agility och kursavslut

Igår var det agilitytävling på klubben. Jag och Tilda var anmälda som funktionärer så var där från klockan 9 och bar hinder, tog tiden på de tävlande och skrev in resultaten i datorn. Jag och Pelle kör inte agility för han stressar upp sig väldigt lätt på just agilityplanen. Kanske kommer vi träna lite mer när han är lite äldre så han får lite tid att mogna och samla sig. Även om många tycker att agility är väldigt roligt så är det ingenting jag käner att jag och Pelle måste syssla med över huvud taget. Men oavsett om jag tränar eller inte så var det väldigt trevligt att vara en heldag på klubben och se så många duktiga ekipage, samt att kunna vara till hjälp.
Efter många timmar runt agilityplanen tog vi en liten paus och höll vårat sista kurstillfälle för terminen. Det var så mycket folk på planerna så vi tog en gemensam promenad runt militärfältet och körde lite olika övningar och tävlingar. I slutet fick våra duktiga elever visa upp en konst som de hade lärt sina hundar och så fick alla diplom. Vi har tyckt att det har varit väldgt roligt och givande att hålla kurs och se hur ekipagen verkligen har utvecklats. Förmodligen är vi tillbaka som instruktörer nästa år igen!

Träningstävling i 2an!

Ojoj, det är verkligen full fart här så det är svårt att hinna med bloggen också. I fredags var jag och Pelle och tävlingstränade på GMBK, det var en uppföljning till lydnadshelgen för några veckor sedan. Jag körde klass två och det avr första gången jag och Pelle kedjade mer än ett moment efter varandra bland tvåans moment. Men det gick bra! Det var en väldigt bra arrangerad "tävling" och vi hade både skrivare och doamre, så vi fick riktia poäng. När vi kom fram till klubben så samlades vi för lottning, vi fick numer 1 så efter att klass 1 var klara var det bara för oss att gå ut på plan och köra vårt bästa.
Det fria följet kändes jättebra, pch vad skönt det var attt gå utan att behöva hålla ordning på ett koppel också, haha! Pelle var med mig, tappade lite kontakt och satte sig lite snett men han hade en bra attityd genom hela och det är jag väldigt nöjd med. Och jag tycker det känns bättre att han en hund som går för långt fram av glädje och förväntan än en hund som går och sackar efter för att den tycker det är tråkigt.

Man säger att det krävs 1000 skick till rutan för att hunden ska kunna momentet. Jag och Pelle had ekanske gjort 20-30 stycken. Så jag förväntade mig inte riktigt att han skulle fixa det på tävlingen. Första skicket sprang han ut men hittade ingen ruta, sen så fick vi ett nytt försök och då klarade han det, egentligen borde vi ju fått en nolla men eftersom jag fick en andra chans blev maxpoäng 5 istället. Så det är jag supernöjd med!
Pelle tycker apporten är väldigt rolig så han sprang ut bra och tog apporten (med de obligatoriska pelle-skutten såklart) och sedan sprang han tillbaka till mig emed en rund lov bakom mig, haha! Sedan kom han på att han skulle lämna tillbaka den också så då skyndade han sig in i position igen, haha! Charmig var han iallafall!
Läggandet, inkallningen och hoppet är inte så mycket att skriva om, det kändes bra och såg bra ut.
Lite surt var det dock i slutet, på fjärren, vårat favoritmoment. Pelle brukar vara jätteduktig på detta men idag låg han bara ner, trots mina försök att få honom att sätta sig, suck suck... Vi får börja träna deta i slutet av våra träningspass nä rhan är lite tröttare. För jag tror att han helt enkelt var väldigt trött här och inte riktigt orkade fokusera sig på uppgiften. Tråkigt efersom detta annars ser jättesnyggt ut. När vi tränade eferåt var det inge problem.
Sist på schemat var platsen. Jag tror egentligen inte det är bra för Pelle att köra platsen sist för då är han mentalt trött. Det kan leda till att han inte orkar fokusera på att han ska ligga lugnt och stilla och istället oroa sig för vart jag tog vägen och vad all aandra hundar gör. Men idag klarade han det bra, lite oroligare än sist men han låg iallafall. Hunden bredvid honom reste sig och gick några steg så lite störning blev det också. jag 30 meter bort i 3 minuter - en 10 helt enkelt!
Totalt blev då detta 149,5 poäng och jag kan inte vara annat än supernöjd. Eftersom vi inte har tränat mer än varje moment för sig till att gå ut och genomföra en totalt tävlingsmässig träning utan något godis eller leksak eller så. Pelle hängde ihop genom hela tävlingen, förutom platsen där han var lite för trött. Men han var verkligen med mig och brydde sig inte om vad som hände runt planen, underbart! Snart blir det riktig debut i tvåan, woo!
(Bilderna är inte från tävlingen utan från träning på hemmaplan i förrgår)

