Självkänsla, självkänsla, självkänsla!

Idag har vi det varit full fart hela dagen. Vi gick upp tidigt för att möta upp Tilda och Maja för att sedan ta bussen mot dagens inomhushall där vi även träffade Linda och Hanna. Efter lite problem med att dels låsa upp grinden, dels hitta rätt dörr och dels hitta lampknappen kom vi tillslut igång med träningen. För mig och Pelle bestod den till mesta delen av ren uppfostran. Det är inte okej att låsa sig vid löptik och han ska klara av att jobba trots att Maja var i samma lokal. I slutet av träningen kunde jag köra både hoppet, fjärren, rutan och apporteringar utan vare sig skall eller stress, eller tendens till att fly. Och än en gång har jag fått det bevisat för mig - allt beror på min egen självkänsla. När jag tänker att det inte kommer spela någon roll om jag säger till honom för att han är så inne i det är det väl självklart att han inte gör det heller. Men om jag går in i träningen och tror på mig själv och vad jag gör så beter han sig helt underbart.
 
Vi tog skydd när det ösregnade innan de andra mötte upp.
Duktig kille!
 

haha, Pelle försöker charma in sig hos Tilda för att få tillgång till Maja, det lyckades inte... ;)

Sedan lämnade vi hundarna ensamma och tog en sväng på frölunda torg. När vi kom hem igen och det började bli mörkt tog vi med oss hundarna, kamerorna, stativen och gick upp på berget här i närheten. En del riktigt fina bilder blev det och ett bra avslut på en mycket bra dag.
 
 

Några ohundiga bilder från en promenad



nattpromenad med löptik

Det blev en nattpromenad runt området tillsammans med Tilda och Maja, vi var nog ute i ca 1,5 timmar i den nyfallna snön. Att Maja löper stoppade oss inte, det är nyttig träning! Och Pelle förvånade mig faktiskt. Innan har han reagerat på löptikar genom att låsa sig och inte kunna tänka på något annat och än mindre lyssnat på mig.
 
Jag säger verkligen inte att han inte var påverkad idag. Det var han och han gick även upp en del i stress. MEN han lyssnade så fint på alla mina korrigeringar om det så bara var ett nej när han var lite för på och nosen gick igång lite för mycket. Han backade undan direkt och större delen av promenaden gick utan några som helst problem, han förstod att jag inte ville att han skulle gå igång och respekterade det.

Årssummering - vårt 2012

Se så fint jag har pysslat med. Inte världens finaste collage men rätt hyfsat ändå. Här är en "liten" årssammanfattning över mitt och Pelles 2012!
 
 
Januari - Året började som det alltid gör, med MyDog. Jag var där alla fyra dagar och funktionärade en hel del. Pelle fick följa med mig två av dagarna och han skötte sig perfekt. Vi gjorde även vår debut i Rallylydnad. Hade fått ett godkänt resultat men jag klappade honom innan vi kom utanför banan så vi diskade oss tyvärr, fick domarens hederspris iallafall.
 
Annars hände inte så mycket speciellt. Jag tränade lite på hemmaplan, fokuserade mycket på platsliggningen, mycket hakan i backen. Sedan åkte vi på lite olika utflykter. Jag fattade beslutet att Pelle inte kommer att bli någon utställningshund och att jag därför inte skulle satsa på pälsvården. (ett beslut jag är väldigt glad för idag).
Februari - Här hände det mycket. Vi bler mer aktiva i GHU, var bland annat med på årsmötet och jag och Tilda höll vår första grundkurs. Vi var även funktionärer på Scandinavium för göteborg horse show. En häftig upplevelse.
 
Det blev en hel del träning i februari. Vi var med i ett lydnadsprojekt som hölls med några olika bloggare där man varannan vecka (tror jag) fokuserade på ett särskilt moment, la upp en film och kommenterade/fick hjälp av de andra. Vi spårade även en hel del och var på föreläsning om specialsök. Jag började även på projektet retriever-Pelle men det rann ut i sanden relativt snabbt.
 
Största grjen och årets kanske roligaste upplevelse var dock helt klart Sunne. Jag och Tilda med hundarna åkte dit över sportlovet och njöt av landet, snön, massa hundträning, långa promenader och mycket fotografering. Ett underbart lov.
 
 
Mars -En rätt lugn månad. Vi hade kursstart för vår egna kurs samt kursstart för lydnadskurs klass 2. Vi introducerade rutan med relativt bra resultat. Jag fortsatte träna mycket "plats" och ville inget annat än att komma ut på tävlingsbanorna igen. En del spårning blev det också och jag fick upp ögonen för tricksträning.
 
 
April - Det här var en bra månad. Jag och Pelle tävlade för sista gången i klass ett, fick 182poäng och vårt efterlängtade LP1, underbart! Dagen efter fyllde han 2 år vilket firade med pannkakstårta.
 
Vi gick en lydnadshelg klass 1-2 på GMBK, började träna för klass2 på riktigt och träningstävlade för första gången i klass 2. Överlag var vi väldigt mycket på klubben och tränade själva, gick kurser eller höll kurs. Vi var också funktionärer för ett antal agilitytävlingar.
 
 
Maj - Under maj månad började det bli varmare och man fick tänka lite extra på när och hur man tränade, Pelle blev väldigt berörd av den första starka värmen.
 
Vi debuterade i bruks, spår på en otrevlig tävling på Orust. Resultatmässigt kom vi ingenstans. Vi tränade en hel del spår och också sök. Lydnad blev det ju självklart också då vi fortfarande gick vår lydnadskurs. Vi var mycket uppe på klubben och även på nya varvets hundskola ett par gånger och Pelle blev säkrare och säkrare kring andra hundar.
 
