Tävla!

Jag är med och tävlar om att få ett skissat porträtt på Pelle, på: www.4fota.se

Instagram "ebbapelle"


cykeltur och lydnad

Igår tog vi en cykeltur runt sjön i närheten. Efter 44 minuter och 6 kilometer var vi hemma, glada och trötta. Pelle skötte sig jättebra! HAn springer lugnt och kontrollerat bredvid cykeln i kopplet och jag varvade också att han fick springa lös och även då är han avkopplad. Härligt! Att det småregnade lite gjorde oss inte ett dugg!
 
De båda hundarna (Pelle och Kalle) fick sig ett varsitt litet träningspass igår. Kalle fick träna på att sitta kvar och ligg. Han är duktig och lär sig fort men om det blir för svårt eller en för stor utmaning för hans tycke så ger han lätt upp, han är inte heller van vid så mycket träning så han orkar inte hålla igång lika länge som Pelle, vilket är förståeligt.
 
Pelle blev taggad när jag tränade med en annan hund så när det avr hans tur var han riktigt rolig att träna med! Vi körde Fritt följ (det gäller att passa på när han är i bra träningsmood..) med foku spå svängar och position. Gick jättebra, körde även lite fjärr som också funkade bra. Jag älskar när pelle är hans studsiga och galna jag i bland annt FF vilket annars inte är vårt favoritmoment.
 

.

Igår kväll gjorde jag ett sökpass med Pelle. Trampade upp en ryta på kanske 7x7 meter på ängen medan Pelle fick sig en platsliggning. Det tog ett tag att trampa upp det höga gräset och den ytan så platsträningen var det inget fel på iallafall!
 
Jag gömde 4 apporter i rutan och skickade honom. Nummer ett och två hittade han relativt snabbt och de två sista gick långsammare. Den fjärde gick jag ut tillsammans med honom och hjälpte honom eftersom vi var tvunga att gå tillbaka hem. Jag tyckte att han hade ett väldigt fint söktempo igenom hela passet. Lugnt och relativt metodiskt (kan ha berott på att han var trött också... hehe..)
 
 
Idag har vi spenderat mycket tid på en mysig gårdsauktion, sedan tog vi en promenad i skogen med morfar och Kalle. Pelle gick jättebra lös, jättemycket kontakt och klockrena inkallningar. Sen var det en inkallning han tvekade på och jag kopplade honom direkt. Det valet visade sig vara klokt då vi 10 meter längre fram stötte på en älgko och hennes två kalvar. Kanske 40-50 meter bort, dvs rätt så nära oss. De visade sig vara tevligt inställde och efter att ha kollat in oss och vi dem så vandrade de iväg bort. Otroligt vackra djur! Det blev en extra bonus på den annars mysiga promenaden!

Fototävling!

Jag är med i en fototävling här. Tävla ni också! :) eller inte så blir det mindre konkurrens... hehe ;)

.

Sorry för den låga uppdaterigen, Det är svårt att hinna med allt som ska göras. Idag skiner solen för första gången på ett par veckor, skönt!
 
Igår la jag ett spår åt Pelle i ösregnet. Det gick inte alls vidare bra trots nya snitslar, han var helt virrig, jag tappade bort mig och vår slutapport, nämligen bollen, var spårlöst försvunnen... Dock förklarade det sig efteråt då det visade sig att morfar och Kalle hade gått igenom spåret bara en liten stund innan vi gick det och att Kalle hade hittat och såklart plockat upp bollen. Men vi tycker om dem ändå! Idag kanske jag lägger ett spår var åt dem ;)
 
 
Igår kväll tog jag en fotorunda på ängen. Solnedgågnen var fantastiskt och förutom att jag och Pelle fick träffa herr räv på riktigt nära håll fick jag ett par fina bilder.
 
--- BILDERNA VILL INTE SAMARBETA NU MEN DE KOMMER FÖRHOPPNINGSVIS UPP SENARE..---
 
 

8,5 km i de värmlandska skogarna

Vi åkte ivåg runt ettiden till vad vi tänkte en liten promenad på nytt ställe. 6 timmar senare kom vi hem, helt genomtrötta. De utlovade 8 kilometrarna tog en bra stund längre tid än vad vi hade räknat med. Men det var en otroligt fin vandring vi gjorde, underbar natur med omväxlande terränger. Allt från stora öppna fält till mosstäckta skogar och små tjärnar. Med några korta lunch-, fika- och badpauser orkade alla gå med ett bibehållet glatt humör! :)
 
Med på turen följde även Pelle och, nytillskottet Kalle. Kalle är min mormor och morfars nya hund som ni förhoppningsvis komemr få se mer av. En omplacerad Labbekille på 3 år. Pelle och Kalle har vant sig vid varandra och även fast de inte leker särskilt mycket så accepterar de varandra bra och jag tror de uppskattar varandras sällskap. Pelle fick springa lös hela promenaden. Skötte sig som vanligt underbart! Kalle de sista 2-3 km i och med att vi inte är säkra på hur han beter sig lös. Det gick dock super och han skötte sig jättebra.
 