Maja! <3


min lilla dummmis

JA en riktig liten dummis är du Maja... Vi var ganske redo och riktigt taaggade över dagens tränings tävling på gmbk som arangerades av helgkursen ydnads klass 1-2. Men då skulle maja själv klart bryta sig in i matlådan och äta till hon bokstavligen skulle sprika. Så när vi kom hem så var det inte en glad matte.. eller en glad Maja. Så vi fick skippa lydnadstränings tävligen och ta det lungt och gå många små , korta promenader. stakan är var helt häning och förkrossad, skit ont i magen har hon.. och fiser gör hon .. blää ... Men vi hoppas att hon blir bätte tills i morgon. för då!! är det dags att tävla.. förhoppnings vis vårt sista i ettan..

Vi åker dig i alla fall och om Maja mår piss så får det va..




Rutan!

Efter massa tips från både var lydnadskurs och lydnadshelgen vi gck så har vi nu bröjat träna rutan lite mer seriöst. Vi har inföskaffat oss en varsin liten smal targetpinne och med lite korv på blir de mycket spännande enligt hundarna. Vi kör på mycket lek inne i rutan, skick från all amöjlig ahåll och avstånd och 9 gånger av 10 ligger det en godis på pinnen. Om det nu ska krävas 1000 skick innan det sitter till 100 % så ska vi allt nå dem! När det gäller Rutan-träning ska vi inte ligga på latsidan utan försöka sätta upp en ruta vid varje träningspass och göra ett par sick iallafall! 
Var ute och tränade lite igår och så här såg det ut då, tyckte han var lite trög men annars är jag nöjd med de båda skicken, älskar hans små skutt ut från mig men jag undrar om man kanske får avdrag för det...? Någon som vet? :)

Träning, Träning, Träning!

I tisdags var vi på lydnadskurs. Maja har slutat löpa nu men enligt Pelle luktade hon väldigt spännande ändå så han kunde inte koncentrera sig över huvud taget inne på planen. Han pep och gnällde och hade ingen kontakt med mig alls. Jag ville inte börja bråka med honom och bli irriterad så efter en liten stunds försök inne på plan satte jag honom i buren. Där fick han snällt ligga hela kurstillfället och skylla sig själv, haha! Jag gick med Tilda och Maja runt de olika stationerna och lyssnade på alla tips och assisterade så gott det gick. Såklart var det tråkigt att inte kunna träna med sin egen hund men i den situationen var det lika bra att han fick ligga och vila istället. Både för min och för hans skull.