Vi åkte till vårt sommarställe över en helg där det blev mycket skogsarbete. personspår, viltspår, sök och uppletande. Jag fick även reda på att jag hade kommit på en sjätteplacering över sveriges lydnadsungdomar.
 
 
 
Juni - Jag började juni med att åka till London och vara ifrån Pelle i fyra dagar. Dagen efter jag kom hem debuterade i klass 2. Pelle var inte med mig över huvud taget. 118 poäng blev det men jag var väldigt nöjd med den platsliggningen.
 
Jag fick sommarlov vilket var välbehövligt. Jag byggde ett staket runt trädgården vilket resulterade i att Pelle inte fick lika mycket aktivering, han fick dock vara ute väldigt mycket. Sedan spårade vi en hel del. Vi träffade Amanda och Baloo inför Marma och jag fick tillfälle att köpa metallapport och tungapport för endast 100:- totalt. Juni avslutades med att vi åkte upp till Sunne.
 
 
Juli - Här var vi mycket i Sunne, det blev mycket spår, mycket promenader i skogen och mycket bara vara. Jätteskönt. Jag köpte även en cykel som jag och Pelle åkte på en del utflykter med.
 
Sedan åkte vi upp till Marma och var en vecka på deras ungdomsutbildning, lärorikt och spännande. Om jag minns rätt så tog vi en rätt ordentlig paus i lydnaden här. Ingenting gick som det skulle och jag blev bara irriterad, vi satsade på att njuta av sommaren tillsammans. I slutet av månaden var vi på ransäters hundutställning vilket har blivit något av en tradition för mig. Fint väder och många fina hundar och en duktig Pelle!
 
 
Augusti - Här åkte vi från Sunne och vidare till nästa sommarställe - Gränö. Här finns dock ingen uppkoppling så det blev inget bloggande under den tiden. Men vi fortsatte med temat - ta vara på sommaren, njut och bara vara - och hade det jätteskönt. Under de sista dagarna tog vi upp spåret och det blev runt 2 spår per dag just då.
 
Hemma i göteborg igen var vi mycket upp epå klubben. Tränade så mycket man bara kunde för att få ut det mesta av sommarlovet. En del spår men framförallt mycket lydnad, vi träffade träningsgruppen för första gången och började träna med dem. Skolan började även här men jag var fast besluten att inte låta det påverka vår träning och var väldigt strukturerad. (det höll ett tag iallafall... ;)..)
 
 
 
September - Det blev en bra månad trots skolstart. Vi hade kursstart i höstens kurs - lydnad klass 2-3. Vi var på ett träningstillfälle som anordnades från förra terminens lydnadshelg. Vi var nere vid nya varvets hundskola en del och framförallt tränade vi väldigt mycket tillsammans med träningsgruppen och Pelle gick från klarhet till klarhet. Startade tävling och fick förstapris på 176,5 poäng. Bestämde mig för att jag ville ha LP och fortsatte träna för tvåan (ett beslut jag inte är lika säker på idag...)
 
Vi träfade Amando och Baloo igen och jag vann en utbildning på Hundens Hus - fördjupad inlärning. En väldigt intressant och lärande helg trots att den kanske var menad till lite "mer utbildade" hundpersoner.
 
Vi började även träna lite mer seriöst inför klass tre och jag fyllde också år och dagarna till mitt körkort börjar räknas ner på allvar, ett år kvar...
 
 
oktober - I oktober fortsatte vi, samt hade kursavslutning på lydnadskursen. Väldigt bra kurs där jag och Pelle framförallt utvecklades och blev mer störningståliga. Vi träffade talangtruppen under en helg med massa lydnadsträning där vi träffade många nya duktiga hundekipage. Jag träffade Susanne och Lia för lydandsträning och det var här jag förstod att han inte hade rätt sinnestämning för lydnad. Han var aldelles för uppskruvad och förvåntan låg högt över vad som är sunt. Jag fick inse att han tycker om att jobba och att jag inte längre måste peppa upp honom. Under en annan helg var det lydnadshelg klass3 där Pelle överasskade och levererade. Jag var i extas efter den här helgen. Så lugn samlad och koncenterrad har han aldrig varit innan och jag har aldrig kunnat lita mer på honom.
 
Jag insåg även att jag är skitdålig på att spåra, jag gör det klumpvis med lång tid mellan tillfällena vilket gör att jag måste börja om från början varje gång (nästan). Detta gjorde mig tyvärr inte mer taggad utan jag satte paus för spårandet för iår. en rolig sak var att jag vann och tog ut en vinst från Doggystajl där jag fick en gratis 2 timmars fotografering samt 10 stycken bilder. Så otroligt glad för detta då jag fick ett antal underbara bilder! (även om den i bilden råkade bli lite platt när jag satte in den i collaget, haha)
 
Jag klippte ner honom en sista gång inför vintern och köpte även ett vintertäcke till ute-passiviteter.
 
 
November - större delen av november innebär regn, blött och mörkt. Det blev därför inte många fler bilder än de jag tog med mobilen. Man hade mycket tur om man hade ett helt träningspass utan regn, vi trändae inomhus ett par gånger, både själva och med träningsgruppen vilket var jätteskönt.
 
Här var kurserna slut men vi fortsatte träna med  träningsgruppen och vi tog även begreppet störningsträning till en ny nivå där vi verkligen utmanade våra hundar och utvecklades jättemycket.
 
