Vittring - film

Här händer inte mycket i hundväg. Skolan är värre än nånsin och det är knappt så man ser något slut i allting. Det är tur att våren verkar vara på väg iallafall, igår var det så soligt så jag till och med bytte jacka och gick utan vantar. Skönt!
 
 
Idag har jag suttit och skrivit hela dagen och för att samvetet inte skulle må för dåligt körde vi ett litet vittringspass. Jag filmar kasst men jag tycker att han är duktig. I vissa av fallen ser det ut lite som han chansar men jag tror faktiskt inte han gör det. Som man ser i sista delen är han rätt noggrann innan han väljer ut vilken han ska ta, han använder sig faktiskt av sin näsa. Duktig kille! :)
 
 

en liten obetydlig händelse

En egentligen helt obetydlig liten händelse. När vi var ute och fotograferade igår hade vi lagt hundarna vid en stolpe. Jag la Pelle ner för att han skulle vara lite lugnare. När vi hade fotat en stund kommer en fin bordercollie och ska gå förbi. Jag tänker inte så mycket på det utan blir mest nyfiken på hur Pelle ska reagera, för de går bara någon meter ifrån honom och jag är 5,6 m åt andra hållet. Pelle tittar lite men har inga tendenser till att resa sig eller hitta på något annat. Hunden går föbi och vi förtsätter fotografera. När vi senare går därifrån ser jag att Pelles koppel inte alls ligger runt stolpen utan helt löst bredvid.
 
Är säker på att han hade hanterat det annorlunda om jag visste att han var lös. Fast då hade jag kanske inte ens testat honom... Tänk vad mycket våra känslor spelar roll och jag vet att om bara jag får ordning på mig själv är han en toppenhund!

 

Årsmöte och duktig träningskompis

Har spenderat ett antal timmar av förmiddagen på klubben utan hund, det var nämligen dags för årsmöte. Alltid spännande att få ta del av vad som händer och engagera sig lite iallafall. Fick trevligt sällskap av Linda och anledningen - som jag dumt nog inte hade lyckats räkna ut -  visade sig vara att hon och charlie kammade hem vandringspriset lydnadsraketen 2012, tänk vilka duktiga människor man har fått lära känna! Grattis!!
 
 
Mycket härligt tjat med hundvänner och god hembakad fika blev det innan vi satte oss i bilen och åkte hem. Väl hemma var det dags att aktivera en smått galen Pelle och vi gick ut en sväng i trädgården och tränade. Fjärr, lägganden och fritt följ stod på agendan. Galet övertaggad Pelle som tyckte allt var fruktansvärt roligt.
 
 
Nu, tillbaka till skolarbeten...

isgata på klubben

Kom upp till klubben en timma innan vi skulle ses. Perfekt för då kunde vi träna en stund! Det var dock inte så lätt som det låter, i stort sett hela planen var isgata. Som ni ser på bilderna nedan såg det snarare ut som en frusen sjö än en grusplan och det var INTE lätt att gå över. På gräsplanen fanns lite yta där det var mest snö men bestämde ändå rätt snabbt att inte göra så många fartmoment. Istället tränade vi mycket fjärr. Fram till 5 meter avstånd kan han egentligen fjärren klockrent, alla skiften gör han snabbt och bra och utan rörelse i baktassarna. Sen blir det snabbt svårare när jag är 8-10 meter bort och någon tass smyger sig lätt fram. Nötte skiften för att få fram muskelminne. Han är verkligen duktig på att vika ner kroppen med helt låsta fram- och bakben i skiftet stå-ligg, riktigt snyggt!
 
Sedan körde vi läggande, ställande och sättande under gång. Han är inte supersnabb men han gör det bra så jag nöjde mig. Sedan körde vi lite tricks innan vi rörde oss bort mot hoppet där det faktiskt inte var någon is. Hopp-apport fick det bli och han gjorde det jättebra, var inte så mycket att Pilla på där inte. Avslutade med att nöta lite mer fjärr, träna stegförflyttnignar och komma in i bra position. Bra och effektiv träning!
 
Medan jag och Annna sedan satt och planerade kurs så låg Pelle i sin bur och sov. Nöjd och glad.
Nu ska vi gå och lägga oss, men innan dess ett snabbt pass med vittringen :)
 
 

uppstartat vittringsprojekt

Med inspiration från Hannas toppenguide kunde vi ju inte hålla oss borta från vittringspinnarna. Jag hade till och med en vedkorg hemma så det var ju bara att köra! Från önskning av Hanna måste vi även rapportera, så nu får vi hoppas det går bra också, haha!
 