Efter att kursen var slut gick vi ut på fältet bredvid planerna och la ett varsitt spår åt hundarna. Pelles spår var runt 150 meter med 2 vinklar och 3 apporter. Majas spår var längre, runt 600 meter, massa massa vinklar (kommer inte ihåg hur många, men jag blev snurrig när jag gick det så det var en del, haha) och 6 apporter.
När vi var klara fick Pelle börja och jag trodde ändå att det skulle kunna gå bra, men aj så fel jag hade. Han var virrig och kunde inte bestämma sig vart han skulle vara, for fram och tilbaka över spåret och hittade inte en enda pnne av sig själv. Ängen där vi la spåren var lite mer en sump/lermark än en äng så det kanske hade en bidragande faktor till varför det blev sm det blev, eller så hade vi bara en dålig dag!
När det var dags för Maja att gå sitt spår hade det blivit riktigt mörkt och jag som stod vid sidan och skulle se på såg inget mer än bara en mörk äng. Det enda tecknet jag fick på att Maja och Tilda faktiskt var kvar därute var det glada berömmet varje gång Maja hittade apporterna, för det gjorde hon, alla 6! Duktiga Maja!
Igår var det onsdag vilket betyder öppenträning på klubben och vi var såklart där! Vi började med att ha ute Pelle under skotten och sedan fick han även öra platsliggningen. Jag stod ca 10 meter bort. och tiden bara gick och gick och... gick.. Han låg bra, stilla och framförallt lugnt under hela platsen. Efteråt tittade jag på klockan och vi hade legat i 6-7 minuter, oj vad långt det kändes som. Är himla stolt över Pelle som klarade det! För några veckor sedan hade han legat och jagat upp sig mer och mer men nu låg han lugnt och stilla, han är lite mer van vid siuationen och vet att jag kommer tillbaka om en stund.
Efter platsen bytte vi plats på Pelle och Maja så hon också fick lite träning, sen bytte vi igen och sedan kunde Pelle träna samtidigt som Maja, skönt! Han var lite seg i början men efter ett tag släppte det lite och det blev lite mer fart i honom. Vi tränade på rutan, fjärren och linförighet. Prio ett just nu känns verkligen som att det är uthålligheten! han blir så trött så snabbt, det måste vi jobba med! I slutet testade vi på slalomet och trots att det kanske var ett halvår sedan sist så klarade han alla 12 pinnarna lika snabbt som riktiga agility-border-collies!
Innan vi åkt ehem fick hundarna leka av sig i skogen och oj vad de sprang. De har inte fått leka tillsammans på över 3 veckor på grund av Majas löp så det tyckte de var riktigt roligt!

Tävling!



Klicka på bilden för att komma till tävlingen!

På önskelistan



Så fina, fina saker...

Träning i rudalen

Japp nu har vi kommit i väg och tränat i rudalen, Maja är inte så rolig när hon löper, det är nästan som om hon  faller tillbaka i ålden... Mammig, okonsentrerad och så. Men det gick ganska bar. Vi körde rutan och hon var riktigt duktig! Och sen apoteringen, jag har haft lite problem med att hon tuggar på baporten ;) men inget sån, så jag är riktigt nöjd. Nu är det bar konsentrationen som ska upp på top igen. Men det fixar vi lätt! ;)
Och som extra störning, så hade vi två st fottbolls macher på planerna brevid som är extremt bar störning med tjande och bollar som flygger här och där! Men Maja brydde sig inte.  

Allt flyter

Nu flytter allt på så bra. Moppe köppt, förarintyg klarat, förbättringar för mig själv i skolan. Det är mycket bra nu. Maja har slutat löpa och är på bättre humör, dock har hon tappat lite "kondition" när det gäller tränandet men det gör inget, det fixar vi snabbt upp igen! ;) Toppendo!
Nu är det bara cyckeltjäran som behövs fickas! Japp ja bra all kommer att bli! 

Apportering

Igår gick vi ner till ängen och körde lite apportering. Pelle tycker det är himla roligt men jag vet inte riktigt hur "man ska" göra så improviserar lite bara, haha! Men Pelle är duktig!



När vi kom hem igen fick han äta lite rester av ostkaka och grädde, lite fett mår han inte dåligt av! :)

Vila

Igår hade vi en riktig vilodag här hemma. Men idag är vi redo för ännu en kväll på klubben, lydnadskurs står på schemat och riktigt gott godis är inköpt!



Lydnadshelg

Under hela helgen har vi i stort sett bott på brukshundklubben. Vi har haft en riktigt bra lydnadshelg med duktiga och inspirerande instruktörer och härliga kursdeltagare och hundar. På fredagen var det några timmar på kvällen där vi hade lite teori samt lite "uppvisning" utomhus där man fick visa ungefär vad man låg. På lördagen och söndagen var vi på kurs från 9.30 till 16. På lördag kväll åt vi middag tillsammans på klubben och på söndag kväll höll vi våran egna kurs för Ghu. Fullt upp men underbart!


Vår "lägerplats" under dessa dagar.

