänkte att det skulle vara roligt att komma in i klubben och kunna hjälpa till, nu ska vi ju hålla kurs också så det passade väldigt bra.

Jag var tvungen att jobba i skolan till klockan halv 5, därför han jag inte hem emellan som tänkt utan var tvungen att åka direkt till Mölndal därifrån. Det resulterade i att jag var 35 minuter tidig, Jag slog mig ner i hotellets foajé. Efter en stund började folk droppa in och vi fick ett konferansrum. Vi fick, efter lite tjat, också väldigt god mat i form av både räkmackor och hallonmuffins, gott!

Det var väldigt spännade och intressant att se hur allting fungerade och var uppbyggt. Jag och Tilda fick vara med på en del och kan nu titulera oss som:

Sammankallande ledamot, och ledamot för nästa års styrelse i Göteborgs Hundungdom


Så tror jag det hette iallafall ;) Uppgiften är iallafall att vi ska, till nästa årsmöte, prata med alla medlemmar i styrelsen och kolla omd e vill sitta kvar eller avgå. Om de inte vill vara kvar ska vi föreslå nya personer. Sedan ska jag skriva en sammanfattning av det och presentera förslaget på nästa årsmöte. Roligt!


Dag 1 – Presentera din hund

Pelle är en storpudel på snart två år. Han är en härlig och sprallig hund med mycket motor. Inomhus är han världens slapphund och trots sin storlek kryper han gärna upp i knät och myser, han följer med till våra vänner och kan slappna av och lägga sig lite överallt. Utomhus är det full fart som gäller, han busar, leker och är himla härlig.

Pelle hänger med på det mesta, och är positiv rakt igenom. En underbar hund helt enkelt!


Föreläsning? Avklarad !

Nu har vi varit på Föreläsning på GMBK , Vad gör en bombhund ?

Det var jätteroligt att lyssna och vi båda lärde oss mycket. Bland annat vad hunden och föraren ska klara av och vilka egenskaper som är bäst om hunden har. Eftersom både jag och Ebba var mycket taggade och förberedda, hehe, det vill säga Ebba var förberedd, jag hade bara tur att få med mig allt behövande i farten på väg dit ;)  Men i alla fall så antäcknade vi båda.

Man börjar med ett lämplighets test, Polisens L-test sen gör man ett Miljöarbetsprov, och sen  ett Mental-fuktion-test. Sen gör man också ett lydnad prov,
Lydnadsprov :
  • platsliggning, 5 m mellan varje hund, föraren 30m i från, dem ska ligga i 5 min med 5 skott på slutet, varje skott deräkt efter varan.
  • linförehet
  • frittfölj
  • platsliggande under gång
  • inkallning
  • hopp över hinder

tex, Va för egenskapper hunde bör ha :

  • Nyfikenhet
  • trygg
  • dådkraft, miljöstark, behålla fokus
  • föremålsintresse
  • kamplust
  • ( egagemang)

Sen så var det mycket info om va ett " nästan "  färdigt ekipage ska kunna:

Fältprov
  • sök i lokaler 50m2  (kopplad och okopplad)
  • 2-4 olika gömmer i 4-5 lokaler
  • gömmorna
  • störning på olika sett
  • sök i fordon
  • sök utomhus
Föraren
  • färdighet
  • taktik, kunna planera
  • säkerhets tänk
Hundens
  • sök lust och uthålighet
  • arbetsförmåga i skiftande miljöer
  • tydlig markering ( skall, krafs, passiv markering )

Ja det var bara lite av det som sas och skrevs ;)

Så nu kan ni lite sånt också.

Medans vi väntade på att vi skulle bli hämtade så körde vi lite linförighet utan hund, det var väldigt spännande, hehe :)






Balans



För några dagar sedan hittade jag en pilatesboll på vinden. Såklart tog jag ner och blåste upp den till Pelle. Efter lite träning klarade han att stå med alla fyra ben på den, jättebra balansträning. Det märktes att han blev trött av det.

föreläsning - specialsök

Imorgon ska vi vara på en föreläsning på GMBK. Föreläsningen handlar om specialsök och vad en bombhund arbetar med. Kopierade texten fråm deras hemsida. Senare i vår kommer de också att anordna en introduktionskurs i specialsök där man kan kvalificera sig till en utbildning. Antagligen kommer vi gå den kursen men vi får först se vad morgondagen har att komma med.