Första passet körde jag igår kväll. Då gömde jag en ensam pinne i korgen och Pelle fick leta. Det gjorde han väldigt bra och nosade upp pinnnen snabbt och lätt. Dock var vår korg kanske inte så optimal då pinnarna halkade ner och gömde sig på botten så även om han nosade rätt på den fick han inte upp den utan hjälp. hmm...
 
Idag fortsatte vi träningen. Började med vedkorgen igen och la även några pinnar utanför. Han började med vedkorgen och tog pinnarna därifrån. Det gick väldigt bra fram tills att han kom på att det nog var enklare om man tog upp pinnarna som låg på golvet, lägga ner dem i vedkorgen och sen plocka upp dem därifrån. haha, söthund! Vi bröt här, funderade lite och tog sedan upp det igen med nya krafter.
 
Vedkorgen fungerade som sagt inte jättebra och därför snodde vi lite ideer från Linda som också har startat upp vittringsprojekt. Vi backade bandet lite, la en pinne på golvet och gömde den under diverse kläder. Mycket bra! Pelles näsa arbetade och arbetade tills han hittade den.
 
Efter ytterligare en liten paus var vi på det igen. Bredvid klädhögarna la jag dit några oluktande pinnar för att se om Pelle fortfarande skulle använda näsan för att hitta rätt. Det gjorde han och vi avslutade rätt fort.
 
Det jag måste tänka på är att inte träna för långa pass och att integå för snabbt fram. Något jag har märkt att jag är väldigt bra på.... Men än så länge tycker jag det ser lovande ut iallafall ;) Ska bli spännande att se hur det utvecklar sig.
 
Ikväll åker vi upp till klubben för kursplanering. Pelle får sig nog en genomkörare han också, inga planer utan vi tar det lite som det kommer, ingen vittring dock!
 
 

Inspiration!

Blir så glad av att se den här hunden och hennes matte. Wow! Nu har vi att jobba med jag och Pelle ;)
 
 

Fjärrträning med film

Såhär såg dagens träning ut för Pelle. Köttbullar och fjärrträning. Nu när jag ser på filmen blev det rätt tydligt att det är skiftet stå-sitt som vi behöver lägga mest fokus på nu. Sen så måste jag ju även bli bättre på att belöna rätt skiften, jag lyckades belöna alla dåliga/halvbra och nästan inga av de när tassarna var frysta... dåligt Ebba! Överlag tycker jag dock han är duktig och gör fina skiften, gillar att han klarar att lägga sig ner trots att han blir så "framtung" när han ställer sig. Duktig Kille! I slutet av sista filmen blir han ju bara mer och mer peppad och jag kan inte låta bli att skratta åt honom, knäpphund!
 
Och ni som läser Hannas blogg ser väl även vad nästa moment kommer att bli ;) Nu ska det sovas!

Stilstudie - lek (bilder från Sunne)



En fantastisk vecka i Sunne

Ja, var ska man börja? Förra fredagen satte sig jag och Tilda med hundarna och en varsin stor ryggsäck på tåget upp till Sunne. Det har varit så skönt att under ett par dagar bara få koppla av och göra vad man tycker allra mest om med dem man tycker allra mest om. Under den tiden vi var tillsammans hann vi mycket, bland annat:
 
  • träna lydnad på skidparkeringen
  • lägga spår i en halvmeter snö
  • Försöka oss på att ta gruppfoton
  • gå ut från huset på morgonen och inte komma tillbaka förrän 8 timmar senare
  • Äta plättar i skogen
  • Göra mörkeruppletande på den stora ängen (även hjär var det djup snö)
  • Ta runt 1000 fotografier om dan, var
  • Dra med miniskidor, både i mörker med pannlampor och mitt på dan
  • Laga middagar som skulle platsa i vilken femstjärnig resturang som helst
  • Redigera foton framför den öppna spisen
  • Sova 5 timmar per natt
  • Äta choklad
  • Ha totalt internetförbud
  • Snubbla omkring på kalhyggen
  • Hundlek, hundlek och mera hundlek (och lite fotografering på det)
  • Gömma oss under broar
  • Ta bilder på mötande trafik efter midnatt, med stativet på magen
  • Filmat (kommer kanske en film, om vi hittar några några någorlunda seriösa klipp..)
  • Träna en hel del olika tricks
  • Fotografera ännu lite mer och börjat med diverse fotoprojekt
  • Plocka snöbollar från Pelles päls
  • Äta potatismos
  • Myst med hundarna
  • Somnat lite varstans

Ja, som ni läser har vi hunnit med lite allt möjligt. Hundaran har fått leka och träna, de har fått en rätt rejäl motion då det i stort sett inte var upptrampad snö någonstans så de fick lyfta på benen. Vi har som sagt fotograferat en del, och även den tillhörande rensningen. Bilder kommer säkerligen komma upp här under en tid framöver.
 
