Godkänd i nybörjarklassen

Igår startade jag och Lyra vår andra rallytävling. Denna gången gick jag in helt förutsättningslöst då förra tävlingen visade påa tt allting kunde hända. Lite småmissar men annan gick tjejen som en klocka och matte lyckades hålla koll på skyltarna. Det hela slutade i 88 poäng ch en femteplats av 27 startande. Härligt! Sen åkte vi hem och anmälde till fler tälvingar! 
 
 

platsläggning challenge 29-33

 

sista helgen innan skolstart

Igår innan jobbet tog jag och hundarna en sån där härlig tur som bara fick bli vad den ville. Vi tog spårvagnen ut mot vattnet och promeredade bara dit benen ville. Jag hittade nya områden och en stor gräsplätt som fick bli område för ett spår. Sedan trasade vi vidare och av en slump hittade vi en liten kulturstig som gick upp i skogen och vidare upp till en utkiksplats där man såg ut över hela hamninloppet. Så fint! Där tog vi paus och hundarna fick busa och tugga tuggben medan jag satt och njöt av utsikten på en utplacerad bänk.
 
Påvägen hem fick Lyra gå spåret och det gjorde hon bra. Jag kom inte ihåg exakt var jag hade lagt det men litade på henne och hon klarade ut det fint. 3 snusdosor som hon markerar av sig själv oh 3 apporter som hon markerar med lite påminnelse. Duktig som vanligt! Måste bara se till att hålla igång spårandet med henne. 
 
Nu om några timmar slutar mamma jobba och då drar hon och jag och hundarna upp till landet igen, bara för helgen. Ska bli skönt att komma dit en gång till och lägga spår och hänga i skogen innan skolan drar igång på måndag. Upptäckte att det fanns en lydnadstälving väldigt nära vårt lantställe imorgon så jag sitter och funderar på om jag ska vara modig och se om man kan efteranmäla. Kliar lite i fingrarna men jag ska försöka hålla mig i skinnet en liten stund till iallafall. Hoppet har vi ju inte tränat på över huvud taget så det kanske är bra att ha gjort det någon gång iallafall haha ;) 
 
 

platsläggning challenge 23-28

 

debut på tävlingsplan

Idag var det min och Lyras tur att debutera på tävling, och då Rally. Vi åkte till Angered och fick vänta läänge innan det blev vår tur. Det ar en rolig bana men poängen räckte inte ända fram tyvärr. Vi startade nästan sist så dels var hon trött och dels var det mycket dofter på plan så hon var sig inte lik alls utan nosade mycket och var inte med alls under vissa delar. När hon var med mig däremot gick hon hur fint som helst och gjorde alla momnten super. Så jag är nöjd trots allt, och allt kan ju hända på en debut ;) Vi får se nästa tävling om detta var en tillfällighet eller om det är något vi behöver jobba på. Men jag ska nog ta med mig tygburen så att hon kan ligga i den och vila upp sig iallafall. 
 
Glad för vår debut! Nu sover tollaren gott här hemma. 
 
 

Träning med tollarligan

Vi är ju tillbaka till stan och det innebär att vi kan ses hela träningsgruppen och träna igen, som vi har längtat! Vi sågs allihopa på grusplanen utanför min lägenhet (som gjord för hundträning) och tränade en hund i taget. Träningen blev vekrligen bra då jag tyckte det hva många svar och kvitton på hur vi låg till och vad vi behöver jobba mer på. Vad som funkar bra och vad som funkar mindre bra. 
 
Vi började och slutade allting med en platlisggning. Det blev ganska stökiga paltsliggningar men Lyra låg fint på båda, skönt! Hon har haft en period där hon inbland ahr satt sig upp elelr kommit efter mig precis när jag lämnat henne, testat lite. Men med tålamod och envishet så kommer vi förhoppnignsvis över det. 
 
När det var vår tur började vi med att träna ingångra på plan då vi gick över det magiska bandet och gick och ställde upp oss inför ett fritt följ. Det som funkade bäst för oss och som jag tror att vi kommer testa ett tag är att jag går in med här-kommando samtidigt som jag pratar och peppar henne. Och peppig var hon, nästan lite för peppig, men hellre det! Glädje först :) 
 
Sedan kedjade vi ihop läggande+inkallning+ställande + transporter mellan dessa och även det kändes bra. Det vi ahr haft trubbel med innan var detsamma som nu, dvs dålig stadga i sitt kvar i inkallningen och när jag är påväg tillbaka i ställandet, samt ingången i inkallningen då hon gärna använder mig som bromskloss. 
 
