rolig dag igår

Igår började dagen på Ransäters hundutställning, dit vi i princip brukar åka varje sommar. Men iår var första gången för att ställa ut. Lyra skötte sig så fint och vi fick mycket fin kritik och ett excellent, domaren sa att hon var jättesnygg men att hon var lite för valpig för att få ett CK. Men vi är så nöjda ändå! 
 
Passade även på att träna lite lydnad på utställningsområdet och det gick strålande. Inte världens fart men med bra fokus trots väldigt mycket runt omkring. Sen blev det såklart även en hel del passivitet. Nyttigt för lilla damen. 
 
När vi kom hem tog jag en tupplur medan mamma drog med hundarna på långpromenad. 
 
Kvällen avslutades sedan med att hon fick gå ett mörkerspår på ängen här utanför. Liggtid nästan 2 timmar, kanske 150-200 meter långt och med 3 apporter+boll i slutet. Och jag tror nästan att det spåret var en av hennes bästa! Hon fick gå med långlinan idag och fick alltså lite mer frihet, men det gick bra och jag såg och kände på henne när hon var rätt och när hon var lite vilse. Dessutom hittade hon och markerade (!) självmant alla apporterna. GRYMT! 
 
Fullt upp för hundarna dvs, haha, men de klagar inte. Kommer ha lite dåligt samvete för dom när vi kommer hem till lägenheten i stan igen då jag inte kommer ha möjlighet att ge dem såhär mycket aktivitet. 
 
 

Rally till hösten

Lyra är ju anmälda till sin första tävling (utöver utställningar) och det är Rally som blir debuten den 24 augusti.. Så det är inte långt kvar. Spännande! Så nu gäller det att träna Rally också. Det vi behöver träna mest på är att gå runt till fot på "fel" håll, att sitta framför och att stå från fotposition. Därtror jag att jag lägger fokus nu. Men den största svårigheten tror jag kommer bli att inte nosa på koner och skyltar på plan. Så när jag kommer hem till stan ska jag sa till att åka till klubben ett antal gånger och utnyttja deras skyltar. Men ska bli roligt iaf, känns ganska prestigelöst eftersom det inte kan gå så mkt fel. Koppel är på, jag får prata och locka på henne men samtidigt som jag ser hur nervös jag kommer bli, hur hon presterar när mina nerver förändras osv. Vad gäller Pelle så är det ju debut i fortsättningsklassen under hösten. Han kan nog i princip allting, förutom möjligtvis att stå kvar när jag går runt honom. Men den stora utmaningen där blir att jag ska lära mig alla skyltarna, det är ju en del som inte är helt okomplicerade. Och sen då att jag ska vara lugn med att ha honom lös men det får jag helt enkelt bara köra på och lita på honom. Det är bara då det kommer gå. Men det är jag inte särkilt orolig för ändå. Ser fram emot en spännande rallyhöst!

bilder!

 

lantliv

Det är svårt att blogga ofta här ute på landet då man dels sällan sitter länge med dator eller telefon och framförallt inte har särskilt bra uppkoppling. Men men, sen sist har vi lämnat Gränö, vi hade några fina sista dagar där med mycket bad, något spår och mycket bara ta det lugnt. Vi fick verkligen helt perfekta dagar där! Vi tog sedan tåg och buss till Sunne där vi har varit sen i söndags. Här blandas dagarna med utflykter med bad, utställningar eller fika. Långa fina skogspromenader, tupplurar i soffan och så lite lydnadsträning och spårläggande. Låter inte helt fel. Denna dagen började ganska lugnt men sedan begav sig jag, mamma och hundarna oss ut två timmar i skogen. Underbart! Sen lite vila och en tur in till Sunne infann mamma gick på en till skogspromenad med Pelle och jag och lyra gick bort till parkeringen på andra sidan och tränade lydnad och gick ett spår. Lydnaden gick bra. Hon är verkligen on eller off just nu. Antingen snyggt fokus och travgång i det fria följet. Eller så tappar hon helt och bara försvinner ut på nåt annat. Får kanske sänka kraven lite och belöna upp kontakt i de tillfällen hon är lite off. Men när hon går bra är hon duktig. Belönade med boll/lek idag och hon var himla glad och rolig att jobba med. Ska bli bättre på att belöna fysiskt och att kedja moment. Sedan gick vi över till spåret som var lagt på en gård grusplan, så rätt svårt! Hon var rätt luftig till en början, men hon fokuserade och korsade spåret fint. Så även om hon ibland tappade bort sig så kom hon på sig själv och hittade tillbaka. Så jag är mycket nöjd! :) Bilder får komma någon annan dag!