VAD GÖR EN BOMBHUND?
Föreläsning: Therese Liljegren och Jonas Segerdahl

Therese och Jonas från HundProfil berättar om hur det är att
ha hunden som arbetsredskap.
Vad innebär det?
Vilka egenskaper behöver hunden ha och hur kommer man dit?



Specialsök - Introduktionskurs

Efter föredraget om Specialsök kommer Therese och Jonas genomföra en Introduktionskurs på tre tillfällen där man kontrollerar samarbete, lydnad, föremål, sök- intresse och miljö på hundarna. Utifrån det kan man sedan gå vidare till nästa nivå.
Introduktionskursen är öppen för alla som vill pröva lite annorlunda träning och se sin hunds kvalitéer. När Therese och Jonas sett hundar och förare ”in action” under kursen kommer man att rekommendera lämpliga ekipage till en fortsatt utbildning.
Introduktionskursen omfattar ca 11 timmar.

Mer information om en möjlig fortsättning kommer att ges under föredragskvällen.

Datum: 18 februari 10.00-15.00, 28 februari 17.30-20.30 och 6 mars 17.30-20.30

Instruktörer: Therese Liljegren och Jonas Segerdahl

 


Hemska träningsmetoder

Har kollat lite i de böckerna jag lånat och blev förskräckt när jag kollade i boken Fågelhundar - Dresyr och Jakt. Det är ju ganska känt att synen på hundträning för i tiden var annorlunda, många jobbade med korigeringar som till exempel ryck i kopplet för att de trodde att det var det bästa. Nu har ju väldigt många gått över till det som kallas "positiv träning", träning där man istället för att korrigera vad som är fel, belönar vad som är rätt.

Hur som helst så bläddrade jag i boken och möttes av hemska bilder, kanske var det "hårdare" för jakthundar men det är fruktansvärt hur någon kan täna sin hund på det här sättet. Målet är väl att få hundar som älskar att jobba och därför utför sin uppgift rätt...? Kan tillägga att boken gavs ut 1990.



"Så småningom skall hunden självmant ta apportbocken på kommando. Annars nyper du den ordentligt i örat, pressar bocken mot tänderna och ger kommandot."



"Håll apportbocken en bit fån hundens nos och beordra apport. Tvekar den tar du tag i örat och nyper till om det behövs. Ge dig inte förrän hunden hugger som en kobra efter bocken varje gång den får ordern."

Lydnadsprojekt

Nu äntligen har jag lyckats få över filmen till datorn och till youtube. Det var så jäkla kallt igår och vi hade redan varit ute ganska mcket så det fick bli en inomhusträning igår. Platsliggningarna är vårat allra största problemen så jag vill verkligen satsa på att få ett bra och säkert liggande nu. Vi har tränat på att han ska ha hakan i marken, jag tror att det kommer att hjälpa honom att fokusera på något under tävlingarna, så han har någt att tänka på när han ligger där.

I början är det lite mer störning och kortare tid och senare drar jag ut på tiden och han ligger i ca en halv minut. Har inte övat detta så jättelänge men det går sakta men säkert framåt. Det finns tre fakorer som spelar in. Tid, störning och avstånd. jag skulle nog säga att vi har övat mest på störningar än så länge.

Tyckte det gick ganska bra. Han var lite rastlös och lyfte huvudet några gånger men han verkade fatta ganska snabbt vad det var jag ville av honom. Här är filmen!



Om ni vill läsa mer om lydnadsprojektet och kanske vara med så kan ni gå in här och läsa på Jennys och Kex blogg!

Listan!