Passet avslutades med lite fri tärning då vi gick omkirng och gick relativt långa fritt följ med rolig belöning! Väldigt peppigt och hon visade på bra uthållighet! 
 
 
Dagen efter var ci och tränade Rally på klubben. Då fick Pelle också vara med och de fick gå varsin bana. Så duktiga så! 
 

Start jaktkurs

I helgen drog hötens kurs igång, jaktapportering steg 2 ute i Kungsbacka. Vi är hela 3 stycken från vårt tollargäng så det är riktigt kul! Vi fick testa en vanlig markering och sen träna på jaktfot, fokus och stopp-signal. Bra övningar att ta med sig och jobba med, jag som annars barabrukar träna markeringar när jag ska träna jakt för att jag inte vet vad annars jag ska göra, haha. 
 
Efter kursen tog vi en sväng med alla tollarna och de fick rusa av sig ordenltigt! Roligt! Nu är det en helg paus och sen är det full fart igen! 
 

Platsläggning Challenge 15-22

 

Hårt spår

Sista dagen här. Började med en fin skogspromenad. Gick sedna ut ett ca 500 meter långt spår på parkeringen tvärsöver gatan. Där åker även en del bilar och går folk lite då coh då. 7 apporter, varannan med snusdosa och varannan utan. Efter 1,5 timma traskade vi över och gick det. Det märktes på henne att det var svårt. Hon snurrade lite och drog lite efter vinden. Men hon lyckades ta igneom hela spåret, med många fina fina delar där hon gick metodiskt och verkligen använde näsan. Alla snusdosor+pinnar maerkerar hon av sig själv, och de ensamma markerar hon när jag säger ligg till henne. Duktig!! 
 
 

Fin näst-sista-dag

Ångesten inför att åka tillbaka till stan och att sommaren börjar lida mot sitt slut börjar krypa sig på. Imorogn är sista dagen här på landet. Samtidigt har jag fått mycket tid på landet där jag trivs som aldrig bäst så jag är inte missnöjd utan snarare tacksam. Ska försöka se det som att hösten och stan har många fördelar det med och att jag laltid kan ta mig tillbaka itll skogen, havet och landet. 
 
Idag traskade vi upp 1 km rakt uppåt till en utkiksplats där vi drack te, åt bullar, njöt av utsikten och såklart passade på att lägga en platsliggning. Så vackert där uppe! Väl nere på platta marken hittade vi en badplats och när alla hade badat klart och Lyra var luuugn så fick även hon bada, vilken lycka! Hon hoppade rakt ut från bryggan och njöt av varje simtag. Lilla hund! <3 
 
När vi kom hem til stugan var det dags att gå ett spår jag hade lagt ut tdigare under dagen. Det måste ha varit typ 4-500 meter och gick genom båda äng och skog (med en grusvägspassage mellan dessa), 7 vinklar (som hon tar helt ok men snurrar lite vid), 3 snusdosor+pinne och 3 enskilda pinnar. Snusdosorna markerar hon helt på egen hand genom att lägga sig. Pinnarna gick hon förbi men jag stannade henne och vi lekte lite med dom och tränade lite i spåret. Får se om det hjälper. Så himla roligt att spåra med henne då hon har fattat vad det går ut på och har en härlig motivation och samtidigt jobbar relativt lugn och sansat i spåret. Ingen bulldozer som Pelle har varit. Hoppas det fortsätter så! 
 
Efter ytterligare några timmar fick Pelle gå samma spår som jag och Lyra "bättrat på" och han gjorde det bra! Går i koppel och halsband med honom för att kunnakontrollera honom bättre och för att han ska ha lättare att hålla ner huvudet. Han går faktiskt försvånansvärt bra, men när jag spårar med honom nu är jag noga med att själv veta precis var spåret går så vi inte går vilse, vilket inte är helt omöjligt om det är Pelle som för ;) 
 
Finfin dag helt enkelt! Imorgon ska vi försöka göra det bästa av dagen och njuta av att vara nära allt det som vi alla tycker så mycket om! 
 
 
 

10 månader!