dag 4

Spåret gick bra! Det hade legat i en hel timma vilket är bra mycket mer än vad det har gjort någon gång tidigare. Jag hade även för en gångs skull snitslat bra vilket gjorde att jag såg var spåret gick, haha, bra att veta ;) Iaf så gick hon lugnt och fint genom hela spåret och hittade alla (3) snusdosor med godis i och la sig ner vid dom. Så dutkgi trots att det var länge sen vi körde nu. 
 
Sen blev det ett bad och hon lär sig mer för varje dag som går nu. Och hon tycker det är så härligt. Hon hoppar verkligen i nu och simmar runt en stund innan hon kommer tillbaka itll bryggan så jag kan lyfta upp henne. Sen när alla andra badar och plaskar så är vi vid sidan och och letar godis eller annat så att hon inte ska stressa upp sig då. 
 
Efter att vi hade badat så passade vi på att träna lite lydnad så att hon skulle få sin frukost. Vi kedjade ihop läggande, inkallning och ställande några gånger och det gick bra! externbelöningar funkar grymt på denna tjej!
 
 

Heldag på klipporna

Igår var vi en heldag ute på klipporna! Så skönt och perfekt väder! Jag och lyra badade när de andra var klara med bad och när de badade passade vi på att träna passivitet. Något det inte kan bli för mycket av. Annars hängde vi mest och slappade där. Lyra åt ben och tjuvbadade någon gång emellan ;) hon lärde sig även att Man kan hoppa från klipporna!

Vi åkte båt fram och tillbaka och även det tycks vara något hon uppskattar. En riktig liten båthund.

Sen var hon jääättetrött hela kvällen och sov mest :)

Idag ser det ut att bli ännu en fin dag. Jag har lagt ett spår som vi snart ska gå. Dock verkar det som lyra fick lite vittring på det för hon var ute och nosade i området dr. Så vi får se hur det går och om det är några dosor kvar.


Gränö dag 2

Gårdagen bestod av mycket sol och värme. Jag och lyra började dagen med en simtur innan alla andra hade vaknat. Så skönt. Resten av dagen körde vi rätt mycket passivitet medan de andra badade, jättebra och väldigt nyttigt för fröken.

På eftermiddagen gjorde vi ett litet jaktpass. Ella fick stå på altanen och kasta (och filma) ut mot det snåriga. Lyra försökte knalla typ två gånger men efter det tyckte jag att hon hade bra stadga. Vi gjorde även några övningar där hon inte fick ta den med en gång utan följa med mig på "här"-kommando först. Då fick hon verkligen tänka till och hålla sig i skinnet. Nyttigt.

På kvällen tänkte jag sen ta ett fint foto på henne på bryggan men hon råkade ramla i vattnet så det var det ;) istället blev det en kvällsdopp där hon fick simma ut ovh hämta några pinnar. Det var väldigt stressfritt och lugnt. Hon simmar väldigt fint och metodiskt, lite mer stressat om hon är påväg att hämta något men ändå i rätt riktning (till skillnad från Pelle som alltid försöker simma i lodrät position, haha) Hon lärde sig även att man kan hoppa från bryggan så det var kul att se! 😍


Semester på riktigt

Igår åkte vi till landet. Jag, Lyra och syrran. Först åkte vi tåg som såklart blev försenat. Totalt ca 5 timmar. Sen upplockade med bil och sen en halvtimmas båtfärd. Lång resdag helt enkelt. Lyra skötte sig så fint hela vägen. Låg ner så fort vi var stilla och följde med oss vart vi än gick. Trots små barn som var på henne (fick sägs till dom till slut) och diverse olika hundar och trängsel. Stolt över henne! Båtfärden tyckte hon nog var roligast och stod och spejade ut på havet med fartvinden i pälsen! Lilla vattendjuret <3

Sen blev det en lugn kväll med grillning med fina vänner. Det lär bli mycket badande här då hela familjen är här och det är hela 21 grader i vattnet. Perfekt tillfälle för mig och Lyra att träna passivitet! Sedan lär det bli en del badande för henne också såklart :) annars planerar jag en del skogsarbete, lite småpill med lydnaden (för att använda hennes mat till roligare saker än bara en skål på golvet) och såklart en hel del bara vara.