Vi tävlade två gånger där det, poängmässigt inte räckte hela vägen. Besvikelse då jag vet att vi borde fixa det men samtidigt väldigt nöjd då Pelle har gjort fina prestationer  och bra poäng på det han gjorde bra men på båda tävlingarna tappade han i slutet. Första gången fick vi 138,5p och andra gången - när han fick syn på sig själv i spegeln - 150,5p. 
 
Vi tränade en gång till med talangtruppen och över en helg passade vi mormor och morfars labbekille Kalle, då blev det många långa promenader.
 

December - Man kan rätt lätt dela upp december månad i två delar. Under de första veckorna var jag ordentligt sjuk och dessutom dränkt i plugg. När jag väl var fysiskt frisk för att kunna gå ut fanns ingen tid över till det. Under den här perioden fick Pelle minimal aktivering och varje dag var en kamp mot det dåliga samvetet. Under den här perioden kom snön även till oss och Pelle var lycklig. På grund av den här ordenliga vilan som blev valde jag även att stryka oss från en tävling i mitten av månaden.

 

När jullovet sen kom fanns det inte längre något som stoppade oss och det blev full aktivitet. Mycket lydnadsträning, både inne och ute i olika lokaler och planer. Bland annat var vi på hallåhund och testade lite agility, roligt tyckte Pelle! Vi träffade även Tilda och Maja igen. Mycket fix inför julen med julkortsfotograferande, bakning och julklappsköp. Pelle tog allt med ro och jag fick ett kvitto på att han är väldigt trygg i nya miljöer.

 

Juldagarna flöt på snabbt och det var svårt att hinna med så mycket träning jag hade önskat. Den 26e tävlade vi igen, ett andrapris dock vilket var ett lite tråkigt avslut på året.


Överlag har vi dock haft ett riktigt bra år. Mycket lydnadsträning, inte lika mycket resultat men de tävlingar som har gått bra har gått riktigt bra. Lite allt eller inget. Vi har träffat många nya vänner och kommit in i en riktigt bra träningsgrupp! Ett annat inlägg om våra mål för nästa år kommer att komma upp lite senare.


funderingar kring tävlingen

Ja igår var det ju tävling och jag kan redan nu meddela att det inte räckte till något förstapris denna gången heller. Tävlingen blev rejält försenad vilket ledde till att vi fick stå utanför och vänta på att få komma in i en timma innan platsen. Jag var nummer ett så var ju tvungen att vara på plats. När vi kom in i ridhuset med den ny miljön och dofter o.s.v  tappade Pelle all samlad koncentration. Det luktade gott och var hundar överallt. Pip och gäll och orolig Pelle. Var nära att bryta platsen men körde på ändå och det visade sig vara ett bra val. Han låg riktigt bra under platsen, inte särskilt orolig alls och inget nosande. Duktig!
 
Sedan fick vi komma in rätt snabbt efter det. Känslan på plan var lika med noll. Han hade varken glädje eller fokus. Därför är jag glad att jag hade filmen.Han gör ingen bra tävling, verkligen inte. Men vissa delar är riktigt fina och det är skönt att kunna se tillbaka och titta på dem.
 
Det började med det fria följet. Som jag har skrivit innan har jag inte lärt mig hur det "ska" se ut från mitt perspektiv när Pelle går bra. Eftersom jag inte längre vill att han ska studsa bredvid mig och riskera att explodera. Jag trodde därför att han inte var med mig alls och blev osäker och började hjälpa honom och då gick det ju såklart bara ännu sämre. I mitten av momentet tycker jag dock han går rätt bra men det är så tråkigt att det inte gick då det har varit så jäkla snyggt på träning innan.
 
Läggandet, inkallningen och rutan gick ju jättebra. Långsam i läggandet och avslutet i inkallningen men det är ju de problemen vi har haft på träningen så inget nytt där. Är än en gång sjukt glad över en tia på rutan. Den kan han iallafall.
 
Men det är efter rutan den riktiga skithunden kommer in på plan. Apporteringen går käpprätt åt skogen. Han stänger av öronen, springer ut, leker med apporten och tar ett par ärevarv. Lyssnar inte ett dugg på vad jag säger och jag står där som vilket fån som helst. Weho... Vi har haft sådana problem med leksaker och så innan men det var LÄNGE sedan han gjorde det med apporten. Skithund är bara förnamnet...
 
Efter apporteringen var jag inte glad och antagligen kände Pelle av det och hoppet gick inte heller särskilt bra. Dk, dk, dk och nosning...
 
Fjärren är jag dock nöjd med. Det krävs ett dk vid första skiftet men sen gör han alla skiftena. Sättandena är bra och läggandena är långsamma men han gör det och det var jag osäker på. Tror det är en av våra bästa fjärrar på tävling.
 
En annan sak jag är väldigt glad över är att det inte var något nosande (hoppet undantaget). Han har rätt lätt för det och nu var det till och med i ett ridhus med inte världens roligaste underlag. Men han höll upp huvudet och fokuserade på mig.
 
Överlag är jag dock inte nöjd med tävlingen. Det var inte bra och vi borde göra bättre ifrån oss. Nu ska vi ta en paus i tävlingarna under några månader och fundera och fundera kring vad det är som orsakar att det inte fungerar på tävling. Tror vi behöver gå in på djupet i både Pelles attityd samt min egna självsäkerhet. Det är mycket att tänka på och det är väldigt tråkigt att det inte fungerar men vi kommer inte ge upp än. Det kommer krävas mycket men vi ska inte ge oss i första taget.
 