Nu kanske det är vår tur att göra den här listan som går runt. Jag har fixat lite med den och lagt till och tagit bort frågor från olika listor. De kanske inte kommer upp varje dag utan istället de dagar man inte har något speciellt att blogga om. Nu ska vi ju bort nästa vecka (mer om detta i något senare inlägg) så jag ska försöka göra några tidsinställda inlägg så att det inte blir helt tomt här på bloggen under tiden.

Dag 1 – Presentera din hund

Dag 2 – Andra husdjur i mitt liv

Dag 3 – Vad kan din hund för kommandon/trix?

Dag 4 – Vad tränar du och din hund?

Dag 5 – Vad tävlar du och din hund?

Dag 6 – Vilka kurser har du gått/vill du gå?

Dag 7 – Hur aktiverar du din hund?

Dag 8 – Ditt favoritutseende på hundar?

Dag 9 – Hur är din hund i hundmöten?

Dag 10 – Hur ser en bra hunddag ut?

Dag 11 – Hur ser en dålig hunddag ut?

Dag 12 – Vart sover din hund?

Dag 13 – Hur ofta/länge rastar du din hund?

Dag 14 – Vilka är dina mål för din hund?

Dag 15 – Vad är din hund rädd för?

Dag 16 – Vad är positivt med hundägandet?

Dag 17 – Vad är negativt med hundägandet?

Dag 18 – Vad tycker din hund om andra hundar?

Dag 19 – Favorit-hundsak?

Dag 20 Viktiga egenskaper när ni väljer hund

Dag 21 Tik eller hane?

Dag 22 Hur valde ni kennel?

Dag 23 En ras ni skulle vilja ha
Dag 24 En ras ni inte vill ha

Dag 25 Det här älskar våra hundar

Dag 26 Det här tycker inte våra hundar om

Dag 27 Visa en rolig bild på våra hundar

Dag 28 Ditt favoritminne med våra hundar
Dag 29 – Vilka är dina mål under 2012?


Foderbyte

Efter promenaden igår åkte vi vidare till djuraffären och kollade på hundmat till Pelle. Han har tidigare ätit ANF men vi har nu bestämt oss för att byta. Han tycker inte om sin gamla mat och han behöver gå upp i vikt nu när han har fått mindre oäls och det är kallare ute. Efter mycket fram och tillbaka inne i affären bestämde vi oss för att pröva James Wellbeloved adult hundfoder. Till skillnad från ANF´s foderkulor som är stora som ärtor så var dessa närmare en köttbulles storlek. 

James foder är baserat på lamm och inte gris eller oxkött som många andra foder verkade vara. Hundarnas magar kan inte ta upp. Expiditen sa att om det inte specifikt står vad det är för kött i fodret så är det förmodligen gris eller oxe, som alltså bara går rakt igenom hundarnas magar. otroligt korkat tycker jag, varför göra hundmat på ämnen hundarna inte ens kan ta upp. För att det är billigare antagligen. Det bästa för hundarna är lamm, fisk eller fågel som till exempel kyckling, anka eller kalkon.

Pelle är inte så känslig i magen så jag tror vi kan byta utan några problem.



Efter det åkte jag och Pelle hem till en god vän och slappade lite. Pelle skötte sig fint och lyckades som vanligt charma in sig. Han var lite orolig till en början men sen la han sig ner och sov, sen var det extra spännande när familjens katt smet från övervåningen och bestämde sig för att hälsa på Pelle. Allting gick såklart bra men katten smet upp på övervåningen ganska snabbt igen sen :) Hur som helst är det skönt att veta att Pelle kan slappna av även i nya miljöer.

Promenad på skändla

I förmiddags gick jag, mamma och Pelle en långpromenad på ett nytt område vi hittade. Skändla ute på hisingen. Fina skogsstigar, vacker natur och inte mycket folk. Vi såg inte en människa när vi var där, däremot var spåren upptrampade så det går nog folk där ibland. Rekkomenderas iallafall om det är nån som bor här i närheten, väldig trevlig promenad blev det.




Pelle sprang löst hela promenaden och uppskattade det verkligen! Vi tränade inkallningar eftersom han blir lite blockerad med sitt täcke på, i slutet av promenaden funkade det finfint. Körde några utskick på en vante och han hämtade den bra trots täcket.