Sista träningen. Gasas hund!

Igår var sista träningen med tollargänget innan vi åker till landet. Vi träffade Lena och Cecilia här nere på "vår" fotbollsplan. Tanken var att låta lyra få vara passiv och mest köra med Pelle. En plan som jag inte riktigt lyckades hålla.. Men Pelle fick IF träna mycket, han är så duktig. Vi körde ett långt fritt följ, fjärr och inkallning med ställande.

Sedan fick lyra köra lite hon med och idag var hon totalt galen. Haha man har inte tråkigt med den tjejen iaf. Jag tycker ändå att när hon väl studsat av sig mellan momenten så klarade hon av att fokusera på själva momenten. Det fria följet gick hon bra. Hon lyckades skilja ut rätt på ställandet och läggandet. Inkallningen kapade hon mina ben och dum som jag var så la jag även en plats med henne. Vilket innebar att hon sprang upp flera gånger. Huvudet var helt klart inte med henne idag. Man såg att hon inte klarade att fokusera mer än kortare stunder. Vi avslutade bra iaf och nu är vi taggade på lite landet-vistelse! :)


Jaktkväll med taggad hund vid rådasjön

Idag trotsade jag och Lena huvudvärken och gav oss ut med hundarna till ett, för mig iaf, nytt ställa. Rådsjön vid Mölnlycke, jättefint ställe med både skog och sjö. Och för en gångs skull stod jakträning på schemat! 
 
Vi började upp i skogen. Blandade lite att själva kasta ut, att kasta ut åt varandra och att själva gå och hämta. Själva arbetet gick utan problem, hon är duktig den lilla tjejen trots den lilla träning hon har fått i jakten. Det vi behöver lägga fokus på är helt klart passiviteten. I vardagen och i lydnaden är det inga problem men när det var jakt som gällde gillade tjejen inte att vara stilla. Så ja, passivitet, passivitet, passivitet. Sjukt tråkigt och jag måste vara noggran mot mig själv att inte slarva med det. Om vi lyckas att träna det så kommer det gynna oss så mycket i framtiden. Skönt iaf att hon inte piper under jobb utan "bara" när hon kollar på. 
 
Sen körde vi lite i vatten också och sen ett kort sök med bara en dummie så att hon inte skulle kunna byta vilket hon har visat tendenser på innan. Hon är rolig dock för efter att hon har hittat dummien fortsätter hon söka med den i munnen, haha! knasig! men motivationen i söket är det ju inget fel på iaf :p 
 
För hundarna avslutades dagen med att de fick rejsa runt på stranden medan mattarna bara satt oh pustade ut. Fint att se dem ha så roligt tillsammans. Kasper var väldigt intresserad av Lyra idag så eventuellt är det löp på G. För oss tvåbenta avslutades dagen på Burger king med en välförtjänt middag. 
 
 

lite misslyckad skogspromenad och bra träning

Efter vila på måndag och en lugn förmiddag idag blev det lite mer aktivitet under eftermiddagen och kvällen. Efter att ha sovit hos Qvist åkte vi till årkärr för en liten promenad. Inte nog med att jag lyckades köra vilse påvägen dit och sedan, mitt i skogen, glömma bort viken av lederna det var jag följde (och alltså inte visste hur långt jag skulle gå). Jag insåg även efter ett tag att jag inte längre hade bilnyckeln på mig.. paniken... gick tillbaka och som TUR var låg den på stigen. Så glad för det...! I övrigt var det en himla fin promenad och hundarna trivdes!
 
 
 
Sedan åkte vi hem och mötte sedan upp Lena med Kasper och Anna med Java för lite träning här på hemmaplan. Det blev en väldigt trevlig kväll med bra blandning av tjöt, hundträning och hundlek då vi i slutet släppte alla så de verkligen fick släppa loss. Kul att se dom ha kul tillsammans! 
 