152 poäng blev slutpoängen och ett andrapris, återigen endast ett par poäng från förstapris. 
 
Ursäkta men bilden vill inte vrida sig...
 
Här är filmen. Helt oklippt så förbered er på en olydig pudel där efter rutan...

Juldagen

Igår firade vi jul en gång till med släkten på pappas sida. Vi var 13 personer, varav 2 busiga småbarn plus två hundar. Pelle skötte sig så fantastiskt duktigt. Efter en kort promenad med den nya hunden brydde de sig inte ett dugg om varandra och trots att smbarn inte är något han är van vid så var det inte heller några problem. Han sov som en stock under middagen trots att de sprang omkring och lekte och även den andra hunden - Tuff -  sprang förbi då och då. Om det blev mycket gick han ner och la sig i mitt rum innan han kom upp igen. Hade aldrig kunnat hända för ett par år sedan. DUKTIG!
 
 
Nu ska vi snart åka iväg till årets sista lydnadstävling. Jag ska inte släppa koncentrationen förrän vi är utanför plan efter tävlingen och vi ska göra vårt allra bästa för allt allt ska sitta idag. Håll tummarna för oss :)
 

julafton

Dagen idag är fullbokad så tyvärr hinns det inte med någon lydnadsträning som jag hade önskat. Däremot en del fina promenader. Morgonpromenaden med en snöglad pelle som fick gå lös hela vägen och sen lunchpromenaden som var riktigt mysig den med, även fast jag och Pelle inte alltid var överens...
 
Vi gick längs vattnet tillsammans med hela familjen. Pelle var lös och skötte sig toppen. Vid ett tillfälle blev det lite för mycket snökrig. Jag tappade fokus för en sekund samtiditg som vi rundade ett hörn och får tre skällande småhundar framför oss. Kombinationen med att Pelle var lite för mycket uppe i varv och att jag blev stressad av situationen gjorde att Pelle helt enkelt sket i mig. Han sprang fram till hundarna och jag kom inte långt efter, Bad tusen gånger om ursäkt och skämdes över min ouppfostrade hund...Jag vet att det är julafton och att man ska vara snäll men nu gjorde jag ett undantag. Var så arg på honom och att han bara struntade i mig, en utskällning fick han sig och en matte arg som ett bi, inte ens min familj vågade prata med mig under ett par minuter där, hehe... Nu måste det tränas hundmöten...
 
Nu är det dock glömt och om en timma kommer våra gäster och då lär det bli fullt upp. Mat ska ätas, presenter ska öppnas och samtal ska föras. Kommer bli en bra kväll!
 
 

Snö till julafton

Idag har det varit snöstom ungefär hela dagen men det gör inte oss något. Nu ligger en dryg decimeter snö utanför vilket är perfekt tajming inför julafton imorgon. Mysigt!
 
Skottade lite under kvällen och passade på att köra ett litet träningspass efteråt. Fjärren blir jag inte riktigt klok på. Han varvade mellan att göra perfekta uppsittanden till att inte göra dem alls. Läggandet gick ungefär likadant förutom att de aldrig var perfekta. Spelade ingen roll hur många gånger jag gick och satte honom. Allt eller inget. Suck. Jag tror egentligen allting (iallafall uppsättandena) beror på hur jag säger och visar men det är svårt att göra exakt likadant hela tiden.
 
När vi inte tränade fjärren gjorde han underbara lägganden under gång och bara slängde sig ner i marken, hör inte till vanligheterna. Vi avslutade dock med lite fritt följ med sträckor både med svängar och halter överallt och några där det inte hände någonting. Han går riktigt bra min lilla kille.
 
Försökte mig även på att åka lite skidor men med 1 dm nysnö gick det inte särskilt bra. Jag kom inte en centimeter, haha... Får försöka igen när det har plattats till ytterligare.
 
 

God Jul och Gott Nytt År

God jul och gott nytt år önskar vi alla våra vänner och bloggläsare!
 

kort och bra morgonträning

Imorse klarade vi av ett snabbt och effektivt träningspass innan det var dags för dagens pyssel - ljusstöpning. Började med det fria följet där vi framförallt körde kortare sträckor och att vi la ännu mer fokus på blicksläpp o.s.v. i svängmarsh och svänghalter. När jag går bra går Pelle bra, om jag klantar till det tappar Pelle det. Inte så konstigt kanske. Så det är minst lika mycket bara jag som behöver träna som Pelle. Vi fick även en del störning i form av hundar som gick förbi och jag fick ett par tillfällen att säga till honom att det var jobbade vi  gjorde.
 
Platsliggningsträning har det inte blivit mycket under den senaste tiden. Jag la honom och lämnade honom, stog ca 30 meter bort i drygt 5 minuter. Inga stora problem här. Han spanade runt en del emellanåt men han hade inget stressat beteende. Om han ligger så på tävlingen är jag jättenöjd.
 
Sist men inte minst tog vi tag i fjärren och fokuserade framförallt på det första uppsittandet. Gör han det är det störra chans att han gör även de andra skiftena. I början låste han sig men när jag 1. gick och satte honom när han inte gjorde det själv 2. belönade upp honom vid okej skiften och 3. tänkte på hur jag kommenderade (måste vara rätt kraftig i rösten och låta bestämd) så gick han från klarhet till klarhet. I slutet till och med hoppade han upp trots att jag stod på 10 meters avstånd. Bra!
 
Får se om det blir ytterligare lite träning i eftermiddag eller om vi nöjer oss för dagen.
 