I tisdags tog sedan Tilda tåget tillbaka till Göteborg för andra äventyr. Jag och Pelle stannade kvar och fick även äran att passa Maja. De sista dagarna höll vi ett lite lägra tempo, inte minst för att det märktes att de var trötta. Men den värmländska skogen fick regelbundet besök av oss iallafall och mellan varven lekte de till med med varandra. Sedan fick min familj (som hämtade oss påvägen ner från sälen) även upp mig i skidbacken under några timmar, härligt!
 
Igår kom vi hem och som alltid blir man lite halvt deprimerad när man tvingas lämna landet. Jag längtar redan till sommaren och sen håller jag tummarna så att det kan ordnas så vi kommer upp även under påsk. Det hade varit fantastiskt, Värmland är bäst!
 
Ett litet smakprov från veckan som varit, inte toppbilderna dock, de får ett eget inlägg.
 




ett ord: glädje

Idag träffade vi Linda och Charllie för en timmas lydnadsträning i ett fint ridhus. Innan vi gick in i ridhuset sa jag till Linda att jag skulle fokusera på det fria följet, och att jag kanske skulle behöva lägga lite tid på att han inte ska rymma iväg med sina leksaker. Kan ju säga att min "plan" inte följdes på långa vägar. Pelle kom nämligen tillbaka med sin älskade tennisboll varje gång och Fritt följ körde vi i kanske 10 meter.
 
Men jag kan inte säga att jag är missnöjd med det, en timma flöt på snabbt som vanligt och om det är ett ord som beskriver min och Pelles träning idag så är det glädje. Pelle var så otroligt glad över att få träna igen. Han hoppade och studsade och det lyste i ögonen på honom, samtidigt var han långt ifrån okontrollerad utan han vara bara taggad och ville arbeta arbeta och arbeta. Så himla roligt att träna med honom idag!
 
Vi började med en plats där båda hundarna låg fantastiskt, vi var väl ca 30-35 meter bort och Pelle la ner nosen i backen nästan direkt (utan att nosa!) och låg sedan där i 4 min. Han reste sig en gång när Linda och charlie gick precis bakom honom men när jag sa till honom la han sig sedan väldigt snabbt igen. Han vet vad han ska göra. Nöjd!
 
 
Sedan tränade vi lite allt möjligt. Treans ruta delade vi in i olika moment och tränade allihopa, själva rutan vet han vad det är och han är bra på att hitta en position oavsett hur långt bort jag står. Inkallningen från läggande eller sändande med läggande (detta gjorde vi utan en ruta ) finns inte heller något att klaga på. Känns som man snart kan börja sätta ihop det till längre kedjor. Sen tränade vi en hel del konskick också och det gick jättebra, kom nu på att man inte har det förrän i eliten men jaja, då kan vi det då iallafall ;)
 
Inkallningen är så himla svår. Jag vet inte hur jag ska träna och inte hur jag borde träna eller ens hur jag vill träna. Han stannade hyfsat bra idag och fick springa till bollen bakom honom. Men som sagt, mycket osäkerhet hos mig i detta momentet.
 
Hopp-apport går precis likadant som apporten i klass 2 gjorde. Ena dagen älskar han apporten och gör jättefina apporteringar, andra dagar är det det tråkigaste som finns. Idag gick det bra även om jag fick tagga honom lite.
 
Fjärren får jag ju inte glömma. Gjorde den näst intill tävlingsmässig idag och om han hade gjort så på tävling hade vi fått fina betyg. Inga tassflytt, bra och snabba skiften. Glädje och attityd - egentligen vad som kan sammanfatta hela kvällens träning. Och så det här leksakerna då, bollen var klargrön från början...
 
 
Nu ska jag packa ner det sista i rygsäcken och sedan gå och lägga mig och ladda inför en härlig liten semester full med saker jag tycker allra bäst om. Hundträning, bra vänner, fotografering och så Sunne såklart! En rapport kommer när vi kommer hem igen!
 