Vad gäller träningen så fokuserade jag på det fria följet. Gick på och testade henne lite i uthållighet och stärningsträning. Hon gick väldigt fint idag trots att hon var väldigt het på leksaken haha... Vi delade panen med ett kubbspelande och ett fotbolls/frisbee-spelande gäng men den störningen klarade hon bra. 
 
Vi la två platsliggningar och jag tycker hon ligger bra. Den andra vi gjorde gick jag längre bort (kanske 20 meter) och då kom hon först efter mig med en gång, kanske jag var utydlig eller något för sedan låg hon bra hela resten av tiden. 
 
 
 

En helg i Sunne och utställning

Efter vandringne fortsatte vår resa upp mot vårt sommarställe i Sunne. Där var vi fredag kväll- söndag lunch och huvudsysftet var för att ställa ut Lyra på SSRK´s utsätllning i just Sunne. Det var Lyras sista utställning i valpklass och det gick så fint så. Hon sköter sig så bra på utställning och jag blir så stolt! Hon fik en finfin kritik och vi blev BIR och BIS4. Som alltid är jag mest glad över kommentarerna över hennes fina attityd och temperament, den vinner över allt! 
 
 
 
I övrigt tog vi några fin skogspromenader och så fick hundarna bada. Ser fram emot längre fram i sommar när vi kommer vara på landet under en längre period, då ska vi verkligen njuta! 
 
 

Vandring i Tiveden

I onsdags till fredags åkte vi iväg till Tivedens nationalpark för lite vandring. Det var ltie lyxvandring då vi fick bäddade sängar och middagar/fruskot på vadnrarhem men så härligt att få vara ute i helt orörd natur. Hundarna trivdes såklart och skötte sig så fint. Och på kvällarna sov de gott! Några bilder från telefonen så länge, andra dagen ösregnade det så det blev inte några bilder tagna då.  
 
 

Träning på GMBK

Vi tränade med Lena och Anna igår, även fast det blev mest häng och hundsnack på plan. Men välbehöligt det med! Jag passade på att utnyttja mitt sällskap och bad de att gå omkring med sina hundar när jag och Lyra tränade utan koppel. Hundarna känner ju varandra och jag kunde vara avslappnad i att ha henne lös och även se över lite hur hon är när hon är lös tillsammans med andra hundar. OCh det gick ju helt prima! Bra rtäning för mig framförallt som är lite nojjig efter åren med Pelle. Lyra är ju inte alls miljöstörd så som Pelle var men jag är fortfarande lite kvar i de tankarna och ibland för feg. Men som sagt, jättenjd med att jag passade på att träna detta igår! 
 
Sedan tränade vi lite ställande under gång. Av läggnadet och ställandet har hon lite svårare för ställandet så vi har bestämt att fokusera på det ett tag framåt nu. Ett annat fokusområde blir platsliggningen. Kommer träna hakan i backan, fokus och att hon itne vickar över separat utan störningar, ensamma inomhus till att börja med. När vi kör "riktiga platsliggningar" vill jag jsut nu inte börja bråka med henne utan där ska hon bara ligga kvar och vara trygg. Och sen långsamt föra över den "snygga" platsen även in på de tävlingslika. 
 
Imorgon åker vi på vadnringsutflykt. Ser fram emot det! 
 
 

Nya områden

Det har inte blivit så mycket träning det senaste men desto fler fina utflykter och promenader! Vi har hittat många fina nya ställen hör i området som man kan gå i. Härligt!

Dagen har spenderats med att trimma ner Pelle till sommarfrissan igen. Senare ikväll ska vi möta upp Anna och Lena för lite träning. Ska försöka tänka ut en plan tills dess. Men tror vi ska köra platsliggning, svängar i FF och varför inte lite störningsträning? Men vi får se. Kan inte stanna så länge ikväll.

På onsdag åker vi till Tivedens nationalpark för några dagars vandring. Det ser vi verkligen fram emot!

 

Nya foton

Igår fick kameran följa med ut si skogen och jag passade på att ta lite fina porträtt på hundarna, mest på Lyra eftersom Pelle är i väldigt stort behov an en klippning haha. La även ut några dummies som de fick turas om att hämta. Duktiga! 
 
 

RSS 2.0