En dröm i lydnaden

Det som först var tänkt att bli en kort och effektiv träningstimma på morgonen blev till slut 2,5 timmar fullspäckad träning runt lunchtid. Men det funkar ju rätt bra det med! Bra sällskap till det och ett näst intill perfekt väder gjorde att man lätt hade kunnat stanna i ett par timmar till.
 
Ruddalens planer fick vara dagens träningsplats och där har jag och Pelle inte varit på ett bra tag. Vi startade med ett relativt långt kommenderat fritt följ där jag faktiskt inte hade en aning om han gick bra eller dåligt förrän efteråt när jag kunde prata om det med Tilda och höra hur det såg ut utifrån. Innan har jag alltid tyckt han går bra när han näst intill studsar bredvid mig men jag har insett att när han går så kan han explodera när som helst och det vill jag inte. Nu är han samlad i sitt Fria följ och jag lära mig hur det ser ut från min vinkel. När jag tror att han är långsam och "borta" säger dem som tittar på att det är riktigt snyggt.
 
Så även idag, han var med mig hela tiden och de problem vi hade med att vi tappade varandra i svängar och halter försvann helt när jag kunde börja gå lite långsammare och fokusera på min gång. Dock har han inte alltid ögonen på mig så det tränade vi lite för sig i kortare sträckor, och då gick han riktigt snyggt! Kan nog bli riktigt bra det här.
 
Rutan gjorde han helt fantastiskt idag! Vi hade satt upp två rutor ca 30 meter ifrån varandra.  Tänkte först bara träna på den ena och han fixade skicken från alla hållen galant. Mest på skoj ville jag sedan se hur han reagerade om jag plötsligt inte skickade honom till samma ruta utan ställde upp bort från den tidigare rutan och skickade bortåt mot den nya. Inga problem sa Pelle och sprang och sprang tills han kom fram i den nya rutan. Så sjukt duktig! Dock såg jag inte riktigt utan tyckte han var för långt bak så dirigerade om honom men märkte sedan att då kom han precis i framkant, dumt av mig men bra av Pelle iallafall!
 
Gjorde en jättefin bild som illustrerar hur dagens ruta-träning såg ut. Och Pelle satte den varje gång!
 
Sedan testade vi apporteringen och fjärren och båda gjorde han väldigt bra. Bra fart och snygga gripanden i apporten och bra fart och snygga skiften i fjärren. Rent lydnadsmässigt var han idag en dröm!
 
Däremot var han ingen dröm medan Tilda och Maja tränade, när han var tvungen att vara passiv. Låg inte där jag la honom. Trotsade. Skällde. Ja, han tyckte helt enkelt inte om att vänta medan jag la uppmärksamheten åt något annat håll... Idag tänkte jag dock inte låta honom vinna så jag var envisare än honom. Jag fick visa honom att det var jag som bestämde och att jag ville att han skulle ligga kvar tills jag hämtade honom. Till slut verkade han förstå, han låg kvar och skötte sig. Trägen vinner!


träning på HallåHund

Kvällen spenderades på HallåHunds träningslokal tillsammans med Linda och Hanna. Idag körde vi ingen agility utan körde lydnad för hela slanten. En hund i taget.
 
Vi fick äntligen löst problemet med vårt Fria följ, eller mitt fria följ och varför jag går så dåligt. Jag går alldeles för snabbt. När jag saktade ner kunde jag tänka och fokusera på hur jag skulle gå och behövde inte skynda fram. Allt blev så mycket mer koncentrerat, både hos mig och Pelle. Så som han tänkte har han nog aldrig tänkt innan och framförallt blev det rätt. Svängar, halter och raksträckor. Hanna och Linda kunde inte se att han tog ett enda felsteg. Duktig kille!
 
Dock tog det en del på hans krafter så resten av träningne var han lite långsam. Körde en kedja med aspportering, hopp och fjärr och det gick inte särksilt bra. Hoppet hoppade han inte och fjärren "fjärrade" han inte. Det gav oss dock tillfälle att tänka lite mer kring det och kom fram till att jag måste hjälpa Pelle i sådana lägen när han är tröttare att vara tydlig mot honom. I slutet av det passet både hoppade han och utförde fjärren, om än inte så snabbt som jag egentligen vill.
 
Det sista jag gjorde var att köra rutan men han var så trött så han inte ens orkade springa efter leksaken, slutade rätt snabbt men ställde mig istället nära rutan och bara belönade när han kom rätt. Han slapp springa och fick istället bara tänka.
 
Passet avslutades dock med att hundarna fick rejsa runt ett tag. Roligt tyckte dem och Pelle blev lite extra förälskad i Freja tror jag nog.
 
 
 
 

öppenträning på hundarenan

Idag tränade vi på göteborgs hundarenas öppna träning tillsammans med Tilda och Maja. 2 timmar som vi delade upp i 10 miuterspass så hundarna fick både ordentlig träning samt bra vila mellan passen när vi körde den andra. Fördelen med att träna så är förutom att man kan fokusera på en hund i taget och få värdefulla tips även att man har en "egen" fotograf med sig vilket resulterade i många finfina bilder :)
 
Började dock med platsliggning och sitt i grupp. Platsliggningen gjorde han toppen (fick ioförisig ligga längst ut i kanten bredvid maja så särskilt mycket störning var det inte). På sättandet försökte han lägga sig en gång men stannade uppe när jag harklade mig... hmm...
 