Marma 2012

okej om jag ska ta och försöka sammanfatta veckan på marma lite kort... Det har varit full fart från morgon till klädd, vi har gått klädda i uniformer från tidig morgon till kvällen, vi har lärt oss marschera och vi har sovit i tält. Och vi har såklart ögnat oss en hel del åt hundarna!                                                                                      
 
Pelle har sovit i ett hundstall under veckan. Han fick ett eget litet bås där han trivdes rätt så bra. Han kunde koppla av och brydde sig inte särskilt när andra hundar skällde eller så. Det var skönt att kunna lämna honom och veta att han hade det bra. 
 
Vi tränade mycket med olika lektekniker för att hitta hundens motivation, även lek med figurant och sedan figurantpåvisning. En dag körde vi funktionell lydnad där man skulle gå en bana inomhus med lite olika hinder och en dag var det spår på schemat. Pelle skötte sig strålande på alla dessa aktiviteter och nu har vi kommit hem fulla av inspiration!
 
En natt åkte vi ut med terrängbilar och hundar (Pelle tyckte bilen var ltie underlig men satt lugnt och stilla) ut i skogen där en natt i fält väntade. Vi satte upp våra egna knäppetält (liknar vindskydd)  där vi sedan fick sova tillsammans med hundarna. Pelle tyckte det var mysigt att ligga i tältet och ha lite uppsikt, under natten började han dock vakta mig när det pratade eller gick folk utanför. Jag dämpade honom men la ingen större vikt på att "bestraffa" honom då det kändes lite tryckt också. Nej för våran del kommer det absolut bli fler nätter i tält" supermysigt :)
 
Vi fick även en hel del intressanta föreläsningar om allt från foder och sjukvård till hur det är att jobba som soldat i Afghanistan och om hur ett certprov går till. Väldigt lärorikt!
 
Vad jag är väldigt glad över är att han jobbade på så pass bra trots att det var ett antal löptikar med på kursen. Han var rätt så nosig på promenaderna men fram till sista dagen lyckades han samla ihop sig och genomföra sin uppgift ändå. Det hade jag inte trott om honom!
 
Både på vägen upp och ner från Marma var det tåg som gällde. Många olika byten och en hel del väntatid mellan. Pelle förvånade mig och visade sig vara aldelles kolugn under alla resorna. La sig självmant ner nästan med en gång i tåget oavsett om det fanns mycket eller lite plats och oavsett hur stökigt det var. Till och med när 8 stora hanhundar fick dela på en liiten kupé la han sig ner och somnade medan många av de andra skällde ut varandra, älskade knashund ♥       
 
Ett otroligt bra läger, härliga kursdeltagare med fins och duktiga hundar och fantastiska och engagerade instruktörer! Nästa år kommer vi garanterat tillbaka till steg två på Marma!
 
Tog bara med min systers lilla kamera så jag kunde ha med den lite hela tiden, därför är inte kvaliten på bilderna så väldigt bra...                                                   

Hemma!

Nu är vi hemma och har hunnit vila i någon dag. Ett större inlägg med massa bilder kommer senare ikväll när vi har kommit fram till Sunne igen. Och Pelle, han bara sover och sover :)


Uppladnning

De senaste dagarna har träningen i stort sett varit nere på noll. Vi är tillbaka i Gbg nu och spenderar tiden med att mest bara slappa och ladda upp oss inför Tjänstehundslägret på Marma dit vi åker imorgon. Tåget går från centralen kl 8 och efter ungefär 7 timmar är vi förhoppningsvis framme på Marma, Gävle. Det ska bli himla kul att komma iväg på lite nya äventyr och jag hoppas vi kommer tillbaka om en vecka full av nya idéer och inspiration!

Jag kommer alltså inte kunna blogga under den närmaste veckan men sen kommer vi tillbaka!

Äventyr med nya kompisen!

Ojojoj vilken förmiddag! Vaknade med solen och tillsammans med vår nya kompis, cykeln, begav sig jag och Pelle ut på äventyr! Vi började med att värma upp lite genom lite löst spring och rastning på parkeringsplatsen. Jag lämnade Pelle att vakta cykeln medan jag gick ett litet spår. Sedan var vi påväg igen!
 
Satte mig på cykeln och cyklade längs landsvägen med Pelle på en fin position vid min sida, Ibland drog han lite i kopplet men rättade sig rätt så snabbt när jag sa till honom men allra oftast sprang han på riktigt riktigt bra! Efter ungefär 10 minuter av lugn cyklning  var vi framme vid vårt mål, den övergivna stranden!
 