Detta var då lydnadshelg klass 1-2. Jag fokuserade mest på momenten i tvåan. Rutan, Fjärren, apporten och hoppet. Sen så tänade vi också mycket kontakt och position. Pelle har utvecklats otroligt mycket de senaste veckorna. Då var han lättstörd och hade svårt med mattefokus när det fanns andra hundar i närheten. Under helgen gick vi omkring på plan och tränade utan koppel trots hundar runt omkring, en inkallning från ena hållet och agilityträning på andra. Det är en en himla skön känsla att veta att det faktiskt går, ävens fast det säkert kommer komma bakslag så är det fullt möjligt. Det var också himla skönt att träna när man inte behövde hålla full koll på vad resten av hundarna på plan sysslade med utan kunde fokusera på sig själ voch sin hund utan att vara orolig att han sticker.



Det var ett väldigt bra upplägg under dagarna, två träningspass varvat med teori och allmänt hundsnack. Vi fick mycket individuell hjälp med och vi fick med oss massa bra tips och ideer att träan på hemma. Vi planerade också in en träningstävling om ett par veckor. På söndagen var Pelle väldigt trött så vi fokuserade på kontakt och position. Vi la en platsliggning per träningspass vilket blir 4 platsliggningar. Pelle låg bra på allihopa. Jag stod inte 30 meter bort och det var inte 3 minuter men det var ändå samma situation och jag tror att det är just mängdträning han behöver för att lugna ner sig lite. Väldigt nöjd med det. Hade med mig kameran båda dagarna men glömde simkortet i datorn på söndagen... Men lit ebilder blevd det iallafall!




En anoulunda promenad

Eftersom Maja är halt och löper, så blir det Kajsa som är i fokus.
Jag, Kajsa, Pelle och Ebba tog en promenad till Saltholmen, snarare spårvangen ;)
På vägen köpte vi pizza, den åt vi på en liet sten ö i vattnet. Mycket mumsigt.




























Sen tränade Ebba och Pelle lite.


Löper och Söper



Både jag och Maja har det svårt nu... Naj mest Maja. Hon löper och är halt...
Mest tappar vi på träningen, vi kör enkla "valp" övningar och gör lite småaktivering.
Men det mest jobbiga är att hon inte kan föjla med på saker och ting. Vi skulle ju tävlat i Måndags men det var vi tvungna att hoppa över. Nu i helgen har lydnadskursen börjat och den får hon inte vara med på, så Kajsa bilr reserv, men det är ju ioförsig bra för då kan vi börja lite bättre på vårt mål, "tävla i lydnads klass 1". Ja vi har börjat med grunderna.

Så Maja får var hemma och ta det lungt. Det blir korta promenader och trosa.

Nästa blir en hane, det är säkert, en Oliver blir det! ;)

Inför appellstart!

Nästa tävling för mig och Pelle kommer förmodligen att bli en appelltävling. Vi satsar ju mest på lydnad och brukset så nu när vi har fått vårt LP tänker jag att vi kan bli uppflyttade från appel innan vi kör tvåan. Jag tittade runt lite på SBKtävling och hittade en appeltävling på orust den 5e maj. Problemet är att anmälningstide ngår ut på fredag och det är inga anmälda... Men jag tror jag anmäler mig ändå så får vi se vad som händer. Jag skrev en liten sammanfattning av vilka moment det är i appellen och vad vi kan och behöver träna mer på.



Spår - Nu var det ett tag sedan vi spårade men senast så var han välddigt duktig. Jag behöver jobba med att få honom att tagga ner lite och jobba med näsan längre ner i spåret samt att han ska älska apporterna och plocka upp och ge dem till mig. Vinklar och sådant klarade han fint så egentligen tror jag bara att om vi spårar regelbundet så kommer det gå ganska bra.

Budföring - Detta momentet är jobbigt, Pelle stessar upp sig så jäkla mycket. Iallafall när det är jag och Tilda som tränar eller någon annan som Pelle känner. Han tappar kontrollen och kan inte riktigt tänka. Här måste jag jobba sakta men säkert, jag ska belöna honom väldigt lugnt, att springa räcker gott och väl till honom. Men detta momentet är helt klart det jag är mest orolig för.