 
Under kvällen fick vi kört igenom det mesta. Började med Fritt följ där Pelle var samlad och med mig hela tiden. Svängar och halter fungerade även det toppen. Kändes jättebra helt enkelt. Vändningar på stället och stegförflyttningar gick öven det väldigt bra tills vi kom fram till bakåt marsh. Här åkte rumpan ut rätt rejält så det jobbade vi en del med. Dels att vi backade mot en vägg och dels att jag backade samtidigt som jag förstärkte fotkommandot. Fick ett par framsteg men måste helt klart jobba vidare med det så han inte glömmer av.
 
Sedan fick vi tränat en del på lägganden och vi kom fram till att han lägger sig bäst när jag är lite kraftigare i rösten, då åker även armbågarna ner i marken. Testade även lite inkallning med läggande och det gick bra även om det finns en hel del att slipa på ;)
 
Rutan satte han klockrent varje gång även från längre avstånd. Kändes verkligen säkert idag! Filmade en kort stund men just då ville han tydligen ut till högra hörnet och dessutom sakta ner på farten. Men men, han är iallafall inne!
 
Apporteringen och hoppet gjorde han med glädje. Dagens mindre bra moment var helt klart fjärren. Detta  körde vi sist och då var han ordentligt trött och även en aning uppstressad efter att 3, 4 hundar smet och jagade upp varandra. Superlångsamma skiften och inget fokus alls. Ställde mig nära och fick ett par snabba uppsittanden och nöjde oss där. Inte rätt läge att bråka med honom kände jag :)
 
Måste även tillägga att Tilda och Maja är tillbaka med banan med full kraft, riktigt riktigt duktiga idag!
 
 
Brydde sig inte ett dugg om speglarna idag!


 
Tänka sig - Jag lyckades fånga tre favoriter i samma bild!

Shoppingutflykt och sista rycket i musikhjälpen

Mötte upp Tilda och Maja och tog en utflykt genom hisingen till huvudröds på backaplan, en av stadens bästa djuraffärer skulle jag tro! Fick med mig en mörkgrön nomesele och 5 frysta märgben. Både jag och Pelle nöjda och så fort snön kommer tillbaka ska vi ut och börja dra! Längtar!
 
 

 
Sedan är det sista rycket på musikhjälpen nu. Igår eftermiddag nådde vi 80000 och nu är vi redan uppe i nästan 120 000, kan knappt förstå det och är galet stolt över att vara en del av hundsverige. Klockan 18 kommer initiativtagarna gå in i glasburen samtidigt som vi kommer ha våran största och sista flashmob. Allas 50lappar gör skillnad! Kom igen nu!
 
http://bossan.musikhjalpen.se/insamling/hundsporten

Snöig träning

Kan säga att det inte hört till min favoritsyssla att handla alla julkappar samtidigt, samtidigt som alla andra gör det... uhhh! Nu är det gjort iallafall, bara pelles klapp kvar :)
 
När vi kom hem tog jag ut Pelle i trädgården för lite lydnadsträning. Vi började med Fritt följ där jag tänkte på hur jag gick och självklart hängde Pelle med bra i svängar och halter, lite för bra ibland och han översnurrade, men det får vi träna på en annan dag. Då det under natten snöade en del och det inte var upptrampad på vår tomt så fick han gå med snö rätt långt upp på benen. Kanske lite jobbigt för honom men inget som störde särskilt. :)
 
Satte upp en ruta men vår trädgård är inte särksilt symmetriskt så jag fick liksom skicka honom runt gaveln för att komma till rutan. Ibland kom han lite snett men de allra flesta satte han klockrent, galet kul tycker han det är också! Flyttade lite på rutan men det var inga problem enligt Pelle.

Apporteringen körde vi, mest på skoj så att han ska få upp farten åt båda riktningarna. Ibland avr det lite svårt att hitta den i snön (som för övrigt håller på att smälta...) men när han hittade grep han den bra och galloperade in mot kamptrasan!
 
Har även insett att det är väldigt bra att träna i kramsnö med en bollglad (galen?) hund, då kan man ju få världens bästa belöning bara genom att plocka upp den från marken! :)
 
För övrigt hade jag gärna befunnit mig i stockholm och hundmässan just nu. Men det får bli nästa år!

Lydnad OCH agility, det ni!

Efter nästan tre veckor av sjukdom och skolarbeten så var det riktigt skönt att dra på sig hundkläderna igen för ett par timmar riktig hundträning! Jag, Linda och Hanna hade bokat Hallåhunds stora lokal som även hade agilityutrustning. Vi la upp tiden så att första timman körde vi aglility och andra timman lydnad.
 
Agility har jag inte kört på drygt ett år, mycket på grund av att jag känner att han inte har varit mogen för det. Idag testade vi dock mest på skoj för att se hur han hanterade det och ställde upp en hel bana med hopphinder, tunnel och slalom och jag kan inte säga annat än att han var superduktig. När jag slappnade av gjorde han det med och trots att han tyckte det var skitroligt så kunde han lugna ner sig när vi stannade. Han fokuserade på hindrerna istället för att, som han gjorde innnan, hänga i min arm. Lite roligt också att han kom ihåg slalomet trots att det var så länge sen vi körde, såklart behövs det finputsas men ändå. Jättekul! Ingen film tyvärr men lite bilder längre ner i inlägget.
 
Andra timman var det som sagt lydnad och det var en timma som gick väldigt fort. Än en gång fick jag öva på att gå - varför ska det vara så sjukt svårt?! Och man såg med en gång skillnad på Pelle, tur att man har sådana duktiga träningskompisar som ser vad man gör annorlunda! När jag blir osäker och svänger utan att tänka förstår inte Pelle och hamnar efter. Torrgå, torrgå, torrgå! Är iallafall väldigt nöjd med hur han går på raksträckorna.
 