Här är nästan aldrig några andra personer så jag och Pelle har gjort den till vår strand. Än sålänge är det bara Pelle som badar men han verkar himla nöjd med det också. Oj vad han tycker det är roligt och idag förbättrade han faktiskt sin simstil en aning :) När vi (Pelle) hade badat, svalkat av sig och ätit ett litet tuggben satte vi oss på cykeln och cyklade hem igen. Han skötte sig lika bra på hemvägen. Så himla roligt!
 
Väl hemma blev det packning och lite lunch innan jag kunde gå spåret. Det blev då drygt 2 timmar liggtid, inte riktigt meningen. Så värst bra det det inte heller. Det var mest flams och okoncentration från Pelles sida. Han var rätt så trött redan innan och med solen mitt på himlen var det varmt och jobbigt. Det avr int eriktigt våran spårdag helt enkelt. Däremot tog han den enda apporten himla bra och sista raksträckan som bytte teräng och gick in i skogen gick också bra! Det gäller att se de positiva sidorna, haha!
 
Nu har vi suttit i bilen i några timmar och snart är vi hemma. Nästa vecka ska jag och Pelle upp på läger på Marma och veckan efter är vi tillbaka i Sunne igen :)

Sök och ny cykel!

Under de senaste dagarna har vi inte gjort särskilt mycket. Lydnaden har gått såpass dåligt så vi har bestämt att ta en paus med den fram till Marma dit vi åker på söndag. Istället har vi sysslat lite med apportering, lite spår och lite sök.
 
Idag gjorde vi till exemepel ett par sök i vårt garage, som mer används som redskapsbod. Ett perfekt sökställe med mass prylar och många gömställen för den lilla bollen. Pelle var väldigt duktig och hittade den alla gånger, utan att ge upp eller be mig om hjälp!
 
Igår var vi på loppis och hittade en fin, billig gammal herrcykel. Eftersom vi inte har någon cykel här på landet köpte vi den och denna dagen har mestadels gått åt till att fixa i ordning den. Däcken har bytts ut och pumpats. Kedjan har smörjts och oljats och styret har höjts. Till slut blev den riktigt bra och jag och Pelle tog premiärturen på parkeringen.
 
I början fick Pelle springa lös medan jag cyklade för att han skulel få vänja sig vid den och förstå att man inte behöver stressa upp sig när matte sitter på den, något han har gjort innan. Detta gick super! När vi cyklar på riktigt sen vill jag ha honom på min högre sida så när han hade vant sig tränade vi på det med, kopplet på och jogga lugnt och på cykelns högra sida. Inga problem tyckte Pelle. Härligt! I sommar blir det förhoppningsvis en hel del cykling och vi kanske kommer iväg på lite längre utflykter också. Och väl hemma sen blir det kanske lite fler cykelturer då också. Extra roligt då det finns några eventuella planer för nästa sommar, spännande spännande!
 
Ungefär såhär har vädret sett ut i Värmland de senaste dagarna ;)
 

spår och godis

Imorse var vi ute och sprang igen. 2,7 km på en bättre tid än förra gången, härligt! Pelle var duktig och sista biten fick han springa lös innan vi började varva ner. Sedan åkte vi direkt till stranden där han fick svalka av sig i vattnet. Åh vad kul han tycker att det är att bada när man kastar exempelvis en tennisboll! Idag simmade han till och med ett antal meter för att nå bollen. Inte för att han har världens snyggaste simstil men han gjorde det! Men sättet får vi träna på...
 
Senare under kvällen la jag ett rätt så svårt spår. 3 relativt snäva vinklar och 2 lite mer runda. 3 stycken träapporter och en boll i slutet. Jag skulle tippa på runt 500 meter. Liggtiden fick bli ca 1,5 h och han gick spåret i sele och lina. Han jobbade på jättebra den första delen med 2 vinklar och 2 apporter men sedan skulle han över den lilla stigen och då blev det svårt. Han virrade bort sig en aning och jag valde att hjälpa honom på rätt väg, han tog upp spåret igen och jobbade sig igenom hela. Men efter stigen hade han inte alls samma intensitet eller glöd som tidigare, han tappade det lite trots att han höll sig kvar i spåret och spårade bra både med vinklar och apporter.
 
Det här spåret var ju både längre och svårare än vad vi har gjort innan så jag tycker han gjorde ett toppenjobb! Sen kan det mycket väl vara så att en orsak till varför jag upplever honom lugnare är för att jag hade lina på honom och alltså gick flere meter längre bakom honom än vad jag brukar. Då blir det ju inte samma tryck i linan. Men detta är nog bara en del av det hela. Vi ska jobba mycket med spårkonditionen så att han orkar hålla igång under längre spår!
 
Sist men inte minst ställde jag mig och bakade hundgodis. De jag har skrivit om här tidigare. Efter lite hjälp från både Ella och lite kusiner blev de klara och jag och Pelle kan nu nöjda, glada och trötta, gå och lägga oss!
 

RSS 2.0