Idag fyller LyraPyra 10 hela månader! Graattis till bästa henne! <3 
 
Med det blir hon ju även tävlingsmyndig och även om jag inte vill skynda på något så är jag lite sugen på att testa av var vi ligger. Jag skrev ihop en liten sammanfattning på vad jag tänker att jag vill lägga mest fokus på momentmässigt just nu. Utöver det tillkommer ju en hel del för att bygga ihop till ett helt program, belöningar, kedjor osv osv. 
 
Fritt följ. 
  • högersvängar, vill ha mer följsamhet, snävare svängar och bibehållen kontant genom hela svängen. Vid halt ska hon ha bra position och inte sväva ut. 
  • Träna mer på uthållighet genom att gå längre fria följ. 
  • Träna med störningar och belöna när hon väljer rätt, undersöka hur hon reagerar på korrigeringar i form av röst eller kortkoppel. 
  • Jag önskar att hon får en större förståelse för hennes position i det fria följet. Inte för långt fram, snett eller för långt ut. 

 Läggande/ställande.

  • fortsätt öva på ordförståelse, även fast det är mycket bättre
  • Kunna lägga sig i alla väder - ut och träna när det regnar! 
  • Stadgan i ställandet när jag är tillbaka behöver säkras upp. 
  • Kedja ihop med inkallningen - även med transporter emellan! 
  • Akta så hon inte börjar förvänta sig kommando och därmed agerar innan.

Inkallning

  • Snyggare ingång helt enkelt. Vill inte ha kapade knän. 

Hopp

  • inte tränat alls så vet inte hur momentet ser ut för oss. 
  • Träna upp mycket fokus på att skapa hindersug så att hon självmant väljer att hoppa framför att springa runt om hon får välja själv.
  • Ingångar även här! Anpassa avståndet efter hur hon gör sina ingångar bäst.  

Apport

  • Fortsätt träna stadga, inte ta apporten och springa iväg med den. Inte tugga på den.  

Platsliggning

  • Fortsätt lägga minst en om dagen
  • Utmana med störningar, tid, avstånd mm. 
  • Träna även utan att det händer något (viktigt)!
  • Hitta okända hundar att träna med
  • ÖVERTRÄNA 
  • Lita på henne(!)
Övrigt
  • Förstärka kontakt i miljöer hon tycker är svårare. 
  • Kedja ihop moment och mindre delar (exempelvis ingång på plan+två steg i fritt följ)
  • Tävlingsträna mer. Få till bra rutiner. Undersök vilken uppvärmning som passar henen bäst, vilket typ av tävlingsbelöning håller ihop henne på bästa sätt. Få till en rutin på belöningen efter tävling (så att hon alltid tycker hon är världsbäst!)
 
Så,  nu har vi att göra ett tag ;) 
 

lite update

Är så motiverad på all form av hundträning just nu! Vi åker hem från landet om en vecka och jag börjar bli lite stressad för att jag snart inte kommer ha samma tillgång på skog och mark som jag har här. Det kommer därmed bli svårare att spåra och träna jakt eftersom jag hemma itne heller har lika lätt tillgång till bil. 
 
Samtidigt vill jag hemåt för att kunna träna mer lydnad, kunna träna apport och hopp vilket vi inte har kunnat göra här. Vi kommer kunna träna Rally med riktiga skyltar och vi kommer kunna träna med våra träningskompisar. Så det blir väl bra det med ;) 
 
Idag åkte jag iväg och la spår till dom båda. Lyra är verkligen en stjärna i spåret. Hon fick ett långt spår i ny miljö, skog, som hade fått ligga i ca 1,5 timma. Hon kan verkligen spåra och det blir jag mer och mer säker på varje gång jag spårar med henne. Nu ska jag bara se till att underhålla det så att hon kommer ihåg. Så spåra ofta, spåra älngre och fokusera på markeringarna i spåret. Sen är det bara att köra appellen! ;) 
 
Vi tränade även lite lydnad i väntan på att spåret skulle bli redo. En bra platsliggning på 3 minuter och fullt avstånd, inga problem. Kedjade lite läggande-inkallning-ställande.  Idag släppte jag upp henne mellan momenten och kände att jag ändå hade med henne till nästa. Så kör nog på det en stund framåt. Det är bara att jag ska lita på henne även i svårare miljöer men det ligger nog mer på mig än på henne. Hon visade några tendenser till dålig stadga i ställandet så det får jag vara noga med i framtiden. Annars ska jag fortsätta träna kedjor och fundera på hur jag ska tävlingsbelöna och störningsträna och sånt där! :D 
 