Sedan körde vi rutan och stötte på problem. De första skicken gick han ut mot frömre högra konen istället för in i mitten. Efter några omskick satte han på huvudet och kom i bra position. 
 
Fjärren körde vi också igenom. Han reagerar bra på mina kommandom men måste helt klart få till sanbbare lägganden, sättandet är toppen!
 
Sist men inte minst körde vi apportering. Har funderat lite och kommmit fram till att Pelle måste bli jättesäker på apporteringen eftersom det är då det har spruckit för oss på tävling. Hur som helst gjorde han det toppen idag. Tog tillfället i akt att använda speglarna som fanns i hallen (som han inte brydde sig över huvud taget om idag) och la apportbocken bara några centimeter från den innan jag skickade Pelle över hela hallen. Grym fart och toppengripningar trots att den låg så nära väggen/spgeln.
 
Grym träning helt klart!
 
 
 
 

Hundsporten stöttar musikhjälpen

Kopierar direkt från Hannas blogg:
"
I årets Musikhjälpen går pengarna till kampen för ge barnen i slummen rätt till rent vatten. Du kan på ett enkelt sätt hjälpa dem, genom att skänka 50, 100 eller 200 kronor och samtidigt ha chansen att vinna finfina priser. Hela prislistan hittar du HÄR och för att önska din vinst, så mailar du [email protected].

"För varje 50 kr du skänker så skickar du ett mail till oss på [email protected] med en önskning per bidrag. Har du alltså 2 priser du vill vinna så får du skänka 100 kr osv."
"
 
För att skänka pengar går du via hundsportens insamlingsbössa - HÄR
 
Så var med och hjälp till du med, alla bidrag gör skillnad!

Vad Pelle tyckte om dagens julkortsfotografering

Han tyckte der var roligt iallafall. Önskar jag kunde säga att jag fick en toppenbild som jag sparar men är inte riktigt säker på det haha! Får experimentera lite så blir det nog bra till slut ändå. En bild med lite personlighet som lyser igenom är ju inte fel det heller, han är härlig den här killen!
 
 
Nu på kvällen har vi varit ute och skottat. Pelle skötte sig jättebra, skällde inte på grannarna, sprang inte fram för att hälsa. Lyssnade bra på mig och sprang runt och lekte för sig själv i snön. När vi hade skottat använde vi vägen som träningsplats och körde lite snabbt träning med FF, riktigt duktig Pelle även här! Jätteuppmärksam i svängar och inga kontaktsläpp.
 
Veckan som kommer lär bli hektisk. 1 prov, 1 debatt och 4 inlämningar. Men sedan är det jullov och det ska vi njuta riktigt ordentligt av!


påminnelse i spåret och stolt matte

Började dagen med att ta en tur ner till fotbollsplan för lite träning. Så mycket sådan blev det dock inte utan mest lek och bus. I lydnadsväg tränade vi fritt följ och koncentrerade oss på fokus i vänstersvängar. Vi svängde och snurrade om vartannat och folk som gick förbi undrade nog vad vi höll på med. Pelle var duktig iallafall och svängde fint med hela kroppen.
 
Sedan gjorde vi lite uppletande efter en leksak, helt på hobbynivå, men Pelle har kul och han får jobba ordentligt.
Passet avslutade vi dock med att han fick gå ett spår jag hade lagt när vi kom dit och jag blev snabbt påmind om varför jag aldrig spårar med honom för tillfället. Hjälp... Han kan verkligen inte spåra... Han rusar framåt med nosen i backen, han använder sig dock inte det minsta av den och han bara virrar och virrar. Jag näst intill släpade efter honom och jag tror det tar ett tag innan vi kör igång igen, ett halvår eller så kanske ;) Haha, nej men vi har mycket att jobba på, helt klart tillbaka på ruta ett.
 
Sedan åkte vi iväg till några vänner och julbakade. Nytt ställe med många nya små barn, nytt folk och mat överallt. Så stolt över min lilla kille. När vi var där förra året fick jag sitta med honom i hallen en timma innan han var någorlunda lugn, då var jag tvungen att ha honom i koppel för att han inte skulle välta ett barn. Idag var han totalt balanserad från första stunden. Glad och snäll mot allt och alla, satte sig ner bredvid barnen och lät dem klappa och krama så mycket de ville, lugn och sansad. När ingen klappade honom la han sig ner och somnade och annars kryssade han snyggt föbi mellan nybakade lussebullar och tomtar på torkning. Finaste killen vad du har utvecklats! ♥
 
P.s. Är man konstig om man längtar mer till MyDog än till julafton? haha
D.s.

inställd tävling

Jag har valt att stryka oss från söndagens tävling. Jag vet att Pelle fungerar bäst när han får mycket och regelbunden träning och om det är något han har fått de senaste veckorna är det verkligen inte det. Dessutom har vi inte tränat någonting i snön och där är det framförallt platsen som oroar mig. Efter två tävlingar där det bara är småsaker som har satt stopp för oss känner jag att jag åtmistone vill ha en bra känsla inför tävlingen. Därför satsar vi på en söndag i skogen istället och lite jullov fram tills den 26 då det är tävling igen.
 

Bengalning!