 

biljetter köpta och ny kameramedlem

Mitt nya objektiv har kommit och jag kan inte säga att jag är annat än toppennöjd! Välkommen till familjen Nikon AF-S 50mm f/1.8. Här är en av de första bilderna tog, inget superfoto men med tanke på att detta är taget inomhus, i min relativt mörka källare utan blixt så är jag jättenöjd! Synd att jag inte hade det under den tiden vi tränade inomhus som mest men bättre sent än aldrig som man säger.
 
Sedan Är även tågbiljetter upp till Sunne bokade. På fredag beger sig jag och Tilda med varsin hund iväg på tåget upp mot värmland. Där väntar ett par dagar med hundträning, långa promenader, fotografering och en chans att få andas ut. Ska bli fantastiskt skönt! Extra kul också att vi gör tradition av förra årets sportlov och kör favorit i repris.
 
Fram till fredag kommer min vardag bestå av plugg, plugg, plugg och lite mer plugg... smällar man får ta. På onsdagen kommer Pelle få sig en genomtrimning, det kliar i fingrarna att klippa av allting men det får nog bli efter Sunne iallafall. Men han ska bli kortare på nos och få en klipp av tassarna.
 
På torsdag är planen att vi ska komma iväg och träna lite mer på riktigt. Ska bli kul!
Vi får se om det blir någon mer uppdatering här på bloggen innan vi åker iväg helt enkelt! :)
 
 

Vårkänslor

kan inte annat än att bara njuta av det fantastiska vädret vi har i Göteborg nu i helgen. VÅR! Klarblå himmel, sol som värmer, ingen snö eller minusgrader utan bara helt underbart!
 
Under morgonpromenaden kunde jag därför inte låta bli att stanna och träna lite. Vi hde inga träningssaker med oss men hittade en pinne som Pelle tyckte fungerade som en utmärkt belöning. Lite för bra till och med och han tog några extra varv med den... skithunden kan hålla på hur länge som helst. Tur att även jag var lika envis idag och när jag hade fått tillbaka den uppförde han sig mycket bra.
 
Vi gjorde ett par fjärrar vilket fungerar jättebra nu, några gånger låste han sig i skiftet ligg-sitt. Tror inte det blir några problem men jag ska tänka på att träna de olika skiftena för sig och inte bara sätta ihop dem.
 
Några inkallningar blev det också och ett stort plus är att han har bra fart, både innan och efter ställandet. Dock har hans ställande blivit mycket långsammare, måste tänka på att belöna honom bakåt!
 
Sen stötte vi på problem när Pelle plötlsigt hade glömt bort vad ligg betydde när han var över 3 meter ifrån mig. Än en gång var jag glad att jag hade envisheten med mig och till slut hade vi löst ut det något iallafall, får se hur det går på nästa pass.
 
När vi hade tragglat med läggandena var Pelle rejält trött och vad passar då bättre än ett långt fritt följ? Det märktes att han var trött och han gick inte så bra som han ibland gör men han hade en bra position och bra kontakt så inte heller här finns det mycket saker att klaga på.
 
 
Nu ska jag återgå till skolarbeten...

lydnadsträning och pudellek

Tog med Pelle, träningsväskan och kameran och promenerade bort till planen som ligger lite längre bort. Där har vi nästan aldrig tränat så det var perfekt med en ny plan. Rutan hittade han på 50 meter, klockrent! La honom ett par gånger i rutan och även det gick finfint. Sedan tränade vi lite fritt följ och mitt i kom en annan storpudel in på plan som fick springa efter en boll och då blev det svårt för pelle. Vi jobbade dock på och klarade av störningen. 
 
Pudeln och pudelns matte kom sedan fram till oss och Pelle och Bosse som han hette fick leka en stund på plan. De hade jättekul tillsammans, kul att se att de lekte så lika. I slutet blev 4-åriga Bosse lite trött på överenergiska Pelle men annars lekte de fint. Spännande var det också att se att Bosse var så mycket mindre än Pelle trots att de båda var två hanar.
 
 
 
När Bosse och Matte gick iväg tränade vi lite mer. Rutan, före med stanna och ligg (rutan utan rutan) fritt följ och inkallning. Att vi har haft en liten paus i lydnaden verkar inte ha skadat vår träning iallafall :)
 
 

RSS 2.0