I det fria följet slarvar hon fortfarande men har bra attityd och hade idag snygagre högersvängar. Är egenltigen inte så konstigt att hon är lite flamsig i momentet då jag i princip aldrig har gått in och petat i detaljer utan fokuserat på glädje och motivation. Det har jag iallafall lyckats med :) 
 
Lite blandade bilder:
 

Platsläggning Challenge 1-14

Jag vill känna att jag är säker på att Lyra ligger under platsliggning och att jag känner att Lyra är säker på vad hennes uppgift är under platsliggning. Till skillnad från hur det var med Pelle så hade det varit så skönt om jag hade en större säkerhet i momenten. Det hade verkligen underlättat. Lyra är inte alsl som Pelle var i samma ålder, hon är så mycket mer miljösäkrare och tryggare överlag. Hon har aldrig haft problem med paltsen men jag har alltid varit mån om att hon ska klara den. Vilket jag tror har byggt upp trygghet. Nu är det dags att utmana och säkra upp. Därför drog jag igång en platsliggningsutmaning på instagram. #100dagar100platser kallas det och det går ut på att man lägger en platsliggning om dagen i hundra dagar, på hundra olika platser. Man kan variera tid, avstånd, störning, belöning, plats osv osv. Huvudsaken är att man lägger hunden och att den får stanna ett tag. 
 
Det är roligt att det är så många som har hakat på. Jag tror att vi iallafall är runt 10 som kör på detta. Vi som började först är nu på dag 13 och jag märker redan stor skillnad på Lyras förståelse för momentet. Hon är himla duktig den lilla tjejen. Jag tror att en sådan här utamanign är nyttig både för mig och för Lyra. Lyra blir helt enkelt bättre och ajg känner mig säkrare. Istället för att stå och vara nervös och stressad för att hon ska resa sig så är det nästan så att jag vill se  om ja glyckas utmana henne så mycket att hon reser sig. Då får jag tillfälle att visa henne att när man ligger så ligger man. 
 
Tänkte iaf att det kunde vara kul att samla alla platsliggningar. Så här kommer plats 1-14: (la plats 8 två gånger hehe) 
 
 
 

Tollarspecialen 2016

Nu är vi hemkomna från detta årets tollarspecial. Vi har bott med ett härligt gäng människor och hundar. Jag fick vara funktionär och kasta änder från en vinglig båt och se på tollingjaktprov på nära håll. Lyra har fått busa av sig varjedag med massa tollar kompisar och även fått hälsa på flera av sina syskon. Vi har kollat på lydnad och agility och hejjat på många av våra kompisar. Vi ställde även ut och fick fin kritik men ingen placering. Lite träning har det blivit mellan varven och många platsliggningar. Och framförallt har vi bara njutut av att vara i en sån fin miljö med fina hundar, bra väder, snälla människor med mera. En sån himla fin helg och nu är vi ordentligt trötta men fulla av inspiration och längtar redan till nästa år. Här kommer lite bilder!
 
 

Spontanbesök

Tilda och Jack kom förbi lite spontant och stannade över en natt. Så mysigt! Det blev mycket hundprat, hundlek och en lång fin promenad. <3 Fick lite mer motivation till jaktträningen igen då de är rena proffs på det så ska nog börja ta lite i det igen. Finns ju mycket man kan träna som inte behöver höja förväntningar på dummies liksom. Som att lära in visselsignalerna, introducera söket och träna linjetag eller dirigeringar. spännnade. 
 
Idag har varit en ganska lugn dag. De fick ett spår tidigare idag (Lyra fick gå först med 3 apporter+boll och Pelle fick sen ta samma spår med en boll i slutet bara). Det var nog runt 300 meter med 3 vinklar och en liggtid på ca 1 timma. Lyra gick på fint, vi behöver öva mer på vinklar men hon la sig nu helt självmant på apporterna. Så duktig! Poletten har fallit ner där :D Pelle överasskade stort då jag fått för mig att han inte kunde spåra, det kunde han ju. Så nu får jag börja lägga spår till honom med. 
 
Sen var vi en sväng föbi några loppisar och fikade på mårbacka. Snart blir det kvällspromenad och ikväll ska jag nog testa lite jakträning. 
 
 

RSS 2.0