Platsliggning - Är inte säker på att han skulle klara det i dagsläget. Han fixade ju etans men jag är osäker om han hade gjort det om det var en minut längre och jag hade stått ytterligare 20 meter bort. Men vi ska träna detta massor, vi kommer lägga en plats så ofta vi får tillfälle så att Pelle vänjer sig vid situationen.

Linförighet - Detta momentet kan vi, sne går det ju såklart alltid att förbättra men i dagsläget har vi en bra linförighet.

Framförgående - Detta har vi knapt tränat någonting på. Tränade lite förut men antagligen har han glömt det.. Men det ska bli roligt att träan nya saker så det ser vi fram emot. Tror absolut vi fixar det till Maj.

Läggande under gång - Vi fick ju en tia på det i måndags så det kan vi, skulle önska ett lite snabbare läggande men detta momentet fixar vi.

Inkallning - Detta går också bra

Apport - Borde inte vara några problem, han skulle kunna ta något extra varv med den, tugga eller ha ett slarvigt grippande när han kommer i fart men egentligen tror jag inte det. Hur som helst tycker han att det är himla roligt och det är det som är viktigast!

Hopp - Borde inte vara något problem här heller, det kan vi!


2 år! ♥

Igår var det som sagt ingen vanlig dag för igår fyllde Pelle två år. Detta firade vi såklart men matte är ganska så sjuk så vi tog det lugnt inomhus. Tilda och Maja kom och firade med oss, vi gjorde pannkakstårta som vi dekorerade så fint så. Den blev mycket uppskattad, både av oss och av Pelle.
 


Mums!

'

Sen så fick han massa presenter av Maja och Tilda också, massa ben och "texasöron" till våran älskade texashund!



Sen kunde vi inte låta bli att mysa massa med honom också, Pelle hade nog inte haft något emot åt att vara nårga storlekar mindre så han kan få plats i famnen lite enklare. Han är världens myshund! ♥

Senare på kvällen förvandlades hans svans till en elefant, fråga mig inte hur... ;)

 
Grattis på födelsedagen Pelle! Vi älskar dig! ♥♥♥

Trött Pelle

Igår efter tävlinggen var Pelle riktigt trött,  inte ens när han fick en filt över sig brydde han sig, han sov lugnt vidare. knashund!

 Tittut! 
Sömnig men charmig Pelle


Idag är det en väldigt speciell dag, men det förtjänar ett eget inlägg och det kommer senare under dagen.

LP1

I morse gick vi upp tidigt för att åka iväg till vårgårdas schäferhundklubb och deras lydnadstävling. Det var bara jag och Pelle som tävlade för Maja har börjat löpa, men Tilda var med och hejjade på oss iallafall! Det var en ganska liten tävling, 4 stycken anmälda i ettan och 4 i tvåan. Vid lottningen blev jag nummer 4 vilket jag var  väldigt nöjd med. På platsliggningen fick vi vara längst ut och Pelle behövde bara ha en hund bredvid sig. Vi gick ut på plan och la ner hundarna. Pelle läg kvar under hela momentet och vi fick en tia, underbart! Han haded lagt sig lite snett inåt och hunden bradvid hade lagt sig snett åt andra hållet så de låg nästan mot varandra. Ett tag låg de och stirrade ut varandra och Pelle var verkligen sugen på att hälsa på den, men efter ett tag släppte han kontaken och jag kunde andas ut igen. En 10a.

När jag tränar platsliggning med Pelle brukar jag belöna honom ganska mycket efteråt, detta leder ju till att han har höga förväntningar efter en plats. Han stojjade därför upp sig lite väl mycket och än en gång var jag tacksam över att vi var sist. När domaren kom var han relativt lugn och han reste sig bara en gång när domaren skulle hälsa på mig. Sedan satte han sig igen och själva tandvisningen var inga som helst problem. en 9a blev det.