Att få ett ben att tuga på är nog något av det bästa Pelle vet. Så innan han fick en idag fick han jobba en del för den. Vi gick fot runt hela huset. In och ut genom dörrar, över skor och väskar, upp på och ner från soffan och fram och tillbaka på trånga och konstiga utrymmen. Han var duktig. Lite svårt att få plats ibland så han lärde sig att svänga runt den rätt snabbt i slutet. Sen fick han njuta av sitt ben!

Pälsvårdsdag och nytt skär

Idag har vi ägnat oss åt pälsvård för hela slanten. Kloklippning. Öronrens. Trimning av tassar, mage, svans, öron och ansikte. Perfekt aktivering för mig som är nästan frisk nu. Invigde även vårt nya skär, oster A5 7/8. Förstår inte hur jag har kunnat klara mig utan det innan? På pudlar ska man ju klippa bort pälsen på och mellan tassarna och med det här skäret som är smalare kommer man åt mycket bättre. Innan var det väldigt klumpigt och Pelle har tyckt det var jobbigt. Idag var det nästan inga problem alls så om ni funderar på att köpa, gör det!
 
 
 
Med Pelle nytrimmad öppnar det även möjligheten för lite julkortsfotograferande. Ska försöka få till det i helgen.

en kille som gillar snön

Idag stod jag inte ut längre och i kombination med att jag känner mig lite bättre tog jag mig en tur med Pelle i skogen ovanför huset. Kameran fick också följa med så det blev några bilder, orkade inte pyssla så mycket med inställningar så några av dem är lite blå. Oavsett så är det en glad kille ni ser på bilderna!
 

neggig matte

Sjuk, sjuk, sjuk. Och det blir snarare värre än bättre...suck! SÅ tråkigt när man inte kan göra allt man vill endast för att kroppen inte klarar av det. Idag har vi inte orkat med någonting i stort sett. Jag har sovit i soffan och Pelle har sovit lite överallt. Aktiveringen har blivit några korta rastrundor i snön, letat samt tuggat ben, legat platsliggning i 20 minuter (inspirerad av Linda här). Efter halva tiden när jag tänkte belöna blev han osäker och reste sig, så då fick jag lägga ner honom igen och han fick ligga en stund till, haha :) Sedan har han också fått vara ute och skottat med mamma.
Uttråkad Pelle...
 
Planen är att tävla på söndag men just nu känns det inte som världens bästa ide. Dels för att jag inte vet om jag över huvud taget är frisk. Men framförallt för att vi inte har tränat ordentligt på en dryg vecka och jag vet att han fungerar bäst med regelbunden träning. Sedan har vi inte heller tränat någonting i det väderlaget som rår nu, många minusgrader och mycket snö. Får se hur det blir längra fram i veckan.
 
Dagen blev dock lite ljusare när jag blev informerad om att jag hade vunnit ännu en tävling - ni som känner mig vet ju att det är vanlig vardag för oss ;) - ett halvstryphalsband från hurttas senaste collection. Jag som brukar ha rosa på Pelle tyckte vi kunde inviga en ny färg i garderoben och det blev helt enkelt ett grönt ett. Roligt Roligt. Träningsgruppen har även planerat in och bokat ett par datum med inomhusträning. Då har jag något att se fram emot imorgon i soffan.
Ni får ursäkta att jag är neggig idag men jag blir lika uttråkad som Pelle när jag inte får komma ut i snön och träna. Om någon vill låna Pelle och hitta på något roligt med honom är ni så välkomna!
 
 
 


Just det. Jag har en annan sak - vilket inte är hundrelaterat. Jag har tagit en bild och gått vidare i Göteborgspostens fototävling. Jag skulle bli superduperglad om ni kunde gå in och rösta på min bild! :) KLICKA HÄR! för att göra det :)
 
 

snöglädje och sjukvila

När vi inte kunde vara ute särskilt mycket idag pusslade vi med lite tricks istället. Tricks där Pelle fick tänka en hel del och jag kunde vara stilla i soffan. Han fick lära sig att ta av mina strumpor, han var jätteduktig, tyckte det var roligt och lärde sig väldigt snabbt.
 
 
 
 
 
Lite har vi ändå varit ute, vi gick ner till ängen nedanför huset där Pelle fick springa lös efter en frisbee. Vi tränade lite inkallning och vi körde även en fjärr där jag kunde lägga honom på ca 50 meter håll och därefter göra en perfekt fjärrdirigering, häftigt! Han tycker det är så underbart med snön, när vi kom tillbaka hem ville han inte gå in utan stannade utomhus och gick omkring lite för sig själv i trädgården och verkade bara njuta, gullhunden!
 

Snö även för oss!

Vi vill träna. Vi vill vara ute i den nyfallna snön. Vi vill vara utomhus så mycket det bara går. Vi vill ta massa fina bilder och leka med kameran.
 
Vi vill inte vara sjuka. Vi vill inte tvingas vara inomhus. Vi vill inte göra tusen skolarbeten till de närmsta två veckorna.
 
Men det är som det är om och 14 dagar är det iallafall jullov och då ska vi njuta.
När vi vaknade imorse hade snön börjat falla. Pelle fick syn på den genom fönstret och var väldigt fascinerad. Sedan däckade jag en stund på soffan innan han fick gå ut en liten sväng, och då hade det kommit en hel del snö. Och det var lika roligt som det såg ut tyckte Pelle. Sprang omkring och busade och rullade sig i snön och hade superkul. Ville inget annat än att busa runt med honom men kroppen säger ifrån... GAH!
 

1a advent

Har haft en lugn första advent här hemma. Julbak och julpyssel, Pelle har fått gå ett par promenader och fått lite inomhusträning.
 
 
 
 

RSS 2.0