WWWWIiiiiiii !!!

Nu är jag supper GLAD! Papperna har kommit på Maja´s höfter och armbågar och gissa vad!! Hon har AD Grad A och ED 0! Nu när vi har papper på att hon är frisk så är kraven på avel nästan uppfyllda ;) Nu ska vi bara se till så att hon blir SV Utställnings CH! Och SV CH i bruks och lydnad ;) Och sen så måste vi hitta en riktigt snygg kille till henne förstås ;) 

Lydnadsprojektet

Glöm inte att denna helgen drar lydnadsprojektet igång! Första veckan är det platsliggning/sittande i grupp som står på schemat. Man tränar i den nivån man ligger i. Filmar, lägger upp på sin blogg och så hjälper vi varandra att komma längre och bli bättre! Vi ska försöka hinna filma idag så filmen dyker upp ikväll eller på söndag
 

Böcker

Idag hade vi kort dag i skolan och efteråt åkte jag till torget och skaffade lite saker. Jag var på biblioteket och lånade några böcker. Två om apportering och så hittade jag en om spår också. Jag är ledsen för de kassa mobilbilderna men som sagt har jag bara min telefon jst nu...

 

De här böckerna ska läsas noggrant för lära sig nya saker och för att hitta nya ideer och tips. Jag gick också förbi bokhandeln och köpte en kalender. Tanken med den är att den ska avändas som träningskalender och träningsdagbok. Jag ska skriva ner vad vi gör, hur det går och vad vi behöver göra mer av. Förhoppningsvis får vi en mer planerad och strukturerad träning. Jag skriver såklart här också vad vi tränar men jag kommer nog skriva lite mer utförligt och personligt i boken, där är det också lättare att kolla tillbaka.


Spännande saker på G

Det händer mycket spännande just nu. Ett väldigt roligt projekt är att Vi två ska få hålla en kurs i GHU´s regim. Vi ska alltså ha ansvaret för att hålla valp/grundkursen på Göteborgs Hundungdom. Det ska bli väldigt intressant och roligt. Allting är inte bestämt än men kursen kommer att ligga på söndagar i ganska många veckor. Såhär beskrivs kursen. Det ska bli kul att träffa massa nya hundmänniskor och hjälpa dem med sina hundar!

Grundkurs/Valpkurs
På denna kurs fokuserar vi på samarbetet mellan hund och förare, tränar mycket följsamhet och kontaktskapande övningar. Lägger grunden för ett bra samarbete framöver. Vi provar även på lite olika hundsporter i "light version". Kursen är upplagd som en valpkurs men passar även utmärkt för äldre hundar som behöver bättre kontakt med lillhusse eller lillmatte innan man går vidare på till exempel agility- eller freestylekurs.



Vi kommer såklart att skriva mer om detta när det närmar sig och har dragit igång :)


Mobilbilder...



Tog morgonpromenaden i skogen bakom huset, Pelle fick ha täcket på sig. Tror egentligen inte han fryser men jag vill att han ska acceptera att ha på sig täcken, selar flytvästar m.m. Han tycker det är obehagligt så det håller vi på att få bort. Täcket är jobbigast i koppel och inomhus innan man har gått ut, när han sprigner lös glömmer han det snabbt. Selar är inte längre ås problematiskt, de har han förknippat med poitiva händelser, spår, drag, cykling bland annat. Han är iallafall en riktig snygging  sitt rosa täcke!



Tog med kameran ut och tänkte ta några vackra bilder i solen och snön men upptäckte att jag hade glömt minneskortet i datorn hos pappa. Klantigt av mig! Mobilen fick duga och jag fick några fina bilder trots att kvaliteten är kass. Det var väldigt fint med den vita pudersnön som glittrade i solen.



Pelle sprang omkring och busade  snön, vi gjorde några godissök och spanade på några hundar som kom nedanför berget. Pelle skötte sig som vanligt exemplariskt i skogen, kom direkt på inkallningar och hade jättekul :)


RSS 2.0