Sedan fick vi vänta en stund då klass 2 gjorde platsliggning och sen de ekipage somm var innan mig. Pelle fick sitta i bilen ett tag medan jag var inne och värmde mig (nämnde jag att det snöade konstant?) men jag tog ut honom i bra tid så körde vi lite kontakt och positionsövningar innan vi fic kgå ut på planen igen. När jag satt och väntade på min tur så verkligen längtade jag ut på plan. Det var alldeles för länge sedan vi tävlade sist!

Linförigheten är jag nöjd med. Det är helt klart det bästa han har gjort under våra tävlingar men han kan bättre. Men jag ska inte klaga, han hängde med bra i svängar, halter oc h tempförändringar och jag sa bara kommandot fot när vi började gå första gången. Bara en gång alltså och det klarade han bra. En 8a fick  vi på den med kommentaren "växlar position, mer tempo önskas"

Läggande under gång
var inga som helst problem. En 10a!

Inkallningen är jag också väldigt nöjd med. Han kom i full fart och ha ninte riktigt bromsa in utan kom bakom mig en bit innan han vände upp och satte sig bredvid. Men han hoppade inte upp på mig så jag är nöjd med våran 9a. Kmmentaren var "avslut"

Ställande under gång, inga problem här heller. En 10a!

Apporteringen fick vi en 10 på. Men jag är inte särkilt nöjd med den faktiskt, han tog den knappt och när han höll den var det inte med glädje utan mer för att jag hade sagt det till honom. Vi har övat mer på tvåans apportering och den tycker han är mycet roligare.

Hoppet är ett moment vi brukar få väldigt bra poäng på (10or) men idag så var det någon som öppnade den gnissliga klubbhusdörren precis när han hade hoppet ovilket gjorde att han tappade koncentration och fokus på mig. Han tappade bort dig och kom inte in i utgångsställning utan fastnade någonstans halvägs. Denna fick vi alltså bara en 7a på med kommentaren "avslut, svårt sätta sig"

Helheten blev en 9a och det är vi ju självklart nöjda med!

Totalt blev då detta 182 poäng vilket resulterade i en tredjeplacering, ett förstapris och vårat efterlängtade LP1. Jag tyckte att Pelle hade en härig attityd genom hela programmet, han orkade med och var koncentrerad på sina uppgifter. JAg kände mig också säkrare på plan. Jag tänkte inte att han kanska skulle se en hund utanför plan eller att ha nskulle springa iväg från mig. DEt fanns inte i huvudet. Vi kändes som ett team sdom jobbade tillsammans med samma mål. Åh vad vi har kämpat och med tanke på att Pelle fyller två imorgon hade vi väl knappt kunnat få ett bättre avslut på detta året. Underbara Pelle! ♥


Nu ska vi fortsätta framåt! Vi klarar det mesta tillsammans! ♥

Sammanfattning och Glad påsk!

Under den senaste tiden har det hänt väldigt mycket och vi har varit väldigt dåliga på att blogga, ber om ursäkt för det. Jag orkar inte skriva om allt vi hittade på så det blir en genomgång med bilder istället. Nu är det påsklov så vi har en vecka med massa hundaktiviteter, foto och bloggning framför oss. Det här har vi alltså gjort uner de senaste veckorna... :
åkt buss...




miljötränat...



Promenerat...



Fotat...



Grillat för första gången...



Tränat på klubben...



Chillat vid havet...



Haft loppis...


Tränat lite mer...


Varit allmänt coola... ja, pelle iallafall!




åkt skottkärra...


Slappat lite...


Byggt en cykelkärra...



Åkt cykelkärran...(mer info om den kommer senare)


Trängts lite...



Det var lite kort hur vårt liv har sett ut de senaste veckorna, nu ska vi uppdatera oftare! Glad påsk till er alla!

Barnbus

Nu på kvällen var vi iväg på middag hos våra kusiner, Pelle fick såklart följa med! Han skötte sig väldigt bra, i början var han lite vimsig men lugnade sig ganska snabbt. Han älskade även all uppmärksamhet från familjens yngsta!

Att jag hittade den första fästningen på honom var däremot inte lika trevligt...


Tävling!



Jag är med och tävlar om en 1,8kg hink med valfritt hundkex, hemlevererat från MERADOG.
Var med du också, läs mer hos pshundar!


RSS 2.0